ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΙΑ NA ΒΕΛΤΙΩΘΟΥΝ OI ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

«Κλείνουν» στην Κίνα 7.000 ανθρακωρυχεία

ΠΕΚΙΝΟ. Τη διακοπή της λειτουργίας 7.000 ανθρακωρυχείων, στο πλαίσιο σχεδίου για τη βελτίωση των συνθηκών ασφαλείας, αποφάσισε χθες η κινεζική κυβέρνηση, καθώς τουλάχιστον 2.700 ανθρακωρύχοι έχασαν τη ζωή τους, κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του έτους, ενώ άλλοι 700, σκοτώθηκαν ή αγνοούνται σε δυστυχήματα που προκλήθηκαν τον ενάμιση τελευταίο μήνα. Τα ανθρακωρυχεία της Κίνας, πολλά από τα οποία λειτουργούν χωρίς άδεια, συχνά αγνοούν τους κανόνες ασφαλείας, προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις για άνθρακα, ο οποίος καλύπτει το 70% των ενεργειακών αναγκών της.

ΚΛΕΙΝΕΙ TO ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΣΤΗ ΛΙΛΗ

Τέλος εποχής για τα Gauloises

ΛΙΛΗ, Γαλλία. Ενα από τα εθνικά της σύμβολα αποχαιρέτησε χθες η Γαλλία, καθώς το τελευταίο πακέτο τσιγάρων Gauloises, εγκατέλειψε το εργοστάσιο στη Λίλη, θέτοντας τέλος σε ένα σχεδόν αιώνα λειτουργίας του ιστορικού εργοστασίου. H γαλλο-ισπανική εταιρεία, Altadis αποφάσισε να επικεντρώσει την παραγωγή της στο εργοστάσιο της πόλης Αλικάντε της Ισπανίας. Το κλείσιμο του εργοστασίου της Λίλης, το οποίο σημαίνει την απώλεια εργασίας για τουλάχιστον 400 ανθρώπους, θέτει τέλος και στην εγχώρια παραγωγή της αδελφής-μάρκας των τσιγάρων Gitanes, τα περίφημα βαριά «μαύρα» τσιγάρα, που αγαπήθηκαν από γενιές καπνιστών. H Altadis, η οποία σχηματίσθηκε το 1999, μετά την συγχώνευση της γαλλικής Seita και της ισπανικής Tabacalera, παρασκευάζει επίσης τις λάιτ blondes εκδοχές των Gauloises και Gitanes, τα οποία θα παράγονται στη Γαλλία.

ΑΠΟ ΤΡΕΙΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ

Αγωγή κατά Μπους για τα δάση

ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ. Αγωγή κατά της αμερικανικής κυβέρνησης του προέδρου Μπους κατέθεσαν οι Πολιτείες της Καλιφόρνια, του Νέου Μεξικού και του Ορεγκον, για την απόφασή της να επιτρέψει την κατασκευή δρόμων, την υλοτομία και άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες σε μια έκταση τουλάχιστον 140.000 τετραγωνικά μέτρα παρθένου δάσους. Στην αγωγή αμφισβητείται η απόφαση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δασών να ακυρώσει τον νόμο της κυβέρνησης Κλίντον, ο οποίος απαγόρευσε την εκμετάλλευση 233,6 εκατ. στρέμματα εθνικού δάσους, το μεγαλύτερο τμήμα του οποίου βρίσκεται στις Δυτικές Πολιτείες.

ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΘΗΚΕ H ENANTION ΤΗΣ ΜΟΜΦΗ

«Νίκησε» η Αρόγιο

ΜΑΝΙΛΑ. Μεγάλο πλήγμα κατάφεραν χθες οι σύμμαχοι της προέδρου των Φιλιππίνων, Γκλόρια Αρόγιο, στους βουλευτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι μάχονται για την ανατροπή της, καταψηφίζοντας τρεις προτάσεις μομφής σε βάρος της. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης αντέδρασαν έντονα, προειδοποιώντας ότι επίκειται η τρίτη μεγάλη λαϊκή εξέγερση. Παρά όμως τις συγκρούσεις με την αστυνομία, που σημειώθηκαν έξω από το Κογκρέσο, στις οποίες τραυματίστηκαν 11 διαδηλωτές, η κοινή γνώμη μοιάζει να μην επηρεάζεται από τις κατηγορίες που εκτοξεύθηκαν κατά της Αρόγιο, για νόθευση των περυσινών εκλογών.

ΣΕ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΗΣ ΕΛΒΕΤΙΑΣ

Καθήλωση Airbus λόγω βλάβης

ΖΥΡΙΧΗ. Καθηλώθηκε χθες στο αεροδρόμιο της Ζυρίχης, λόγω προβλημάτων στο υδραυλικό του σύστημα, αεροσκάφος τύπου Airbus A300 της τουρκικής εταιρείας Onour-Air. Οι πτήσεις της εταιρείας είχαν απαγορευτεί τον περασμένο Μάιο σε τέσσερις ευρωπαϊκές πόλεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ομοσπονδιακού Γραφείου Πολιτικής Αεροπορίας της Ελβετίας.

ΓΙΑ TA ΠΥΡΗΝΙΚΑ

«Γέφυρες» από E.E. προς Ιράν

ΒΙΕΝΝΗ. Να αποσύρει το αίτημά της για την επιβολή κυρώσεων στην κυβέρνηση του Ιράν, προτίθεται η E.E. σε περίπτωση που το ζήτημα της παραγωγής πυρηνικού υλικού παραπεμφθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας, προσφέροντας άλλη μια ευκαιρία στην κυβέρνηση της Τεχεράνης να διακόψει τις πυρηνικές της δραστηριότητες. H στρατηγική αυτή οργανώθηκε από τους εκπροσώπους της E.E., Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία, εν όψει της λήξης, το ερχόμενο Σάββατο, της προθεσμίας που έχει δοθεί στο Ιράκ για τη διακοπή του πυρηνικού της προγράμματος. H εμμονή της κυβέρνησης του Ιράν να συνεχίσει τις εργασίες με πυρηνικό υλικό, τορπίλισε τις συνομιλίες, που αφορούσαν στην πιστοποίηση ότι η Τεχεράνη δεν κατασκευάζει μυστικά πυρηνικές βόμβες, όπως ισχυρίζονται οι ΗΠΑ.

ΝΕΑ ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΗΤΩΝ

Συνύπαρξη με τον Νεάντερταλ

ΛΟΝΔΙΝΟ. Συνυπήρξε ο άνθρωπος του Νεάντερταλ με τους μακρινούς πρόγονους του σύγχρονου ανθρώπου, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι δύο ομάδες έζησαν ταυτόχρονα και μοιράστηκαν την ίδια περιοχή. H έλευση του κρύου ώθησε τους προγόνους μας από την Κεντρική Ευρώπη στις νότιες ακτές και κατηύθυνε τους Νεάντερταλ ακόμα νοτιότερα. Οταν αυξήθηκε η θερμοκρασία, οι επόμενες γενιές ακολούθησαν αντίθετες κατευθύνσεις με αποτέλεσμα οι πρόγονοί μας να προχωρήσουν προς τον Βορρά.

ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Πέθανε 115 ετών

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ. Πέθανε χθες σε ηλικία 115 ετών, μια γυναίκα από την Ολλανδία, η οποία θεωρείτο επισήμως ως ο γηραιότερος άνθρωπος του πλανήτη. H Χεντρικγιε βαν Αντελ Σίπερ, έσβησε προχθές το βράδυ στον ύπνο της σε γηροκομείο. H πρώην υφάντρα, είχε γεννηθεί το 1890, και υποστήριζε ότι η μακροζωία της οφειλόταν στην καθημερινή κατανάλωση ρέγκας. H Σίπερ πέθανε μια μέρα μετά το θάνατο του γηραιότερου ανθρώπου στη Βρετανία, της Φλόρενς Ριβς, η οποία εξέπνευσε την περασμένη Τρίτη σε ηλικία 111 ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή