Εκατοντάδες σιίτες νεκροί στη Βαγδάτη

Εκατοντάδες σιίτες νεκροί στη Βαγδάτη

51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγκλονισμένο είναι το Ιράκ και η διεθνής κοινή γνώμη από τον αποτρόπαιο θάνατο περισσοτέρων των 800 σιιτών προσκυνητών στη Βαγδάτη, κατά τη διάρκεια θρησκευτικής εορτής. Πλήθος περίπου ενός εκατομμυρίου προσκυνητών είχε συνωστιστεί χθες σε στενούς δρόμους και σε μία γέφυρα που οδηγούν στο τέμενος Καδιμίγια.

Λίγη ώρα νωρίτερα είχε εξαπολυθεί κατά των συγκεντρωμένων επίθεση με όλμους, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε αργότερα σουνιτική τρομοκρατική οργάνωση που συνδέεται με την Αλ Κάιντα του Μουσάμπ Ζαρκάουι. Ξαφνικά, άρχισε να κυκλοφορεί η φήμη ότι ανάμεσα στους προσκυνητές υπήρχαν βομβιστές αυτοκτονίας.

Πανικός κατέλαβε το πλήθος που προσπάθησε να διαφύγει. Επάνω στην γέφυρα Αϊμά, που συνδέει τις δύο όχθες του Τίγρη, εκατοντάδες άνθρωποι, κυρίως γυναικόπαιδα και ηλικιωμένοι, ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου απ’ όσους προσπαθούσαν να ξεφύγουν, ενώ πολλοί στην απελπισία τους πήδησαν από τη γέφυρα στο ποτάμι και πνίγηκαν. Οι αρχές του Ιράκ εκφράζουν τον φόβο ότι οι νεκροί θα υπερβούν τους χίλιους. Μετά τη χθεσινή τραγωδία πολλοί εκτιμούν ότι η κατάσταση ενδέχεται να ξεφύγει από κάθε έλεγχο και η χώρα να οδηγηθεί σε εμφύλιο πόλεμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή