Μεταξύ αγιατολάχ και διαμελισμού

Μεταξύ αγιατολάχ και διαμελισμού

4' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΓΔΑΤΗ. Ενώ ένα νέο κύμα επιθέσεων αυτοκτονίας και άλλων επεισοδίων βίας στοίχισε χθες τη ζωή τουλάχιστον 30 ανθρώπων, κατά κύριο λόγο Ιρακινών αστυνομικών, τα μερικά, αλλά ενδεικτικά αποτελέσματα των εκλογών της 30ής Ιανουαρίου, που ανακοινώθηκαν χθες από την κεντρική εφορευτική επιτροπή, καταδεικνύουν τις οξύτατες αντιφάσεις της αμερικανικής στρατηγικής στο μετα- Σαντάμ Ιράκ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, που προέρχονται από εκλογικά τμήματα 13 εκ των 18 διοικητικών περιφερειών του Ιράκ, ο συνασπισμός των σιιτικών κομμάτων «Ενιαία Ιρακινή Συμμαχία», που υποστηρίζεται από τον πνευματικό ηγέτη των Σιιτών, Αγιατολάχ Σιστάνι, αναδεικνύεται με συντριπτική διαφορά πρώτη πολιτική δύναμη στην υπό συγκρότηση Εθνοσυνέλευση, με 2,3 εκατομμύρια ψήφους. Στη δεύτερη θέση έρχεται η συμμαχία των κουρδικών, αυτονομιστικών κομμάτων με 1,1 εκατομμύρια ψήφους, σχεδόν διπλάσιους από τον συνδυασμό του ευνοούμενου της Ουάσιγκτον, διορισμένου πρωθυπουργού, Ιγιάντ Αλαουί.

Αν και υπολείπεται η καταμέτρηση σημαντικού μέρους των ψήφων (η κεντρική εφορευτική επιτροπή κάνει λόγο για οκτώ εκατομμύρια ψηφοφόρους), θεωρείται εντελώς απίθανο να ανατραπεί η κατάταξη των τριών βασικών συνδυασμών. Το γεγονός αυτό καθιστά εξαιρετικά δυσχερή, έως και εκ των προτέρων καταδικασμένη την προσπάθεια του Αλαουί να διεκδικήσει σημαντικό αξίωμα. Στα δυσάρεστα, για την Ουάσιγκτον, νέα έρχεται να προστεθεί η καταβαράθρωση του επίσης διορισμένου, Σουνίτη προέδρου του Ιράκ, Γιάουαρ, ο οποίος εμφανίζεται να λαμβάνει λιγότερο του 1% των ψήφων.

Μετριοπαθής Ισλαμική Δημοκρατία;

Νωρίτερα, εκπρόσωπος του Αγιατολάχ Σιστάνι είχε καταστήσει σαφή την πρόθεση των θρησκευτικών ηγετών των Σιιτών να εγκαθιδρύσουν ένα είδος μετριοπαθούς, ισλαμικής Δημοκρατίας. «Το ανώτατο συμβούλιο των Σιιτών κληρικών έχει θέσει σαφείς προτεραιότητες σχετικά με το σχηματισμό κυβέρνησης και την εκπόνηση Συντάγματος. Επιδιώκει το νομοθετικό πλαίσιο να έχει ως βασικό πλαίσιο αναφοράς το Ισλάμ», τόνισε ο εκπρόσωπος του Σιστάνι. Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε ο εκπρόσωπος του αγιατολάχ Μοχάμεντ Ισάκ αλ Φαγιάντ, ενός άλλου μέλους του πενταμελούς, ανωτάτου συμβουλίου, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι «η Εθνοσυνέλευση οφείλει να απορρίψει κάθε νόμο ο οποίος έρχεται σε αντίθεση με το Ισλάμ».

Ανταποκριτές των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων αναφέρουν ότι σε πολλές σιιτικές περιοχές, από τη Βασόρα μέχρι τη Σαντρ Σίτι της Βαγδάτης, παραστρατιωτικές οργανώσεις των Σιιτών έχουν ήδη ξεκινήσει μια εκστρατεία εκφοβισμού εναντίον γυναικών που δεν φορούν την ισλαμική μαντίλα, καταστηματαρχών που πωλούν οινοπνευματώδη ποτά, ακόμη και κουρέων που ξυρίζουν Χριστιανούς ή άλλους, κοσμικών πεποιθήσεων πελάτες.

Πηγή ιδιαίτερης ανησυχίας είναι και η γρήγορη ριζοσπαστικοποίηση των Κούρδων αυτονομιστών. Σύμφωνα με τον Ασο Κασέμ, εκπρόσωπο κίνησης που οργάνωσε δημοψήφισμα για την τύχη του ιρακινού Κουρδιστάν παράλληλα με τις εκλογές της 30ής Ιανουαρίου, το 98,7% των Κούρδων ψήφισε υπέρ της δημιουργίας ανεξάρτητου, κουρδικού κράτους στο βόρειο Ιράκ. H ίδια κίνηση υποστηρίζει ότι στο μη δεσμευτικό, νομικά, δημοψήφισμα πήρε μέρος το 80% των ψηφοφόρων στις τρεις κατά πλειοψηφία κουρδικές περιοχές του Ιράκ, συμπεριλαμβανομένης της διαφιλονικούμενης, μεταξύ Αράβων και Κούρδων, πόλης του Κιρκούκ. Τις εντεινόμενες εθνοτικές αντιπαραθέσεις μεταξύ (Σουνιτών) Αράβων, Κούρδων και Τουρκμενίων στο βόρειο Ιράκ αντανακλά και χθεσινή ανακοίνωση της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής που παραδέχεται σειρά «παρατυπιών» κατά τη διεξαγωγή των εκλογών στη Μοσούλη και στην ευρύτερη περιφέρεια της Νινεβί.

Δύο επιθέσεις αυτοκτονίας

Στο μεταξύ, δύο επιθέσεις αυτοκτονίας, που εκδηλώθηκαν χθες στη Μοσούλη και στη Μπακούμπα, άφησαν πίσω τους τουλάχιστον 27 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Τα θύματα ήταν, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, Ιρακινοί αστυνομικοί που σχημάτιζαν ουρές περιμένοντας την καταβολή του μισθού τους. Την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση του Ιορδανού τρομοκράτη Αμπού Μουσάμπ Ζαρκάουι, που θεωρείται ως το ιρακινό παρακλάδι της Αλ Κάιντα.

Παράλληλα, κορυφώνεται η αγωνία για την τύχη των τεσσάρων Αιγυπτίων μηχανικών και της Ιταλίδας δημοσιογράφου της αριστερής εφημερίδας «Μανιφέστο», Τζουλιάνα Σγκρένα, που απήχθησαν την Κυριακή, στη Βαγδάτη. Εξάλλου, ένας ακόμη Αμερικανός πεζοναύτης σκοτώθηκε, σε ενέδρα ανταρτών, βόρεια της Βαγδάτης, ανεβάζοντας σε 1.444 τον αριθμό των Αμερικανών που έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου.

Στο διπλωματικό επίπεδο, ο πρεσβευτής της Γαλλίας στο Ιράκ, M. Μπαζολέ, κάλεσε χθες τις ΗΠΑ να ορίσουν χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των δυνάμεών τους από το Ιράκ, ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή όλων των Ιρακινών στην πολιτική διαδικασία. Ωστόσο ο απερχόμενος αντιπρόεδρος του Ιράκ, Ιμπραήμ Τζαφαρί, δήλωσε χθες ότι είναι «πρόωρο» να τεθεί ζήτημα άμεσης απόσυρσης των ξένων δυνάμεων.

Αντιτρομοκρατική διάσκεψη στη Σαουδική Αραβία

ΡΙΑΝΤ. Σε πεδίο ανταλλαγής διπλωματικών «πυρών» μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης εξελίχθηκε η τετραήμερη, διεθνής διάσκεψη για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας που πραγματοποιείται, από το περασμένο Σάββατο, στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας.

Σύμφωνα με δυτικές διπλωματικές πηγές, η επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας, Φράνσις Τάουνσεντ, χαρακτήρισε το Ιράν ως «το υπ’ αριθμόν ένα κράτος – υποστηρικτή της τρομοκρατίας», προκαλώντας την οργίλη αντίδραση των Ιρανών, οι οποίοι τόνισαν ότι η χώρα τους έχει υποστεί τις αρνητικές συνέπειες της διεθνούς τρομοκρατίας στην πορεία των δύο τελευταίων δεκαετιών.

Ο βασιλικός οίκος των Σαούντ έχει ξεκινήσει, από τον Μάιο του 2003, μια πραγματική εκστρατεία εναντίον των οπαδών του Οσάμα μπιν Λάντεν, που έχει στοιχίσει τη ζωή 92 μαχητών της Αλ Κάιντα και 39 ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας. H Σαουδική Αραβία πρότεινε τη δημιουργία διεθνούς κέντρου για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, μια πρόταση που συνάντησε την επιφυλακτική αντίδραση της Ουάσιγκτον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή