Αλλάζει ο Βιλπέν το κοινωνικό γαλλικό μοντέλο

Αλλάζει ο Βιλπέν το κοινωνικό γαλλικό μοντέλο

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ενας… σοσιαλ-φιλελεύθερος, να τι είναι ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν»! M’ αυτό το σχόλιο υποδέχθηκε η εφημερίδα «Λε Μοντ» τη δέσμη μέτρων που εξήγγειλε χθες ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός, με διακηρυγμένο στόχο τη «ριζική μεταρρύθμιση» (όχι εγκατάλειψη) του γαλλικού κοινωνικού μοντέλου. Με εμφανή προσπάθεια να αλλάξει την πολιτική ατμόσφαιρα που επιβαρύνθηκε από σειρά αποτυχιών της κυβερνώσας Κεντροδεξιάς (ήττες στις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές εκλογές, κατάρρευση της κυβέρνησης Ραφαρέν, φιάσκο στο δημοψήφισμα για το Ευρωσύνταγμα, αποτυχία στη διεκδίκηση της Ολυμπιάδας του 2012), ο Βιλπέν παρουσίασε ένα ιδιότυπο κράμα φιλελεύθερων και φιλολαϊκών – κρατικιστικών μέτρων, ευελπιστώντας ότι θα ικανοποιήσει ευρύτερα κοινωνικά στρώματα.

«Μπόνους» για την απασχόληση

Στο πρωταρχικής σημασίας πεδίο της απασχόλησης, ο Γάλλος πρωθυπουργός σηματοδότησε σημαντική στροφή από την επιδότηση των ανέργων στην ενθάρρυνση της εργασίας. «Οταν ο εργαζόμενος μερικής απασχόλησης με το ελάχιστο ημερομίσθιο κερδίζει μόλις 30 ευρώ περισσότερα το μήνα από τον επιδοτούμενο άνεργο, τι είδους κίνητρο έχει για να ξαναβρεί δουλειά», αναρωτήθηκε εξαγγέλλοντας ειδικά «μπόνους» για την απασχόληση και ελέγχους για καταχρήσεις στα επιδόματα ανεργίας και δίωξη της «μαύρης» εργασίας.

Παράλληλα, ο Γάλλος πρωθυπουργός εξήγγειλε μεγάλα δημόσια έργα, ιδιαίτερα όσον αφορά την ανέγερση οικιστικών συγκροτημάτων για τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα. Οι εξαγγελίες αυτές ήταν και απάντηση στο τεράστιο πρόβλημα της στέγασης, υπό άθλιες συνθήκες, μεγάλου αριθμού μεταναστών, το οποίο ανέδειξαν με τραγικό τρόπο οι πρόσφατες, φονικές πυρκαγιές στο Παρίσι.

Από την άλλη πλευρά, ο Βιλπέν εξήγγειλε σημαντικές φοροαπαλλαγές προς όφελος των μεσαίων και ανώτερων στρωμάτων, μη διστάζοντας να θίξει ακόμη και τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας – ταμπού για τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ακόμη και της Κεντροδεξιάς.

Κοινή είναι η εκτίμηση στο Παρίσι ότι οι εξαγγελίες Βιλπέν υπαγορεύθηκαν όχι μόνο από την ανάγκη αναζωογόνησης της γαλλικής οικονομίας, αλλά και από τις προσωπικές, πολιτικές του φιλοδοξίες εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2007. Ευνοούμενος του προέδρου Σιράκ, ο Βιλπέν ευελπιστεί να διεκδικήσει την προεδρία με βασικό, εσωκομματικό αντίπαλο τον φιλόδοξο υπουργό Οικονομικών, Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος έχει υιοθετήσει φιλελεύθερο προφίλ, πιο κοντά στο αγγλοαμερικανικό οικονομικό μοντέλο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Βιλπέν ακολουθεί τη δοκιμασμένη συνταγή του πολιτικού του μέντορα: Πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2002, ο Ζακ Σιράκ είχε εξαγγείλει προωθημένο «πακέτο» δημοφιλών οικονομικών μέτρων, με αιχμή τις φοροαπαλλαγές, που αποδείχθηκε αρκετά αποτελεσματικό. Στο ενεργητικό του Βιλπέν καταγράφεται και η μείωση της ανεργίας κάτω από 10%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή