Ψάχνει «σανίδα σωτηρίας»

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά πρώτον εξαπέλυσε επίθεση γοητείας προς ψηφοφόρους και έπειτα εναντίον των Χριστιανοδημοκρατών αντιπάλων του. Επενδύοντας προφανώς στην περιβόητη φωτογένειά του, ο καγκελάριος Σρέντερ εμφανίσθηκε χθες χαριέστατος και χαλαρός στο εκλογικό συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, όπου έκανε λόγο για «θάρρος, γενναιοψυχία, πρόοδο και κοινωνική δικαιοσύνη» σε αντιδιαστολή προς την «πολιτική της κοινωνικής ψυχρότητας», της προέδρου των Χριστιανοδημοκρατών Αγκελα Μέρκελ. Οχι στην «κοινωνία του αποκλεισμού, της άρνησης και του εγωισμού, που θα καθορίζουν τη συμβίωση διαιρώντας τη γερμανική κοινωνία», διακήρυξε ο καγκελάριος, λησμονώντας τις αντιδράσεις κατά του δικού του μεταρρυθμιστικού προγράμματος.

Να παραμείνει καγκελάριος

«Πίστη στη Γερμανία! O Γκέρχαρντ Σρέντερ πρέπει να παραμείνει καγκελάριος», ήταν χθες το κεντρικό σύνθημα, με κεντρική ιδέα εμψυχωτική ότι «τίποτε δεν έχει αποφασιστεί», όπως έλεγε προχθές το «δεξί χέρι» του κ. Σρέντερ και διάδοχός του στην προεδρία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Φραντς Μίντεφερινγκ. Τις διακηρύξεις αυτές είχε πλαισιώσει νωρίτερα με δηλώσεις της προς την εφημερίδα «Die Zeit» και η σύζυγος του καγκελαρίου Ντόρις Σρέντερ – Κοπφ, η οποία πραγματοποίησε ασυνήθιστη προεκλογική παρέμβαση, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τις «περγαμηνές» της κ. Μέρκελ στη διαχείριση γυναικείων θεμάτων, μολονότι η πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών χρημάτισε υπουργός Γυναικείων Υποθέσεων επί της καγκελαρίας του Χέλμουτ Κολ. «Το βιογραφικό της δεν εμπεριέχει τις εμπειρίες των περισσότερων γυναικών», λέει η κ. Σρέντερ – Κοπφ, υπονοώντας ότι η κ. Μέρκελ δεν έχει παιδιά.

Οι Σοσιαλδημοκράτες επικέντρωσαν χθες τις επιθέσεις τους στο πρόσωπο του Πάουλ Κίρχοφ και τις εξαγγελίες του περί επιβολής ενιαίου φορολογικού συντελεστή 25% επί των μεγάλων εισοδημάτων. Τις εξαγγελίες αυτές εγκωμίασε χθες, ο πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Κολ, αλλά σύμφωνα με δημοσκόπηση της Forsa για λογαριασμό του περιοδικού Stern, το 56% των ψηφοφόρων διαφωνεί με την κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών και την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή. O Γκέρχαρντ Σρέντερ, με κόκκινη γραβάτα όπως και όλοι οι σύνεδροι, επιτέθηκε και εναντίον του Οσκαρ Λαφοντέν και του εκλογικού του συνοδοιπόρου Γκρεγκόρ Γκίζι, οι οποίοι, ως έχει αποδειχθεί «μαζεύουν τα σπασμένα και φεύγουν, όποτε τα πράγματα στενεύουν».

Για εξωτερική πολιτική

Εξισορροπητικός υπήρξε ο καγκελάριος στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Δεν κάλεσε τις ΗΠΑ να εγκαταλείψουν τη λύση του πολέμου, προκειμένου για την έκρυθμη κατάσταση με το Ιράν – το θέμα αυτό δεν συγκινεί τους ψηφοφόρους, όπως το Ιράκ. Δεσμεύτηκε, όμως, ότι με τους Σοσιαλδημοκράτες στην εξουσία «οι αποφάσεις θα λαμβάνονται στο Βερολίνο». Ξένοι αναλυτές διέκριναν σε όλα αυτά προσπάθεια «διάσωσης» του SPD, καθώς η ήττα πλανάται στον αέρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή