O εφιάλτης δεν πέρασε…

4' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

NEA ΟΡΛΕΑΝΗ. Χωρίς επιτυχία προσπαθούσαν, χθες, δυνάμεις του μηχανικού του αμερικανικού στρατού να στεγανοποιήσουν δύο φράγματα, τα οποία συγκρατούν τα νερά της λίμνης Ποντσαρτρέιν. H κυβερνήτης της Λουιζιάνα, Καθλίν Μπλάνκο, δήλωσε χθες ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη και ότι δεν υπάρχει άλλη λύση από την εκκένωση της πόλης.

Τουλάχιστον 110 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε παραλιακές περιοχές της γειτονικής πολιτείας του Μισισιπή, ενώ η Λουιζιάνα ανακοίνωσε χθες ότι θα περιμένει την ολοκλήρωση των επιχειρήσεων διάσωσης, προτού προβεί σε εκτιμήσεις για τα θύματα του καταστροφικού τυφώνα «Κατρίνα».

Χιλιάδες οι άστεγοι

«Η εθνοφρουρά ρίχνει τόνους άμμου στα ρήγματα, αλλά η προσπάθειά τους μοιάζει μάταιη», είπε η κυβερνήτης Μπλάνκο. Την ώρα που η στάθμη των υδάτων συνέχιζε χθες να ανεβαίνει στη Νέα Ορλεάνη, τέσσερα πολεμικά πλοία του αμερικανικού ναυτικού έσπευδαν στην περιοχή του Κόλπου του Μεξικού, ώστε να παράσχουν πόσιμο νερό και είδη πρώτης ανάγκης. O Ερυθρός Σταυρός ανέφερε ότι στεγάζει 40.000 ανθρώπους σε 200 καταφύγια σε όλο τον αμερικανικό Νότο.

Αν και οι αρχικές εκτιμήσεις των αρχών ανέφεραν ότι ο τυφώνας δεν χτύπησε τη Νέα Ορλεάνη κατά μέτωπο, το ρήγμα στο φράγμα της λίμνης Ποντσαρτρέιν επέτρεψε σε εκατομμύρια κυβικά νερού να κατακλύσουν τους δρόμους της πόλης, που βρίσκεται κάτω από το επίπεδο της θάλασσας. Ζοφερές ήταν οι χθεσινές προβλέψεις του δημάρχου της πόλης, Ρέι Νάγκιν: «Οι κάτοικοι θα πρέπει να περιμένουν τρεις με τέσσερις μήνες για να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Το άλλο μας σημαντικό πρόβλημα είναι η ύπαρξη ανθρώπινων σορών στα νερά. Οι σοροί θα δημιουργήσουν σοβαρό υγιεινομικό πρόβλημα».

Η ιστορική πόλη, την οποία ίδρυσαν οι Γάλλοι, αντιμετώπισε τις τελευταίες δύο ημέρες τη δράση λαφυραγωγών, οι οποίοι εκμεταλλεύθηκαν την απουσία των κατοίκων για να λεηλατήσουν καταστήματα και οικίες του κέντρου. «Δεν μας αρέσουν καθόλου όσοι λεηλατούν και θα ασχοληθούμε πολύ σύντομα με αυτούς. Προέχουν, όμως, οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης», είπε χθες η κυβερνήτης Μπλάνκο. Στην τουριστική Κανάλ στριτ της πόλης, λαφυραγωγοί έσπαζαν χθες ανενόχλητοι τα σίδερα κοσμηματοπωλείων, αρπάζοντας τα εκτεθειμένα προϊόντα, ενώ στο Μπιλόξι του Μισισιπή, σε πλήρη θέα ανδρών της αστυνομίας, λαφυραγωγοί εισήλθαν σε καζίνο, αρπάζοντας τα κέρματα από τους ηλεκτρονικούς «κουλοχέρηδες».

Κόλαση του Δάντη

Σκηνές βγαλμένες από τον Δάντη εκτυλίσσονταν χθες για τρίτη ημέρα στο εσωτερικό του γιγάντιου κλειστού σταδίου της Νέας Ορλεάνης, του Σούπερντοουμ, όπου έχουν καταφύγει περί τους 20.000 ανθρώπους, κυρίως άποροι και ηλικιωμένοι. H κυβερνήτης Μπλάνκο διέταξε την εκκένωση του Σούπερντοουμ σε δύο 24ωρα και τη μεταστέγαση των αποκλεισμένων σε αξιοπρεπή καταλύματα. H κατάσταση στο εσωτερικό του σταδίου είναι αφόρητη, καθώς ο κλιματισμός δεν λειτουργεί, τμήματα της οροφής αποκολλήθηκαν και οι τουαλέτες έχουν βουλώσει. Ελικόπτερα της εθνοφρουράς περισυνέλεγαν χθες ανθρώπους σε Λουιζιάνα και Μισισιπή, οι οποίοι είχαν καταφύγει στις οροφές των σπιτιών τους.

Καθώς αποκαλύπτονται οι δραματικές επιπτώσεις του τυφώνα «Κατρίνα» στις ζωτικής σημασίας πετρελαϊκές υποδομές του Κόλπου του Μεξικού, η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να διοχετεύσει στην αγορά πετρέλαιο από τα στρατηγικά αποθέματα της χώρας, μετρίασε χθες την ανοδική πορεία του μαύρου χρυσού στις διεθνείς αγορές, καταπιέζοντας την τιμή του κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι.

Το εύρος της καταστροφής είναι, όμως, τέτοιο που οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα χρειασθούν πολλοί μήνες για να επανέλθει η παραγωγή στα παλαιά της επίπεδα. Οι ζημιές, που υπέστησαν οι πλωτές εξέδρες άντλησης πετρελαίου, οι αγωγοί που διοχετεύουν το μαύρο χρυσό στις βόρειες ΗΠΑ, αλλά και τα δέκα διυλιστήρια της περιοχής, που επεξεργάζονται το 10% του αμερικανικού πετρελαίου και δεν διαθέτουν ηλεκτρικό ρεύμα για τρίτη ημέρα, αναμένεται να οδηγήσουν τις τιμές και πάλι στα ύψη.

Ψάχνουν να βρουν πού θα εγκατασταθούν

Εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκων της μητροπολιτικής Νέας Ορλεάνης βρίσκονται σήμερα στοιβαγμένοι σε ξενοδοχεία, καταφύγια ή ακόμη και αυτοκινητοδρόμους σε όλον τον αμερικανικό Νότο. H παρουσία τους καταδεικνύει μία νέα πραγματικότητα: τη διασπορά των κατοίκων μιας ολόκληρης πόλης, γεγονός πρωτόγνωρο στην ιστορία των αστικών καταστροφών. Τα ξενοδοχεία του Χιούστον του Τέξας, σε απόσταση 500 χλμ. από τη Νέα Ορλεάνη, του Μέμφις στο Τενεσί (550 χλμ.) ή του Λιτλ Ροκ στο Αρκάνσας (600 χλμ.) έχουν φθάσει σε πληρότητα 100%. Την ίδια ώρα ο αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός έχει εγκαινιάσει 230 καταφύγια σε σχολεία, εκκλησίες και δημοτικά καταστήματα, σε έξι νότιες Πολιτείες. H 34χρονη Αμέρικα Ουίλιαμς εγκατέλειψε τη Νέα Ορλεάνη την Κυριακή, με το φίλο της και επτά συγγενείς της, όλοι τους παιδιά. Οι αρχές τους συνέστησαν να οδηγήσουν δυτικά ή βόρεια, όσο πιο μακρυά μπορούσαν για να αποφύγουν τον τυφώνα. H βροχή ήταν τόσο έντονη, που αναγκάσθηκαν να σταματήσουν στο Μπέρμινχαμ της Αλαμπάμα, ενώ σκόπευαν να φθάσουν στην Ατλάντα της Τζόρτζια. Επειτα από δύο νύχτες σε ξενοδοχείο, με κόστος 300 δολαρίων (280 ευρώ), η οικογένεια της Ουίλιαμς δεν είχε άλλα χρήματα και κατέφυγε στο Δημοτικό Κέντρο Τζέφερσον του Μπέρμινχαμ, όπου ο Ερυθρός Σταυρός είχε οργανώσει καταφύγιο. «Δεν μας έμειναν καθόλου χρήματα. Είμαστε απελπισμένοι», λέει η κ. Ουίλιαμς. Ανάλογες σκηνές εκτυλίσσονται καθημερινά, καθώς οι αρχές εκτιμούν ότι τα ύδατα δεν θα υποχωρήσουν για άλλες δύο εβδομάδες από την ευρύτερη περιοχή της Νέας Ορλεάνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή