«Ζουν» τη φρίκη του Μπεσλάν

«Ζουν» τη φρίκη του Μπεσλάν

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Με τριήμερες εκδηλώσεις προς τιμήν των θυμάτων, οι οποίες αρχίζουν σήμερα, η Ρωσία τιμά τη θλιβερή πρώτη επέτειο από την τραγωδία στο σχολείο του Μπεσλάν, στη Βόρεια Οσετία. Τσετσένοι αυτονομιστές αντάρτες εισέβαλαν στο σχολείο της ρωσικής πόλης την 1η Σεπτεμβρίου 2004 και πήραν 1.100 ομήρους. Δύο μέρες αργότερα, κατά τη διάρκεια μεγάλης επιχείρησης του ρωσικού στρατού για τη διάσωση των ομήρων, 330 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, οι μισοί από τους οποίους ήταν παιδιά. Σήμερα, ένα χρόνο μετά, η τραγωδία του Μπεσλάν δημιουργεί νέα πολιτικά δεδομένα.

Θα συναντήσει τις μητέρες

Το γεγονός ότι ο πρόεδρος της χώρας, Βλαντιμίρ Πούτιν δέχτηκε να συναντήσει μέλη της οργάνωσης «Μητέρες του Μπεσλάν», οι οποίες έχασαν τα παιδιά τους, αποτελεί σταθμό στα πολιτικά ήθη της Ρωσίας. Οπως σημείωναν χθες πολιτικοί αναλυτές, η πρωτοβουλία του κ. Πούτιν έρχεται σε αντίθεση με τις πολιτικές παραδόσεις στη Ρωσία, σύμφωνα με τις οποίες, οι ηγέτες του Κρεμλίνου δεν λογοδοτούν δημοσίως για ζητήματα ασφαλείας ούτε έρχονται αντιμέτωποι με πολίτες που τους κατηγορούν ότι δεν χειρίστηκαν σωστά μια συγκεκριμένη κρίση. Οι «Μητέρες του Μπεσλάν» ισχυρίζονται ότι Ρώσοι αξιωματούχοι, όπως ο επικεφαλής των ρωσικών δυνάμεων ασφαλείας Νικολάι Πατρούσεφ αλλά και ο υπουργός Εσωτερικών Ρασίντ Νουργκαλίγεφ, θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τους χειρισμούς στην υπόθεση. O κ. Πούτιν αναμένεται να συναντήσει τις μητέρες αύριο. Το γραφείο Τύπου του Κρεμλίνου ετοιμάζει τις διαπιστεύσεις των δημοσιογράφων που θα καλύψουν τη συνάντηση, της οποίας όμως δεν έχει προσδιοριστεί ούτε η ώρα ούτε ο τόπος. Οι «Μητέρες του Μπεσλάν» έχουν κερδίσει τη συμπάθεια της ρωσικής κοινής γνώμης και όπως επισήμαναν Δυτικοί παρατηρητές, ο κ. Πούτιν ίσως δεν έχει άλλη επιλογή από το να τις συναντήσει, δεδομένου ότι η σημερινή επέτειος θα θυμίσει στη Ρωσία το πόσο ευάλωτη υπήρξε στην τρομοκρατία.

Βολές από Μπασάγεφ

Τις ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας, ως συνυπεύθυνες για την τραγωδία, κατηγόρησε χθες με μήνυμά του σε ιστοσελίδα ο Σαμίλ Μπασάγεφ, Τσετσένος πολέμαρχος, ο οποίος είχε αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση στο σχολείο. Σύμφωνα με τον Μπασάγεφ, ένας Ρώσος διπλός πράκτορας είχε παρεισφρήσει ανάμεσα στους Τσετσένους απαγωγείς, είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη του αρχηγού τους και στη συνέχεια τους παγίδευσε καθώς τους υποσχέθηκε ότι θα τους διευκόλυνε να καταλάβουν κυβερνητικά κτίρια στην πρωτεύουσα Βλαντικαφκάζ στις 6 Σεπτεμβρίου. O Μπασάγεφ ισχυρίζεται επίσης ότι και δεύτερος Τσετσένος αντάρτης που συμμετείχε στην απαγωγή των ομήρων είναι ζωντανός, σε αντίθεση με τις ρωσικές αρχές που ανακοίνωσαν και οι 32 πλην ενός αντάρτες είχαν σκοτωθεί. Ωστόσο η αυθεντικότητα του μηνύματος του Μπασάγεφ ελέγχεται, ενώ η δημοσιογράφος Ανα Πολιτόφσκαγια, που θεωρείται ειδική στο ζήτημα της Τσετσενίας, απέρριψε τους ισχυρισμούς του Μπασάγεφ. «Οι ρωσικές αρχές ασφαλείας φέρουν ευθύνη επειδή επέδειξαν ανικανότητα», τόνισε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή