ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΖΟΦΕΡΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ AN «ΧΤΥΠΗΘΕΙ» TO ΤΟΚΙΟ

Τρεις τραυματίες από σεισμό στην Ιαπωνία

ΤΟΚΙΟ. Σεισμική δόνηση μεγέθους 6,1 της κλιμάκας Ρίχτερ, σύμφωνα με τις αρχικές μετρήσεις, έπληξε χθες το βόρειο νησί Χοκάιντο της Ιαπωνίας, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν τρεις άνθρωποι, να σπάσουν σωλήνες νερού καθώς και αρκετά τζάμια πολυκατοικιών. Σύμφωνα όμως με την έκθεση κυβερνητικής επιτροπής, η οποία δημοσιεύθηκε χθες, εάν το κέντρο του Τόκιο πληγεί από σεισμό μεγέθους 6,9 Ρίχτερ, περίπου στις 6 το πρωί κατά τη διάρκεια της πρωινής ώρας αιχμής, ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να αγγίξει τις 13.000. Σε περίπτωση σεισμικής δόνησης 7,3 Ρίχτερ, με επίκεντρο τις περιοχές βορείως του κόλπου του Τόκιο, 800.000 σπίτια ενδέχεται να καταστραφούν ή να καούν ολοσχερώς. Σύμφωνα με αυτές τις εκδοχές, 6,5 εκατομμύρια άνθρωποι ενδέχεται να αποκλειστούν ή να μην μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

ΜΕΤΑ ΤΗΕΚΛΟΓΙΚΗ HTTA TOY ΣΤΗΤΑΪΒΑΝ

«Εφυγε» από πρόεδρος ο Τσεν

ΤΑΪΠΕΪ. Παραιτήθηκε χθες από τη θέση του προέδρου του Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος ο πρόεδρος Τσεν Σούι Μπιαν, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την εκλογική αποτυχία του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Σαββατοκύριακου. O Τσεν υπέβαλε την παραίτησή του κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης της κεντρικής επιτροπής του κόμματος μετά τις εκλογές. O συνασπισμός Παν Γκριν, ο οποίος τίθεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν, συγκέντρωσε 101 έδρες, πέφτοντας λίγο κάτω από το προσδοκώμενο αποτέλεσμα των 113 εδρών. «Είμαστε πολύ πίσω από τις προσδοκίες μας», δήλωσε ο Τσεν Σούι Μπιαν. O συνασπισμός του Τσεν κατάφερε να συγκεντρώσει μόλις το 36% των ψήφων.

Ο ΕΛΙΑΜΕΠ ΘΑ ΤΙΜΗΣΕΙ TO ΕΡΓΟ ΤΟΥ

Εκδήλωση για Θ. Παπαλεξόπουλο

ΑΘΗΝΑ. Κοιτάζοντας μπροστά, είναι ο τίτλος της ετήσιας διάλεξης που διοργανώνει αύριο, 16 Δεκεμβρίου 2004, στις 12.30 στην αίθουσα της Παλιάς Βουλής το Ελληνικό Ιδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) με ομιλητή και τιμώμενο πρόσωπο τον κ. Θ. Παπαλεξόπουλο. Για το κοινωνικό έργο του ο πρώην πρόεδρος του συνδέσμου ελληνικών βιομηχανιών θα τιμηθεί από τον γενικό διευθυντή του ΕΛΙΑΜΕΠ καθηγητή Θ. Κουλουμπή.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ TOY ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Γερμανικό αντιτρομοκρατικό κέντρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Νέο αντιτρομοκρατικό κέντρο θεσπίζει η Γερμανία στο Βερολίνο, με στόχο τη διευκόλυνση της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των ομοσπονδιακών υπηρεσιών ασφαλείας, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών, Οτο Σίλι. H δημιουργία του κέντρου εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων, τις οποίες προωθεί η γερμανική κυβέρνηση μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, το πρώτο σχέδιο για τη δημιουργία νέας υπηρεσίας, ανάλογης με το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, είχε ματαιωθεί από τον φόβο της συγκέντρωσης πολλών εξουσιών στην πρωτεύουσα της χώρας. Τα γραφεία της ομοσπονδιακής αστυνομίας της Γερμανίας και της υπηρεσίας δίωξης εξτρεμιστών θα βρίσκονται στον ίδιο όροφο και θα πραγματοποιούν καθημερινές συναντήσεις προκειμένου να συζητούν θέματα τρομοκρατίας.

ΚΑΤΑΣΧΕΘΗΚΑΑΠΟ ΤΗΑΛΒΑΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τρεις πύραυλοι για τα Σκόπια

ΤΙΡΑΝΑ. Για την ΠΓΔΜ προορίζονταν οι τρεις αντιαεροπορικοί πύραυλοι, τους οποίους κατέσχεσε η αλβανική αστυνομία, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση. Τέσσερις Αλβανοί, οι οποίοι συνελήφθησαν την περασμένη Δευτέρα, παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα με την κατηγορία της μεταφοράς των γιουγκοσλαβικής κατασκευής Strela 2M πυραύλων εδάφους-αέρος. Οι πύραυλοι ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια έρευνας σε δυο φορτηγά και μια Μερσεντές, περίπου 15 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Τιράνων. Οι τρεις πύραυλοι αγοράστηκαν πιθανότατα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, μεταφέρθηκαν μέσα από το Μαυροβούνιο και την Αλβανία με προορισμό την ΠΓΔΜ.

ΠΕΝΗΝΤΑ NEKPOI, 150 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΙΝΔΙΑ

Φονική σύγκρουση δύο τρένων

ΜΑΝΣΑΡ, Ινδία. Πενήντα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 150 τραυματίστηκαν από τη μετωπική σύγκρουση δύο αμαξοστοιχιών, 150 χιλιόμετρα ανατολικά της ιερής πόλης της Σικ, Αμριτσαρ. Ανδρες και γυναίκες από γειτονικό χωριό έσπευσαν στο σημείο του δυστυχήματος και προσπάθησαν να απεγκλωβίσουν όσο το δυνατόν περισσότερους επιβάτες, χρησιμοποιώντας σκάλες και εργαλεία. Τουλάχιστον τέσσερα βαγόνια καταστράφηκαν από τη σύγκρουση μιας αμαξοστοιχίας-εξπρές, η οποία ταξίδευε από το Τζαμού του Κασμίρ με προορισμό το Αχμενταμπάντ και ενός τοπικού τρένου, το οποίο κάλυπτε τη διαδρομή από το Τζαλαντάρ στο Πατανκότ.

ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ TO ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ TOY ΚΟΝΚΟΡΝΤ

Εφταιγε ένα κομμάτι μετάλλου

ΣΕΡΖΙ-ΠΟΝΤΟΥΑΖ, Γαλλία. Ενα κομμάτι μετάλλου, το οποίο έπεσε από το τζετ της Continental Airlines, και ο κακός σχεδιασμός της δεξαμενής καυσίμων οφείλονται για τον θάνατο 113 ανθρώπων στο δυστύχημα του Κονκόρντ, το οποίο σημειώθηκε στο Παρίσι το 2000, σύμφωνα με επίσημη έκθεση, 237 σελίδων, που είδε χθες το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, υπάρχει άμεση σχέση αιτίου-αποτελέσματος μεταξύ του μετάλλου, το οποίο έπεσε από το τζετ της εταιρείας Continental, και του δυστυχήματος του Κονκόρντ. Το μεταλλικό τμήμα που έπεσε από το τζετ, έσκισε το λάστιχο του τροχού του αεροσκάφους, θραύσματα, του οποίου καρφώθηκαν στις δεξαμενές καυσίμων του Κονκόρντ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή