«Τσάρος της Τρομοκρατίας» στην E.E.

«Τσάρος της Τρομοκρατίας» στην E.E.

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συμφωνία ως προς τη θέσπιση αξιώματος ανωτάτου συντονιστή της στρατηγικής της E.E. κατά της τρομοκρατίας κατέληξαν, χθες, οι πρέσβεις των χωρών-μελών της Ενωσης, κατά την τακτική τους συνάντηση στις Βρυξέλλες, η οποία αυτή τη φορά είχε ως αντικείμενο την προπαρασκευή της σημερινής έκτακτης συνόδου υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της E.E. με θέμα την τρομοκρατία. H ομοφωνία στο θέμα του διορισμού ενός «Κυρίου Τρομοκρατία», στα πρότυπα του «Κυρίου ΚΕΠΠΑ», όπως ονομάζεται ο Χαβιέ Σολάνα, μπορεί να εκληφθεί ως θετική ένδειξη για την έκβαση των σημερινών, κρίσιμων διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες, τις οποίες τα ευρωπαϊκά μέσα εμφάνιζαν τις περασμένες ημέρες αρκούντως περίπλοκες. H αιτία της «περιπλοκότητας» είχε αποδοθεί στη διάσταση απόψεων σε επιμέρους τομείς μεταξύ χωρών-μελών, όπως για παράδειγμα στο θέμα της ίδρυσης Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Πληροφοριών τύπου CIA, πρόταση της Αυστρίας, που την περασμένη Τρίτη αντιμετώπισαν με «ιδιαίτερη ψυχρότητα» ο πρόεδρος Σιράκ και ο καγκελάριος Σρέντερ. Ωστόσο, χθες, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ ντε Βιλπέν επικρότησε τη θέσπιση ενός «επιτρόπου ή συντονιστή» αρμόδιου.

Ελλειψη συντονισμού

Πριν από τη χθεσινή συμφωνία των πρέσβεων της E.E. για την ίδρυση «τσάρου της τρομοκρατίας», έγινε γνωστό ότι ο υπεύθυνος της εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας της Ενωσης, Χαβιέ Σολάνα, σε εσωτερικό έγγραφο της γραμματείας του Συμβουλίου Υπουργών σημειώνει την πλημμελή εφαρμογή των κοινοτικών αποφάσεων για την τρομοκρατία, την έλλειψη συντονισμού των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της E.E., αλλά και στο πλαίσιο της ΚΕΠΠΑ. Το κείμενο, συνταγμένο πριν από την 11η Μαρτίου, περιέχει αναφορές στην «παρανόηση» ή «κακή χρήση» των εργαλείων που έχει στη διάθεσή της η Ενωση για να καταπολεμήσει την τρομοκρατία, στην απροθυμία ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ μυστικών υπηρεσιών, στην αδυναμία υπέρβασης των εθνικών αγκυλώσεων υπέρ μιας ευρωπαϊκής προσέγγισης -κυρίως στην προστασία των μέσων μαζικής μεταφοράς, με την εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε «υπερεθνική οντότητα».

Χθες, ο επίτροπος Δικαιοσύνης Αντόνιο Βιτορίνο παρουσίασε τις προτάσεις της Κομισιόν, που συνίστανται στον διορισμό «Τσάρου της Τρομοκρατίας», στη δημιουργία πανευρωπαϊκής υπηρεσίας πληροφοριών, σε ρήτρα αλληλεγγύης υπέρ εταίρου ή συμμάχου, που έχει δεχτεί τρομοκρατικό πλήγμα. Σημειώνεται η πρόταση για ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας και την ανίχνευση εκρηκτικών, πυροκροτητών και «ραδιενεργών πηγών». H ιρλανδική προεδρία προτείνει την υιοθέτηση ρήτρας αλληλεγγύης, τον διορισμό συντονιστή κατά της τρομοκρατίας, μέτρα αναστολής της χρηματοδότησης των τρομοκρατών, ενίσχυση της συνεργασίας μυστικών υπηρεσιών στην E.E. Τέλος, σήμερα στις Βρυξέλλες αναμένεται να ασκηθούν πιέσεις για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, που δεν έχει ακόμη επικυρωθεί από τις Αυστρία, Ιταλία, Γερμανία, Ελλάδα και Ολλανδία.

Φάρσα για βόμβα ακινητοποίησε σιδηροδρόμους της «Εurostar»

Λίγες ώρες πριν από την έναρξη της συνόδου υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της E.E. στις Βρυξέλλες, συναγερμός σήμανε στη διοίκηση του «Eurostar», της υπερταχείας που συνδέει το Παρίσι με το Λονδίνο. Μια σιδηροτροχιά τέθηκε εκτός λειτουργίας στη Βόρεια Γαλλία και άλλη μια εσωτερική γραμμή στη Νότια Αγγλία, κοντά στη Σήραγγα της Μάγχης, όταν με ανώνυμο τηλεφώνημα ειδοποιήθηκε η SNCF -εθνική εταιρεία γαλλικών σιδηροδρόμων- για την ύπαρξη «ύποπτου δέματος σε σιδηροτροχιά, βορείως των Παρισίων». Το δέμα εντοπίσθηκε, αλλά η απειλή απεδείχθη «μεγάλη φάρσα», εφόσον η βόμβα ήταν άδεια φιάλη οξυγόνου με την επιγραφή «Ο,τι και να κάνεις, μη με αγγίξεις». Ομως, η μεγάλη αυτή φάρσα αγκύλωσε τις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες, αναστάτωσε τις χρηματαγορές και οδήγησε και σε μια «λάθος» σύλληψη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή