Στο στόχαστρο επικίνδυνα κτιρία

Στο στόχαστρο επικίνδυνα κτιρία

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Με ταχείς ρυθμούς προσπαθούν, οι γαλλικές αρχές, μετά τη γενική κατακραυγή από τις τρεις πυρκαγιές, οι οποίες στοίχισαν αυτή την εβδομάδα τη ζωή σε 24 Αφρικανούς, να ολοκληρώσουν την καταγραφή των πιο κατεστραμμένων κατοικημένων κτιρίων του Παρισιού, προετοιμάζοντας την εκκένωση όσων αποδειχθούν επικίνδυνα. Ηδη μετά τη δεύτερη πυρκαγιά, οι αστυνομικές αρχές ενέτειναν τις προσπάθειές τους για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης σε περίπου 100 παρανόμως κατοικημένα και εκατοντάδες άλλα επισφαλή κτίρια του Παρισιού.

Την περασμένη Τρίτη, ο υπουργός Εσωτερικών, Νικολά Σαρκοζί, πρότεινε την απομάκρυνση όλων όσοι κατοικούν παράνομα σε εγκαταλελειμμένα κτίρια, δεχόμενος σφοδρή κριτική από την αριστερή αντιπολίτευση, τα μέλη της οποίας χαρακτήρισαν το σχέδιο ανεδαφικό. Οι επικριτές της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν τον κ. Σαρκοζί ότι προσπαθεί να συνδέσει το ζήτημα της ασφάλειας των κτιρίων με τη διένεξη σχετικά με το καθεστώς των λαθρομεταναστών. Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου του υπουργείου Εσωτερικών, ο οποίος δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, ο κατάλογος των επικίνδυνων κτιρίων αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος της εβδομάδας, με προοπτική τη μεταφορά, σε σύντομο χρονικό διάστημα, των κατοίκων των κτιρίων αυτών σε ασφαλέστερες συνοικίες.

Ο Ζακ Σιράκ ζήτησε προχθές από την κυβέρνηση την κατασκευή περισσότερων επιδοτούμενων διαμερισμάτων και τη σύνταξη σχεδίου ανακαίνισης των πιο κατεστραμμένων κτιρίων του Παρισιού. «Είμαστε υποχρεωμένοι να δράσουμε άμεσα για την αντιμετώπιση της κατάστασης», τόνισε ο κ. Σιράκ.

Οι πυρκαγιές ανάγκασαν τους αξιωματούχους όλων των πολιτικών αποχρώσεων να ενώσουν τις φωνές τους, εκφράζοντας την ανησυχία τους σχετικά με το ζήτημα της ασφάλειας των οικονομικά ασθενέστερων κατοίκων της γαλλικής πρωτεύουσας. Ωστόσο, δεν απεφεύχθη η αντιπαράθεση μεταξύ της κεντροδεξιάς κυβέρνησης και του Δημαρχείου της πόλης, το οποίο ελέγχεται από τους Σοσιαλιστές, καθώς οι δύο πλευρές επέρριπταν η μία στην άλλη την ευθύνη για την έλλειψη χώρων στέγασης. Την περασμένη χρονιά περίπου 100.000 άνθρωποι διεκδίκησαν ένα από τα 12.000 επιδοτούμενα διαμερίσματα της πόλης του Παρισιού.

Το σχέδιο για την απομάκρυνση μεγάλου αριθμού καταληψιών εγκαταλελειμμένων κτιρίων απερρίφθη από υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Δήμου ως μη ρεαλιστικό, δεδομένης της ανεπάρκειας χώρων για τη στέγασή τους. «Δεν είναι δυνατό να βρεθούν από τη μια στιγμή στην άλλη χώροι για τη στέγαση χιλιάδων ανθρώπων», δήλωσε ο αντιδήμαρχος του Παρισιού, Ιβ Μανό. «Δεν μπορεί να υπάρξει άμεση λύση και όσοι το υποστηρίζουν, κυνηγούν πολιτικό όφελος», συμπλήρωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή