Με ενέδρες και βόμβες άρχισε το Ραμαζάνι

Με ενέδρες και βόμβες άρχισε το Ραμαζάνι

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΓΔΑΤΗ. Τουλάχιστον 32 άτομα έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν στο Ιράκ χθες, παραμονή έναρξης του Ραμαζανίου, ιερού μήνα των μουσουλμάνων. Το μπαράζ των χθεσινών επιθέσεων ενίσχυσε τους φόβους της Ουάσιγκτον για ενδεχόμενη κλιμάκωση της βίας τις προσεχείς εβδομάδες, διάστημα ιδιαίτερα κρίσιμο για τον Τζορτζ Μπους εν όψει των προεδρικών εκλογών της 2ας Νοεμβρίου. Το περυσινό Ραμαζάνι είχε σημαδευτεί από απότομη αύξηση των επιθέσεων των ανταρτών σε όλο το Ιράκ.

Δύο αλλεπάλληλες βομβιστικές επιθέσεις άφησαν πίσω τους τουλάχιστον επτά νεκρούς (συμπεριλαμβανομένων τριών Αμερικανών) και οκτώ τραυματίες στην Πράσινη Ζώνη, θεωρητικά το πιο ασφαλές σημείο της ιρακινής πρωτεύουσας, όπου στεγάζονται η αμερικανική και η βρετανική πρεσβεία, καθώς επίσης και η προσωρινή ιρακινή κυβέρνηση. H οχυρωμένη και αυστηρότατα φρουρούμενη περιοχή, στη δυτική όχθη του Τίγρητος, είχε γίνει και στο παρελθόν στόχος επιθέσεων με ρουκέτες, αλλά είναι η πρώτη φορά που αντάρτες κατόρθωσαν να διεισδύσουν στο εσωτερικό της και να οργανώσουν επιθέσεις εκ των ένδον, με στόχους πολυσύχναστη καφετέρια και το παζάρι της Πράσινης Ζώνης.

Φονικές επιθέσεις

Νωρίτερα, 15 στρατιώτες της Εθνοφρουράς είχαν σκοτωθεί από πυρά ανταρτών στην πόλη Καΐμ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Ενοπλοι επιτέθηκαν, τις πρώτες πρωινές ώρες, σε φυλάκιο της Εθνοφρουράς, εξόντωσαν τους στρατιώτες και διέφυγαν, παίρνοντας μαζί τον οπλισμό τους. Αλλοι δύο αξιωματικοί του ιρακινού στρατού σκοτώθηκαν σε ενέδρα ανταρτών, κοντά στην Μπακούμπα, θέατρο σφοδρών αμερικανικών επιθέσεων τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Στα θύματα της χθεσινής ημέρας προστέθηκαν δύο νεκροί και επτά τραυματίες σε επιθέσεις ενόπλων εναντίον αμερικανικής αυτοκινητοπομπής στη Μοσούλη, η δημοσιογράφος κουρδικού τηλεοπτικού δικτύου Ντίνα Χασάν και ένας Ιρακινός δικαστής, που έχασαν τη ζωή τους σε δύο ανεξάρτητες επιθέσεις, στη Βαγδάτη.

Από την πλευρά τους, οι Αμερικανοί συνέχισαν χθες τις αεροπορικές επιδρομές στη Φαλούτζα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τρεις Ιρακινοί, συμπεριλαμβανομένου ενός παιδιού ηλικίας 13 ετών. Οι νέοι αμερικανικοί βομβαρδισμοί ήρθαν ένα εικοσιτετράωρο μετά το «τελεσίγραφο» του πρωθυπουργού Ιγιάντ Αλάουι προς τους κατοίκους της πόλης να παραδώσουν τον καταζητούμενο, Ιορδανό τρομοκράτη, Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι, υπό την απειλή σαρωτικής, στρατιωτικής επιδρομής. Διαβόητη για τις απαγωγές και εκτελέσεις ομήρων, η οργάνωση του Ζαρκάουι προσέθεσε χθες άλλο ένα θύμα στο «ενεργητικό της», αποκεφαλίζοντας τον Ραμαντάν Ελμπού, Τούρκο οδηγό φορτηγού, ο οποίος μετέφερε εφόδια στις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ.

Η πάντα αβέβαιη κατάσταση του Ιράκ από πλευράς ασφαλείας θέτει εν αμφιβόλω την πραγματοποίηση γενικών εκλογών μέχρι την 31η Ιανουαρίου, όπως προβλέπουν οι σχεδιασμοί της Ουάσιγκτον και της κυβέρνησης Αλάουι. Με συνέντευξή του ο προσωρινός πρόεδρος του Ιράκ, Γάζι αλ Γιαουάρ, δήλωσε ότι οι εκλογές θα μπορούσαν να αναβληθούν αν τα προβλήματα ασφαλείας το επιβάλλουν. «Αν δούμε, εκείνη τη στιγμή, ότι οι εκλογές δεν είναι δυνατόν να διεξαχθούν υπό ασφαλείς συνθήκες, οι οποίες θα ευνοούν το αμερόληπτο της ψηφοφορίας ή ότι η διεξαγωγή τους θα έχει αρνητική επίδραση στην πορεία της χώρας, τότε δεν θα διστάσουμε να τις μεταθέσουμε χρονικά», δήλωσε χαρακτηριστικά. O Ιρακινός πρόεδρος έχει μάλλον διακοσμητικές αρμοδιότητες, ωστόσο η γνώμη του έχει βαρύνουσα σημασία στους κόλπους των Ιρακινών σουνιτών.

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος του ριζοσπάστη, σιίτη κληρικού Μοκτάντα αλ Σαντρ ζήτησε χθες να απελευθερωθούν οι 500 μαχητές της σιιτικής πολιτοφυλακής που κρατούνται στο Αμπού Γκραΐμπ, ως προϋπόθεση για να ολοκληρωθεί ο αφοπλισμός του κινήματος και η μετατροπή του σε κανονικό, πολιτικό κόμμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή