Εγκάρδια συνάντηση Πούτιν και Γιούνκερ

Εγκάρδια συνάντηση Πούτιν και Γιούνκερ

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, παρά τις εντάσεις των τελευταίων μηνών στις σχέσεις Ε.Ε.-Μόσχας, διεξήχθησαν χθες στη ρωσική πρωτεύουσα οι συνομιλίες του προέδρου Πούτιν με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, του οποίου η χώρα αναλαμβάνει από τον ερχόμενο μήνα την προεδρία της Ενωσης.

Ο κ. Γιούνκερ διαβεβαίωσε τον Ρώσο ηγέτη ότι υπό την προεδρία του Λουξεμβούργου η E.E. «δεν θα προσπαθήσει να δώσει μαθήματα» στη Ρωσία, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι σχέσεις των δύο πλευρών θα βελτιωθούν. Επιβεβαίωσε δε ότι επίκειται η υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας για την ασφάλεια, την οικονομία, την παιδεία και άλλους τομείς -συμφωνία που δεν επετεύχθη στη Χάγη στη σύνοδο κορυφής του Νοεμβρίου.

Οι υπόνοιες του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αφορούσαν προφανώς τις τελευταίες διαφωνίες Ε.Ε.-Ρωσίας για το θέμα της Ουκρανίας, όπως και για τους χειρισμούς της τελευταίας στην κρίση των ομήρων στο Μπεσλάν. «Για μας, οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι μεγίστης σημασίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου στον Βλαντιμίρ Πούτιν, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι θεώρησε αναγκαίο να επισκεφτεί στη Μόσχα προτού αναλάβει την προεδρία της Ευρώπης.

«Η Ρωσία είναι βασικός πρωταγωνιστής στην Ευρώπη, κατά την άποψή μας ένας από τους πιο σημαντικούς», διαβεβαίωσε ο κ. Γιούνκερ. Από την πλευρά του, ο κ. Πούτιν εξήρε την ποιότητα των διμερών σχέσεων σημειώνοντας ότι κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2004 επενδύθηκαν περίπου 6,7 δισεκατομμύρια δολάρια στη Ρωσία μέσω Λουξεμβούργου. Εξέφρασε θλίψη για το γεγονός ότι οι απευθείας επενδύσεις περιορίζονται στα 29,5 εκατομμύρια δολάρια και υπογράμμισε ότι επιθυμεί την περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας των δύο πλευρών.

Κατά τις συνομιλίες του με τον ομόλογό του Μιχαήλ Φραντκόφ, ο κ. Γιούνκερ σχολίασε ότι τα προβλήματα στις σχέσεις Ε.Ε.-Ρωσίας είναι «κυρίως ψυχολογικά» και δεσμεύτηκε ότι η δρομολογούμενη συμφωνία συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας, της ασφάλειας, της δικαιοσύνης, της έρευνας, της παιδείας και των πολιτιστικών δεσμών, «θα υπογραφεί στις 10 Μαΐου, ώρα 11.20 το πρωί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή