Ετοιμο για δοκιμή το εμβόλιο κατά του διαβήτη 1

Ετοιμο για δοκιμή το εμβόλιο κατά του διαβήτη 1

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι την ερχόμενη άνοιξη θα αρχίσει η πρώτη κλινική δοκιμή ενός εμβολίου κατά του διαβήτη τύπου 1. Ερευνητές του King’s College του Λονδίνου και του πανεπιστημίου του Μπρίστολ, έχουν ήδη επιλέξει τους 71 ασθενείς, που θα συμμετάσχουν στο πείραμα. Το εμβόλιο ενεργεί εμποδίζοντας την καταστροφή του παγκρεατικών κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη, η οποία είναι αναγκαία για τη διάσπαση των σακχάρων.

Οι ασθενείς που πάσχουν από τον τύπο 1 της νόσου αρρωσταίνουν συνήθως στην παιδική ηλικία και πάντως προτού φτάσουν τα 40. Καθημερινά πρέπει να κάνουν ενέσεις ινσουλίνης. Αν το ξεχάσουν, η συγκέντρωση σακχάρου στο αίμα αυξάνεται υπερβολικά και κινδυνεύουν να πεθάνουν.

Επί χρόνια οι ερευνητικές προσπάθειες επικεντρώνονταν στην αναζήτηση θεραπευτικών μέσων κατά της ασθένειας. Παρότι μέχρι στιγμής δεν μας είναι γνωστά τα αίτια που προκαλούν την εμφάνιση της νόσου, οι ερευνητές πιστεύουν ότι σε κάποιο σημείο της διαδικασίας εμπλέκεται το ανοσοποιητικό σύστημα που επιτίθεται και καταστρέφει τα παγκρεατικά κύτταρα. Οι Βρετανοί ειδικοί πιστεύουν ότι με το εμβόλιο που παρασκεύασαν θα μπορέσουν να σταματήσουν αυτή την καταστροφή. Στο ενέσιμο υγρό περιέχεται μία πρωτεΐνη, η οποία ενισχύει την παραγωγή ανοσοκυττάρων ώστε να προστατεύσουν τα παγκρεατικά κύτταρα από την επίθεση. Τα αποτελέσματα της δοκιμής σε πειραματόζωα ήταν επιτυχή και έτσι οι Βρετανοί αποφάσισαν να δοκιμάσουν το εμβόλιο και σε ανθρώπους. Στην πρώτη φάση των δοκιμών θα ελεγχθεί κατά πόσο το εμβόλιο είναι ασφαλές.

Και προληπτικός εμβολιασμός

Ο καθηγητής Μαρκ Πικμαν του Kings College, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα, υποστηρίζει ότι θα χρειαστούν τρία ή τέσσερα χρόνια μέχρι να εξαχθούν οριστικά αποτελέσματα για τη δράση του εμβολίου. Αν όλα πάνε καλά θα δοκιμαστεί και ο προληπτικός εμβολιασμός ατόμων που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη. Επισήμανε, ωστόσο, ότι είναι αναγκαία η σύνθεση διαφορετικών προσεγγίσεων για τη θεραπεία μίας τόσο πολύπλοκης ασθένειας. Αλλοι ερευνητές πειραματίζονται με τη χρήση βλαστοκυττάρων και τη μεταμόσχευση του παγκρέατος που ενδεχομένως να αποκαθιστούν την παραγωγή ινσουλίνης.

Η πρόεδρος του τμήματος ερευνών κατά του διαβήτη της οργάνωσης Diabetes UK δήλωσε «πριν από εκατό χρόνια η διάγνωση του διαβήτη τύπου 1 ισοδυναμούσε με θανατική καταδίκη. Σήμερα μπορούμε να επιβιώσουμε ακόμα και αν πάσχουμε από αυτόν τον τύπο διαβήτη. Στο εγγύς μέλλον πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να θεραπεύσουμε οριστικά το νόσημα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή