Κρασιά του τσάρου Νικόλαου σε δημοπρασία

Κρασιά του τσάρου Νικόλαου σε δημοπρασία

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρέμειναν καλά κρυμμένα στα βουνά της Ουκρανίας και επιβίωσαν γεγονότων που συγκλόνισαν και άλλαξαν τη μορφή του κόσμου. Ηταν μάρτυρας της Οκτωβριανής επανάστασης, πολέμων αλλά και δεκαετιών κομμουνιστικής εξουσίας. Εκατοντάδες μπουκάλια κρασί, που είχαν επιλεγεί από τον τελευταίο Τσάρο της Ρωσίας, Νικόλαο B΄ και παρέμειναν καλά φυλαγμένα σε υπόγεια κελάρια πολλά μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Γης με εντολή του Στάλιν, δημοπρατήθηκαν πριν από μερικές ημέρες από τον οίκο Sotheby’s του Λονδίνου. Οι ενδιαφερόμενοι ήταν πολλοί. Δεκάδες συλλέκτες από τη Ρωσία και την Ευρώπη κατέφθασαν στην αίθουσα που πραγματοποιείτο η δημοπρασία ευελπιστώντας ότι θα έφευγαν μερικές ώρες αργότερα αγκαλιά με ένα από τα κρασιά -ηλικίας μεγαλύτερης των 150 ετών- όλα προϊόντα του αυτοκρατορικού οινοποιού Μασάντρα, που βρίσκεται κοντά στη Γιάλτα της Μαύρης Θάλασσας.

Παρά, όμως, το μεγάλο ενδιαφέρον, τα δύο τρίτα των φιαλών δεν κατάφεραν να πωληθούν στις τιμές εκκίνησης που είχε ορίσει ο οίκος δημοπρασιών. Την υψηλότερη τιμή «έπιασε» ένα μπουκάλι KroBrothers Sercial-Verde-Albillo- του 1913, που πωλήθηκε έναντι οκτώ χιλιάδων δολαρίων. Αντίθετα ορισμένα εξαιρετικά σπάνια και ακριβά κρασιά παρέμειναν στις αποθήκες του Sotheby’s. Ανάμεσά τους τέσσερις φιάλες «Seventh Heaven», ενός κρασιού με γλυκιά γεύση που παρήχθη από τον πρώτο οινοποιό του Μασάντρα, τον πρίγκιπα Λεβ Γκολίτζιν. H τιμή εκκίνησης γι’ αυτά είχε καθοριστεί στις 2800 δολάρια ανά φιάλη. Τα έσοδα του πλειστηριασμού θα χρησιμοποιούν για την ανακαίνιση και την επέκταση του οινοποιείου που εξακολουθεί να λειτουργεί μέχρι σήμερα.

Το οινοποιείο χτίστηκε το 1890 για να προμηθεύει με κρασί τα θερινά ανάκτορα του τελευταίου τσάρου της Ρωσίας, του Νικολάου B΄. Τα κρασιά – μερικά από τα οποία παρήχθησαν το 18ο αιώνα -φυλάσσονταν μέσα σε υπόγειες σήραγγες- μήκους 150 μέτρων, στα έγκατα του βουνού, 60 μέτρα από την επιφάνεια της Γης.

Οι σήραγγες παρείχαν ιδανικές συνθήκες φύλαξης για την κάβα που περιλαμβάνει σήμερα τουλάχιστον ένα εκατομμύριο φιάλες, διαφόρων εσοδειών, από όλο τον κόσμο όπως και άλλα τοπικά κρασιά.

Κατά την Οκτωβριανή επανάσταση του 1917 οι σήραγγες σφραγίστηκαν ώστε να μην ξεδιψάσουν με τους πολύτιμους οίνους οι Μπολσεβίκοι. Το 1920 όταν ο Κόκκινος Στρατός κατέλαβε την Κριμαία η ύπαρξή τους έγινε γνωστή. Παραδόξως οι ηγέτες της Σοβιετικής Ενωσης θέλησαν να προστατεύσουν την κάβα. Το 1922 ο Στάλιν -ο οποίος υποτίθεται ότι δοκίμασε ορισμένα κρασιά και ενθουσιάστηκε- ζήτησε κάθε κρασί που βρισκόταν στη ρωσική επικράτεια και ανήκε στην τσαρική κάβα να αποθηκευθεί στο οινοποιείο της Μασάντρα.

Δεν τα ήπιε ο Στάλιν

«Το γεγονός ότι υπάρχουν τα κρασιά αυτά ακόμα και σήμερα είναι εντυπωσιακό, ιδιαίτερα καθώς ο Στάλιν είχε πρόσβαση στην κάβα και θα μπορούσε να πιει μέχρι την τελευταία σταγόνα» λέει ο Στίβεν Μάουλντ, διευθυντής του τμήματος οίνων στον οίκο Sotheby’s. Αφού επιβίωσαν της επανάστασης, η κάβα κινδύνευσε κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο εξαιτίας της ναζιστικής εισβολής. Ετσι το 1941 τοποθετήθηκαν νέες ετικέτες στα μπουκάλια και μεταφέρθηκαν σε μυστικές τοποθεσίες ενώ μετά τη λήξη του πολέμου, το 1945 επεστράφηκαν στην παλιά κάβα της Κριμαίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή