ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

Η βόμβα εξερράγη στα χέρια του βομβιστή

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Επίδοξος βομβιστής έχασε χθες τη ζωή του όταν εξερράγη ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός που μετέφερε. H έκρηξη σημειώθηκε στην Προύσα, 240 χιλιόμετρα νότια της Κωνσταντινούπολης, μπροστά στο κτίριο της κρατικής εταιρείας ηλεκτρισμού. Σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου της πόλης, δεν επρόκειτο για βομβιστή αυτοκτονίας, καθώς ο 27χρονος Μπουλέντ Ακσισέκ σχεδίαζε από ό,τι φαίνεται να τοποθετήσει σε κάποιο στόχο τα εκρηκτικά που μετέφερε. «Στο σώμα του νεκρού βομβιστή, ο οποίος εξέπνευσε αφού έχασε το πόδι του από την έκρηξη, δεν βρέθηκε πυροκροτητής», συμπλήρωσε ο αστυνομικός διευθυντής. H αστυνομία ερευνά το ενδεχόμενο διασύνδεσης του Ακσισέκ με τρομοκρατικές οργανώσεις. Στο μεταξύ τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν από την έκρηξη μικρού εκρηκτικού μηχανισμού, στην νοτιοανατολική επαρχία Χακάρι, κοντά σε τέντα, που είχαν στήσει μέλη κουρδικού πολιτικού κόμματος για τον εορτασμό της ημέρας της ειρήνης στην Τουρκία.

ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Στο νοσοκομείο ο Ρουγκόβα

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Στο πλευρό του πάσχοντος Ιμπραήμ Ρουγκόβα, ο οποίος νοσηλεύεται σε αμερικανικό στρατιωτικό νοσοκομείο στη Γερμανία, μετέβησαν χθες η γυναίκα και η οικογένειά του, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Κόχα Ντιτόρε. O κ. Ρουγκόβα, ίνδαλμα των Αλβανών στον αγώνα τους για την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία, μεταφέρθηκε το περασμένο Σάββατο στο νοσοκομείο του Λαντστούλ, με συμπτώματα βαριάς γρίπης. Σύμφωνα με δηλώσεις ξένου διπλωμάτη, ο 60χρονος, απόφοιτος φιλολογίας της Σορβόννης, «βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση». Το γραφείο του κ. Ρουγκόβα και το πολιτικό κόμμα, Δημοκρατική Λίγκα του Κοσόβου, αρνήθηκαν να σχολιάσουν τα περί της ασθένειάς του.

ΕΙΝΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ

Οι Ταλιμπάν απήγαγαν Βρετανό

ΚΑΜΠΟΥΛ. Απήχθη Βρετανός μηχανικός, έπειτα από επίθεση ανταρτών κατά αυτοκινητοπομπής στο Δυτικό Αφγανιστάν, στην οποία έχασαν τη ζωή τους τρεις αστυνομικοί. Οι Ταλιμπάν υποστήριξαν ότι πραγματοποίησαν επίθεση στη δυτική επαρχία Φαράχ, η οποία ελέγχεται από τους Βρετανούς, όμως, το υπουργείο Εσωτερικών του Αφγανιστάν απέδωσε την επίθεση σε συμμορία ενόπλων του κοινού ποινικού δικαίου. H επίθεση σημειώθηκε σε κεντρική οδική αρτηρία, μεταξύ Κανταχάρ και Χεράτ. Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν δήλωσε ότι οι άνδρες τους συνέλαβαν έναν Βρετανό, με το όνομα Ντέιβιντ, ο οποίος κρατούσε περίστροφο.

ΓΙΑ TA 40 XPONIA ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ ΤΟΥ

Κινεζικές «εγγυήσεις» στο Θιβέτ

ΠΕΚΙΝΟ. Υπόσχεση για τη διατήρηση της σταθερότητας στο Θιβέτ, την ανάπτυξη της οικονομίας του και τη διατήρηση του ελέγχου της κυβέρνησης, έδωσε χθες, με αφορμή τον εορτασμό των 40 χρόνων της θιβετιανής «αυτονομίας», η κινεζική κυβέρνηση. Σύμφωνα με τους επικριτές της Κίνας, δεν υπάρχει αληθινή αυτονομία στο Θιβέτ, όπου βουδιστές μοναχοί και μοναχές, πιστοί στον εξόριστο Δαλάι Λάμα, συχνά φυλακίζονται και βασανίζονται αναίτια. «Μόνο η ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος μπορεί να εγγυηθεί την πρόοδο και την ευημερία του Θιβέτ», τόνισε στην εφημερίδα Λαϊκή Ημερησία του Πεκίνου, εκπρόσωπος του κόμματος. Το Θιβέτ ελέγχεται από τους κομμουνιστές από το 1950, όταν ο Λαϊκός Στρατός εισέβαλε στην περιοχή.

ΟΡΙΣΤΙΚΑ TA ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

Κυβέρνηση από τον Μπερίσα

ΤΙΡΑΝΑ. Επιβεβαιώθηκε χθες από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, η νίκη του Δημοκρατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης της Αλβανίας, ανοίγοντας τον δρόμο για την ορκωμοσία νέας κυβέρνησης, 60 ημέρες μετά τη διενέργεια εκλογών στη χώρα. Το Δημοκρατικό Κόμμα του πρώην πρωθυπουργού, Σαλί Μπερίσα, κέρδισε 56 έδρες επί συνόλου 100, ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα του πρωθυπουργού Φάτος Νάνο, περιορίστηκε στις 42. Ηταν η έκτη φορά που οι Αλβανοί προσήλθαν στις κάλπες μετά την πτώση του κομμουνισμού το 1990, και η πρώτη, κατά την οποία δεν σημειώθηκαν βίαια επεισόδια. Ωστόσο, η επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων καθυστέρησε για πολλές εβδομάδες, λόγω κατηγοριών για νοθεία και άλλου είδους παρατυπίες στις εκλογές. O κ. Μπερίσα κατηγόρησε τους σοσιαλιστές λέγοντας ότι δεν ξέρουν να αποδέχονται την ήττα, καθώς αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα των εκλογών, δημιουργώντας κενό εξουσίας καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, υποχρεώνοντας την εκλογική επιτροπή να εξετάζει ασύστατες κατηγορίες.

«ΘΥΜΑΤΑ» ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

Αφανίζονται οι χιμπατζήδες

ΛΟΝΔΙΝΟ. Οι χιμπατζήδες, οι γορίλλες και οι ουρακοτάγκοι θα αφανισθούν από το πρόσωπο της Γης προτού ενηλικιωθεί η επόμενη γενιά. Δικαιολογημένα η αποκρυπτογράφηση του γονιδιώματος του χιμπατζή προκάλεσε ενθουσιασμό στην επιστημονική κοινότητα, καθώς αναμένεται να μας βοηθήσει στην κατανόηση της βιολογικής μας υπόστασης, ενώ αποδεικνύει την εγγύτητα που έχει ο άνθρωπος με το χιμπατζή σε γενετικό επίπεδο. Ποια θα είναι η σημασία του επιστημονικού επιτεύγματος όμως, αν τα ζώα αφανιστούν; H επέκταση των αστικών κέντρων, η υλοτομία, η διαρκής δημιουργία νέων ορυχείων και οι ασθένειες έχουν ήδη αποδεκατίσει τους φυσικούς βιότοπους των ουρακοτάγκων στην Ινδονησία, ενώ για κάθε 20 χιλιάδες ανθρώπους υπάρχει ένας μόνο χιμπατζής. Τα δυσοίωνα συμπεράσματα προκύπτουν από τον Παγκόσμιο Ατλαντα των Μεγάλων Πρωτευόντων που συντάσσεται από τον OHE και αξιολογεί το μέλλον των ζώων στην Αφρική και στη Νοτιοανατολική Ασία. Σε πολλές περιπτώσεις οι πληθυσμοί έχουν περιορισθεί κατά 80% ή πρόκειται να περιορισθούν τόσο την επόμενη τριετία. Οι ουρακοτάγκοι της Σουμάτρας βρίσκονται σε ιδιαίτερα δεινή κατάσταση, καθώς επιβιώνουν μόλις 7.300 τέτοια ζώα ελεύθερα ζώα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή