Ιράν: Ετοιμο το πυρηνικό εργοστάσιο

Ιράν: Ετοιμο το πυρηνικό εργοστάσιο

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. H Ρωσία ανακοίνωσε χτες ότι ολοκληρώθηκε η ανέγερση του επίμαχου πυρηνικού εργοστασίου στο Ιράν και προκειμένου να καθησυχάσει τις αμερικανικές ανησυχίες υποσχέθηκε ότι δεν πρόκειται ν’ αρχίσει τη λειτουργία του, αν η Τεχεράνη δεν δεσμευτεί ότι θα επιστρέφει στη Μόσχα όλα τα πυρηνικά απόβλητα, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή πυρηνικών όπλων. Ομως Ιρανός αξιωματούχος απείλησε ότι η Τεχεράνη θα απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα, στους επιθεωρητές της IAEA (Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας), αν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν τεθεί υπό συζήτησιν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του OHE, όπως ζητεί η Ουάσιγκτον, αλλά αντιτίθεται η Μόσχα.

Εκκρεμεί συμφωνία

«Τελειώσαμε. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι να επεξεργαστούμε (με τους Ιρανούς) μια συμφωνία για την αποστολή των πυρηνικών αποβλήτων στη Ρωσία», δήλωσε χτες εκπρόσωπος της ρωσικής υπηρεσίας ατομικής ενέργειας (RosAtom). O ίδιος διαβεβαίωσε τις ΗΠΑ ότι το πυρηνικό εργοστάσιο στην Μπουσχέρ του νοτίου Ιράν δεν θ’ αρχίσει τη λειτουργία του, αν δεν υπογραφεί η παραπάνω συμφωνία, η οποία αναβάλλεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια, ενισχύοντας τις ανησυχίες της Ουάσιγκτον ότι η Τεχεράνη αποπειράται να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο.

Το εργοστάσιο στην Μπουσχέρ, το οποίο, Μόσχα και Τεχεράνη επιμένουν ότι κατασκευάστηκε για ειρηνικούς σκοπούς, εκτιμάται ότι μπορεί ν’ αρχίσει τη λειτουργία του μέσα στο επόμενο έτος και να φτάσει στην πλήρη απόδοσή του το 2006.

Εν τω μεταξύ, από τη Μόσχα όπου βρίσκεται για τις απαραίτητες διαβουλεύσεις με Ρώσους αξιωματούχους, ο Αλεντίν Μπουρουγιερντί, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής του Ιράν για την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική, δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα δεχθεί κανένα έλεγχο από τους διεθνείς επιθεωρητές ατομικής ενέργειας, αν τεθεί θέμα πυρηνικού προγράμματος του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας, όπως απαιτούν οι ΗΠΑ. «Το αμερικανικό επιχείρημα ότι διαθέτουμε αποθέματα πετρελαίου και αερίου και γι’ αυτό δεν χρειαζόμαστε πυρηνική ενέργεια είναι αστείο», δήλωσε ο Ιρανός αξιωματούχος, προσθέτοντας «τα αποθέματα θα εξαντληθούν κάποτε και θα είμαστε υπόλογοι στις μελλοντικές γενιές».

Αποκλείονται οι 70άρηδες

Στο εσωτερικό μέτωπο του Ιράν, αρκετοί σκληροπυρηνικοί βουλευτές πρότειναν ψήφιση νόμου, που θα απαγορεύει σε όσους έχουν υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας τους να θέσουν υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές του 2005. Αυτό θα εμποδίσει την επιστροφή του πρώην προέδρου Ακμπάρ Χασεμί Ραφσανζανί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή