Φονικές οι προθεσμίες στη δουλειά

Φονικές οι προθεσμίες στη δουλειά

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H τήρηση αυστηρών προσθεσμιών στην εργασία εξαπλασιάζει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής αναφέρουν Σουηδοί ερευνητές. Οσοι έχουν δυσκολία να ολοκληρώσουν την εργασία που έχουν αναλάβει διατρέχουν εξαπλάσιες πιθανότητες να υποστούν καρδιακό επεισόδιο εντός 24 ωρών συγκριτικά βέβαια με τις πιθανότητες των συναδέλφων τους. Ετσι οι παροδικές κλιμακώσεις του στρες είναι πολύ πιο καταστροφικές για την καρδιακή υγεία συγκριτικά με το χρόνιο, αλλά σταθερό άγχος. H έρευνα του Επιδημιολογικού Καρδιολογικού Προγράμματος της Στοκχόλμης δημοσιεύεται στο Journal of Epidemiology and Community Ηealth.

Αιτία ο ανταγωνισμός

Στο πλαίσιο του προγράμματος οι ερευνητές κατέγραψαν υπό ποίες συνθήκες έπαθαν την πρώτη καρδιακή προσβολή εθελοντές ηλικίας 45 έως 70 ετών, όταν άρχισε η έρευνα το 1990. Οι εθελοντές κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτηματολόγια που αφορούσαν κυρίως το στρες στο σπίτι και την εργασία. Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Καρολίνσκα διαπίστωσαν ότι οι υψηλές απαιτήσεις, ο έντονος ανταγωνισμός και οι συγκρούσεις στον εργασιακό χώρο αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Οι άνδρες που ήλθαν σε σύγκρουση με συναδέλφους τους έχουν κατά 80% αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής εντός ενός έτους. Αν, μάλιστα, το συμβάν τους έχει επηρεάσει συναισθηματικά ο κίνδυνος αυξάνεται. Στις γυναίκες κάθε μεταβολή της οικονομικής κατάστασής τους τριπλασιάζει το κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Επίσης, η αύξηση των εργασιακών αρμοδιοτήτων τριπλασιάζει τον κίνδυνο στις γυναίκες και τον εξαπλασιάζει στους άνδρες, ιδιαίτερα αν οι νέες αρμοδιότητες δεν είναι επιθυμητές.

Βλάπτουν και έπαινοι

Παραδόξως ακόμα και οι έπαινοι από το αφεντικό διπλασιάζουν τον κίνδυνο αν και κατά τους ερευνητές αυτό σημαίνει έμμεσα αύξηση των απαιτήσεων από τον εργαζόμενο. Οπως αναφέρει ο καθηγητής Καρδιολογίας της Βρετανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Αντριου Στέπτο, οι στρεσογόνες συνθήκες επηρεάζουν την καρδιακή υγεία κατά δύο τρόπους: «Το χρόνιο στρες στην εργασία και και η κοινωνική απομόνωση αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, ενώ διάφοροι άλλοι συναισθηματικοί παράγοντες μπορεί να πυροδοτήσουν καρδιακή προσβολή σε αυτούς που έχουν στεφανιαία νόσο. Δεν γνωρίζουμε ποια είναι ακριβώς η ισορροπία ή τι την διαταράσσει και παθαίνουμε έμφραγμα, αλλά ο θυμός είναι σίγουρα μεταξύ των αιτίων. Γενικότερα, η μελέτη αποδεικνύει πόση φθορά προκαλεί το στρες τόσο στην εργασία όσο και εκτός αυτής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή