Στη διπλωματία του πετρελαίου προσφεύγει ο Τσάβες

Στη διπλωματία του πετρελαίου προσφεύγει ο Τσάβες

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οι άνθρωποι που εργάζονταν σ’ αυτή τη φυτεία είναι σήμερα οι ιδιοκτήτες της γης τους. Πρόκειται για την αυγή μιας καινούργιας εποχής»! M’ αυτά τα λόγια, ο αιδεσιμότατος Τζέσε Τζάκσον, επικεφαλής της «Συμμαχίας Ουράνιο Τόξο» και ιστορική προσωπικότητα του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ, έπλεξε το εγκώμιο της αγροτικής μεταρρύθμισης που προωθεί ο αριστερός πρόεδρος της Βενεζουέλας -και «μαύρο πρόβατο» στα μάτια της κυβέρνησης Μπους- Ούγκο Τσάβες.

Η επίσκεψη του Τζάκσον στον αγροτικό συναιτερισμό «Ασιέντα Σανς», που συγκροτήθηκε ύστερα από την απαλλοτρίωση φεουδαρχικών γαιών, ήταν μέρος της τριήμερης περιοδείας του στη Βενεζουέλα με στόχο να αποκατασταθούν γέφυρες συνεννόησης ανάμεσα στο Καράκας και την Ουάσιγκτον. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έφτασαν σε σημείο πυράκτωσης μετά τη δήλωση του ισχυρής επιρροής Αμερικανού τηλε- ευαγγελιστή (και σταθερού υποστηρικτή του Μπους), Πατ Ρόμπερτσον, στις 22 Αυγούστου, υπέρ της δολοφονίας του Τσάβες (στενού φίλου του Φιντέλ Κάστρο) από τις ΗΠΑ.

Η αλματώδης άνοδος των διεθνών τιμών του μαύρου χρυσού έδωσε τη δυνατότητα στον πρόεδρο της πλούσιας σε πετρέλαια Βενεζουέλας να προωθήσει τη «διπλωματία του πετρελαίου» στον αμερικανικό Νότο. Τον Αυγούστο, ο Τσάβες επισκέφθηκε διαδοχικώς την Αργεντινή, Ουρουγουάη, Βραζιλία και Παραγουάη, όπου υπέγραψε συμφωνίες ενεργειακής συνεργασίας, με προνομιακούς όρους για τους γείτονές του. Προηγουμένως, στις 29 Ιουνίου, 13 χώρες της Καραϊβικής είχαν υπογράψει ανάλογη συμφωνία περιφερειακής, ενεργειακής συνεργασίας με τη Βενεζουέλα, την «Ρetrocaribe».

Στόχος η ΑLΒΑ

Στρατηγικός στόχος του Τσάβες είναι η οικονομική και πολιτική ενοποίηση ολόκληρης της Λατινικής Αμερικής, με τη θεμελίωση της λεγόμενης ALBA, που φιλοδοξεί να ακυρώσει την προσπάθεια της Ουάσιγκτον για κοινή αγορά Βορείου και Νοτίου Αμερικής (ALCA). Στο πλαίσιο αυτό, ρόλο κινητήρα παίζει η στενή συνεργασία Βενεζουέλας- Κούβας. H πρώτη προσφέρει φτηνό πετρέλαιο και η δεύτερη υψηλής κατάρτισης εκπαιδευτικό και ιατρικό προσωπικό για τη στήριξη των κοινωνικών προγραμμάτων.

Προ ημερών, Τσάβες και Κάστρο διατύπωσαν μια γενναιόδωρη προσφορά στις χώρες της περιοχής: Να εκπαιδεύσουν δωρεάν 200.000 γιατρούς από τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική σε διάστημα 10 χρόνων και να προσφέρουν δωρεάν ιατρική περίθαλψη σε έξι εκατομμύρια ασθενείς, στην ίδια χρονική περίοδο. Την περασμένη εβδομάδα, αποφοίτησαν οι πρώτοι 1.610 σπουδαστές από τη Λατινοαμερικανική Σχολή Ιατρικής που λειτουργεί στην Αβάνα, με οικονομική στήριξη της Βενεζουέλας.

Μια άλλη φιλόδοξη πρωτοβουλία του Τσάβες είναι η δημιουργία ενός είδους «Λατινοαμερικανικού CNN», του «Telesur», που άρχισε να εκπέμπει στις 24 Ιουλίου και ήδη λειτουργεί σε Βενεζουέλα, Αργεντινή, Βραζιλία, Κούβα, Βολιβία, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Εκουαδόρ, Ελ Σαλβαδόρ, Γουατεμάλα, Δομίνικο και Παραγουάη. Το προφανούς πολιτικής σημασίας σχέδιο υποστηρίζεται ήδη οικονομικά από τέσσερις χώρες. Την περασμένη εβδομάδα και το Μεξικό του Βισέντε Φοξ, ενός στενού φίλου του Τζορτζ Μπους, έδωσε άδεια για τη λειτουργία του καναλιού.

Πάντως, η συμφιλιωτική επίσκεψη του Τζάκσον φαίνεται να αποδίδει ορισμένους πρώτους καρπούς. Την επαύριο του καταστροφικού τυφώνα «Κατρίνα», ο Τσάβες, σε μια χειρονομία καλής θέλησης, υποσχέθηκε φτηνό πετρέλαιο θέρμανσης για τους Αμερικανούς που επλήγησαν από τον τυφώνα. Επιπλέον, εμφανίστηκε διατεθειμένος να επανέλθει στη συνεργασία Βενεζουέλας – ΗΠΑ για τη δίωξη των ναρκωτικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή