Το «μαύρο χρονικό»

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δραματική κλιμάκωση παρουσιάζουν τους τελευταίους μήνες οι βομβιστικές επιθέσεις στη Ρωσία, που αποδίδονται σε τρομοκράτες. Το «μαύρο χρονικό» έχει ως εξής:

12 Μαΐου 2003: Βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας εναντίον κυβερνητικών εγκαταστάσεων στην Τσετσενία προκαλεί τον θάνατο τουλάχιστον 60 ατόμων.

5 Ιουνίου 2003: Γυναίκα ζωσμένη με εκρηκτικά ανατινάσσεται μπροστά από στρατιωτικό λεωφορείο στην Τσετσενία. Δεκαέξι άτομα βρίσκουν τον θάνατο.

5 Ιουλίου 2003: Διπλή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σε ροκ συναυλία στη ρωσική πρωτεύουσα στοιχίζει τη ζωή σε 15 άτομα. H επίθεση αποδίδεται σε γυναίκα.

10 Ιουλίου 2003: Πράκτορας των ρωσικών δυνάμεων ασφαλείας χάνει τη ζωή του, στη Μόσχα, καθώς προσπαθεί να εξουδετερώσει τη βόμβα που φέρει στο σώμα της μια «μαύρη χήρα» από την Τσετσενία.

1 Αυγούστου 2003: Επίθεση αυτοκτονίας με φορτηγό, το οποίο ωθείται εντός στρατιωτικού νοσοκομείου στην Τσετσενία, προκαλεί τον θάνατο 50 ατόμων.

16 Σεπτεμβρίου 2003: Το σκηνικό επαναλαμβάνεται. Παγιδευμένο με εκρηκτικά φορτηγό πέφτει πάνω σε κυβερνητικό κτίριο κοντά στην Τσετσενία. Σκοτώνονται πέντε άτομα -περιλαμβανομένων των δύο δραστών- και τραυματίζονται άλλα 25.

5 Δεκεμβρίου 2003. Βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας εναντίον τρένου στη νότια Ρωσία προκαλεί το θάνατο 44 ατόμων. O πρόεδρος Πούτιν καταδικάζει το γεγονός ως προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας δύο ημέρες πριν από τις ρωσικές βουλευτικές εκλογές.

9 Δεκεμβρίου 2003: Γυναίκα ζωσμένη με εκρηκτικά ανατινάσσεται απέναντι από το Κρεμλίνο, σκοτώνοντας πέντε περαστικούς.

6 Φεβρουαρίου 2004: Εκρηξη στον υπόγειο σιδηρόδρομο της Μόσχας εν ώρα αιχμής, προκαλεί τον θάνατο 41 ατόμων. Οι αρχές μιλούν για τρομοκρατική επίθεση.

9 Μαΐου 2004: Το καινούργιο στάδιο της τσετσενικής πρωτεύουσας, Γκρόζνι, ανατινάσσεται από εκρηκτικό μηχανισμό, που είχε «θαφτεί» κάτω από την εξέδρα των επισήμων, κατά τη διάρκεια των κατασκευαστικών εργασιών. O υπ’ αριθμόν ένα στόχος, ο προσκείμενος στο Κρεμλίνο πρόεδρος της Τσετσενίας, Αχμάντ Καντίροφ πέφτει νεκρός. Μαζί του σκοτώνονται άλλα 24 άτομα.

24 Αυγούστου 2004: Δύο αεροσκάφη Τουπόλεφ των εσωτερικών αερογραμμών, με προορισμό τη νότια Ρωσία, συντρίβονται με διαφορά μόλις τριών λεπτών. Οι νεκροί είναι τουλάχιστον 90. Οι αρχές ανακαλύπτουν ίχνη εκρηκτικής ύλης στα συντρίμμια και επιβεβαιώνουν την εκδοχή της τρομοκρατικής επίθεσης.

31 Αυγούστου 2004: Παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο εκρήγνυται έξω από τον σταθμό Ρίζκαγια του μετρό της Μόσχας. O απολογισμός είναι 11 νεκροί και 51 τραυματίες. Οι αρχές αναφέρουν ότι πρόκειται για επίθεση αυτοκτονίας, που έγινε από γυναίκα.

1η Σεπτεμβρίου 2004: Περίπου 20 μασκοφόροι ζωσμένοι με εκρηκτικά εισβάλλουν σε σχολείο της βόρειας Οσετίας και κρατούν ομήρους περίπου 400 άτομα, μεταξύ των οποίων 200 παιδιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή