Μαίνεται η «φωτιά που άναψε» ο Ρόκο Μπουτιλιόνε

Μαίνεται η «φωτιά που άναψε» ο Ρόκο Μπουτιλιόνε

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Φωτιές που απειλούν να τσουρουφλίσουν αν όχι να κάψουν τα φτερά του νέου επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο άναψε ο Ιταλός υποψήφιος επίτροπος της E.E. Ρόκο Μπουτιλιόνε. Οι συντηρητικές δηλώσεις του για τους ομοφυλόφιλους και τον γάμο έχουν προκαλέσει ρίγη στη ραχοκοκκαλιά του Σοσιαλιστικού Κόμματος στην Ευρωβουλή. Κι ενώ ο ίδιος ο Μπαρόζο, από τη Μπρατισλάβα όπου βρισκόταν χθες, επανελάμβανε την υποστήριξή του και προς τους 24 υποψηφίους επιτρόπους, οι σοσιαλιστές απειλούσαν να καταψηφίσουν την επιτροπή στο σύνολό της, εάν ο Πορτογάλος επίτροπος δεν απέσυρε την υποψηφιότητα του Μποτιλιόνε.

Ο Μάρτιν Σουλτς, επικεφαλής της 200μελούς σοσιαλιστικής ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο δήλωσε ότι ήταν στο χέρι του Μπαρόζο να προβεί σε συμβιβασμό στο θέμα Μπουτιλιόνε. «Εάν ο Μπαρόζο συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο και δεν υπάρξει αλλαγή στο χαρτοφυλάκιο… δεν καταλαβαίνω πώς μπορεί να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης στην επιτροπή», δήλωσε ο κ. Σουλτς προς τους δημοσιογράφους με τους οποίους συναντήθηκε χθες. Αλλο στέλεχος των σοσιαλιστών, ο Αυστριακός Γιοχάνες Σβομπόντα, προσέθεσε: «Δεν διακείμεθα αρνητικά απέναντι στον Ιταλό υποψήφιο, όχι όμως να αναλάβει τον τομέα της Δικαιοσύνης και των Εσωτερικών Υποθέσεων». Οι δηλώσεις των εκπροσώπων της σοσιαλιστικής ομάδας ήλθαν να συμπληρώσουν εκείνες των Φιλελευθέρων, σύμφωνα με τις οποίες τα όσα υποστηρίζει ο Μπουτιλιόνε δεν συνάδουν με το ευρωπαϊκό πνεύμα της ελευθερίας και της δημοκρατίας, πολλώ δε μάλλον που ο Ιταλός προορίζεται να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της Δικαιοσύνης και των Εσωτερικών Υποθέσεων. Και οι Φιλελεύθεροι έχουν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν το σύνολο της επιτροπής αν δεν αποσυρθεί η υποψηφιότητα του Ιταλού υπουργού.

Προς αυτήν την κατεύθυνση φαίνεται ότι κινούνται και οι Πράσινοι, μαζί με τους Κομμουνιστές και τους Ευρωσκεπτικιστές, που απαρτίζουν μια συμπαγή ομάδα 175 βουλευτών.

Ο Σοσιαλιστής Μάρτιν Σουλτς προέτρεψε τον κ. Μπαρόζο να συναντηθεί με τους ευρωβουλευτές το συντομότερο προκειμένου να αμβλύνει την εικόνα που αυτή τη στιγμή έχει σχηματιστεί για τον τρόπο που ο πρώην Πορτογάλος πρωθυπουργός διαχειρίζεται την παρούσα κρίση.

Ο Μπουτιλιόνε είναι δεδηλωμένος χριστιανός και κατά τη διάρκεια της ακρόασης ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου χαρακτήρισε αμαρτία την ομοφυλοφιλία και υποστήριξε ότι ο ρόλος της γυναίκας είναι να βρίσκεται σπίτι με τα παιδιά της και να προστατεύεται από τον άνδρα της.

Πάντως, ο ίδιος ο Μπαρόζο δηλώνει πανευτυχής για την ομάδα των επιτρόπων και δείχνει να αγνοεί τις φωνές διαμαρτυρίας. «Είμαι πολύ ευτυχής με την ομάδα που έχω και ελπίζω ότι θα τύχουν της έγκρισης και των ευρωβουλευτών», δήλωσε χθες από τη Σλοβακία. O Μανουέλ Μπαρόζο βρήκε υποστηρικτή στο πρόσωπο του Αυστριακού πρωθυπουργού Σούσελ, επίσης συντηρητικό, ο οποίος πιστεύει ότι ο Μπαρόζο επιλέγει με σύνεση την ομάδα των επιτρόπων. Πολιτικοί αναλυτές εξέφραζαν χθες την άποψη ότι πίσω από αυτήν τη διαμάχη κρύβονται άλλες επιδιώξεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή