Καταδικασμένα τα παιδιά των Γερμανών στρατιωτών

Καταδικασμένα τα παιδιά των Γερμανών στρατιωτών

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΣΛΟ. Εξήντα χρόνια μετά το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, το στίγμα που συνοδεύει τα παιδιά των Γερμανών στρατιωτών, με γυναίκες κατεχόμενων χωρών δεν έχει υποχωρήσει ακόμη. O 62χρονος Χιούγκο Φρέμπερ, καρπός του έρωτα νεαρής Νορβηγής και Γερμανού στρατιώτη, εξηγεί: «Σαν γιος Γερμανού, η αντιμετώπισή μου ήταν χειρότερη από εκείνη ενός εντόμου. Μου πετούσαν πέτρες, ενώ τον χειμώνα ήμασταν αναγκασμένοι να φτυαρίζουμε το χιόνι από το σαλόνι μας, καθώς τα τζάμια μας έσπαγαν από τις πέτρες των παιδιών της γειτονιάς». H παιδική ηλικία του Φρέμπερ, όπως και λίγων χιλιάδων άλλων παιδιών Γερμανών στρατιωτών, χαρακτηρίσθηκε από διαρκή κρούσματα κακοποίησης, καθώς η Νορβηγία προσπαθούσε να ξεπεράσει πέντε χρόνια σκληρής κατοχής.

Η περίπτωση του Φέρμπερ, όμως, καθώς και χιλιάδων παιδιών σαν και αυτόν σε όλες τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης, έχει και άλλες, πιο σκοτεινές όψεις: η προτίμηση των ναζί για τα βορειοευρωπαϊκά γονίδια οδήγησε την ηγεσία της περιβόητης SS στην εφαρμογή του προγράμματος «Πηγή της Ζωής» (Λέμπενσμπορν). Το φιλόδοξο και παρανοϊκό πρόγραμμα αποσκοπούσε στην «παραγωγή» γενετικά καθαρών παιδιών. Οι γυναίκες που συμμετείχαν σε αυτό γεννούσαν τα παιδιά τους σε ειδικά ιδρύματα, ενώ είχαν τη δυνατότητα να τα δώσουν για υιοθεσία σε «καλές» ναζιστικές οικογένειες. Το τέλος του πολέμου και η πτώση του μισητού δοσιλογικού καθεστώτος Κουίσλινγκ καταδίκασε τα παιδιά αυτά σε κοινωνικό αποκλεισμό και εγκλεισμό σε ψυχιατρικά ιδρύματα.

Η Βουλή της Νορβηγίας κινήθηκε το 2002 για να αποκαταστήσει τα παιδιά αυτά, προσφέροντας αποζημιώσεις που μπορούν να φθάσουν και τα 24.400 ευρώ. H Τόβε Στραντ, κόρη Γερμανού στρατιώτη και Νορβηγής μητέρας, διηγείται: «Το 1946 στάλθηκα να ζήσω με ανάδοχη οικογένεια στην επαρχία της Νορβηγίας. Εκεί ξεκίνησε ο εφιάλτης. O ένας με κρατούσε, ενώ ο άλλος “γονέας” με χτυπούσε με κρεμάστρα φωνάζοντάς μου: “γερμανικό γουρούνι!” Για τον μισό πληθυσμό ήμασταν μπάσταρδα Γερμανάκια, ενώ για τον ευσεβή άλλο μισό πληθυσμό ήμασταν απλά καρπός εξωσυζυγικών ερώτων». Ανάλογες περιγραφές κάνουν σήμερα και παιδιά Γερμανών στρατιωτών από τη Δανία, την Ολλανδία και το Βέλγιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή