H Φαλούτζα, σταυροδρόμι του πολέμου

H Φαλούτζα, σταυροδρόμι του πολέμου

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΦΑΛΟΥΤΖΑ. Υπόθεση δύο ημερών είναι, σύμφωνα με τις αμερικανικές δυνάμεις, η πλήρης κατάληψη της Φαλούτζα, της οποίας χθες έλεγχαν το 70%. Ωστόσο, η νίκη έναντι των ανταρτών στο προπύργιό τους κινδυνεύει να αποδειχθεί πύρρειος, καθώς οι άγνωστες σε έκταση απώλειες των αμάχων εκτιμάται ότι θα τροφοδοτήσουν νέες εστίες ιρακινής αντίστασης.

Εκτιμήσεις για τον ακριβή αριθμό των απωλειών αμάχων δεν μπορούν να γίνουν υπό τις παρούσες συνθήκες, όμως οι περιγραφές της εισβολής 10.000 πάνοπλων Αμερικανών και συνεχών αεροπορικών βομβαρδισμών στην πόλη δεν αφήνουν αμφιβολία για το λουτρό αίματος.

«Εχουμε φθάσει στην καρδιά του Τζολάν» είπε ο ταγματάρχης των πεζοναυτών Κλαρκ Γουότσον, αναφερόμενος σε περιοχή της Φαλούτζα που θεωρείται επίκεντρο των επιχειρήσεων των ανταρτών. O Γουότσον είπε ότι οι Αμερικανοί συναντούν αντιστάσεις, αλλά όχι όσο έντονες ανέμεναν. Καθώς οι μηχανοκίνητες αμερικανικές δυνάμεις προελαύνουν, οι 2.000 περίπου στρατιώτες της ιρακινής κυβέρνησης ακολουθούν ερευνώντας σπίτια και ασφαλίζοντας καταληφθείσες περιοχές.

Αυτόπτες μάρτυρες στην πόλη περιέγραψαν τραγικές σκηνές, καθώς οι τραυματίες πέθαιναν αβοήθητοι στα σπίτια τους, ανίκανοι να φθάσουν στα δύο νοσοκομεία, εκ των οποίων το ένα είχε καταληφθεί και το άλλο είχε βομβαρδιστεί. Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου περιέγραψε συνοικία στην οποία ένα στα δέκα σπίτια είχε βομβαρδιστεί. Οι ξένοι δημοσιογράφοι ήταν αδύνατο να διερευνήσουν περισσότερο τις απώλειες των αμάχων, διότι όλοι βρίσκονται «ενσωματωμένοι» στις αμερικανικές δυνάμεις.

«Οι αντάρτες βγήκαν σε πόρτες, στενά, στέγες, μόνοι ή σε μικρές ομάδες» περιγράφει ο Τζέιμς Χάιντερ των «Τάιμς του Λονδίνου», που βρισκόταν μέσα σε τεθωρακισμένο όχημα Μπράντλεϊ. «Οπου έρχονταν αντιμέτωποι με τεθωρακισμένο όχημα, πέθαιναν επί τόπου». Αργότερα μέσα στην ημέρα, ο ίδιος ανταποκριτής τραυματίστηκε από θραύσμα όλμου στο χέρι. «Τρέξαμε πίσω στο Μπράντλεϊ που με μετέφερε σε νοσοκομείο στα μετόπισθεν, γεμίζοντας γρήγορα με τραυματισμένους Αμερικανούς και Ιρακινούς στρατιώτες, καθώς και με τραυματισμένους Ιρακινούς μαχητές, με χειροπέδες σε ματωμένα φορεία». Οπως, ωστόσο, μετέδωσε το δίκτυο Αλ Τζαζίρα, οι αντάρτες στη Φαλούτζα αιχμαλώτισαν 20 Ιρακινούς εθνοφρουρούς.

Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός εξέφρασε «μεγάλη ανησυχία» για την τύχη των αμάχων τραυματιών, προτρέποντας «όλες τις πλευρές να εγγυηθούν την ασφαλή διέλευση όσων χρειάζονται ιατρική φροντίδα».

Η επίθεση κατά της Φαλούτζα έχει προξενήσει αντιδράσεις στο εσωτερικό της προσωρινής κυβέρνησης. «Σταματήστε τις μάχες για τέσσερις πέντε ώρες», είπε στον πρωθυπουργό Αλάουι σουνίτης αξιωματούχος του υπουργείου Θρησκευτικών Υποθέσεων. «Δώστε τους χρόνο να διασώσουν τους τραυματίες. Πολλοί άμαχοι σκοτώνονται στη Φαλούτζα. Είστε υπεύθυνος για τις ζωές τους ενώπιον του Θεού». O Αλάουι απάντησε ότι «δοκιμάστηκαν όλες οι εναλλακτικές λύσεις».

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο απέδωσε την ευθύνη για τις απώλειες αμάχων στους αντάρτες. «Υπάρχουν πολλά μέρη στο Ιράκ όπου δεν καταγράφονται καθόλου απώλειες. O λόγος είναι ότι εκεί δεν υπάρχει τρομοκρατία, δεν υπάρχει εξέγερση».

Εντελώς αντίθετη ήταν η εκτίμηση του προκατόχου του, Ρόμπιν Κουκ. «H αντίσταση έχει κλιμακωθεί με τη σκληρή τακτική», είπε ο Κουκ.

Τα «σφαγεία των ομήρων»

«Βρήκαμε τα σφαγεία ομήρων στη Φαλούτζα που χρησιμοποιούσαν αυτοί οι άνθρωποι και τα μαύρα ρούχα που φορούσαν. Επίσης, εκατοντάδες CD και ολόκληρα αρχεία με ονόματα», δήλωσε χθες ο αντιστράτηγος του Ιρακινού στρατού Αμπντούλ Καντέρ Μοχάν, στρέφοντας την προσοχή μακριά από τις βαριές απώλειες αμάχων στις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις. O Τύπος δεν είχε πρόσβαση στα σπίτια στα βόρεια της πόλης στα οποία αναφέρθηκε ο Μοχάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή