Ασπίδα προστασίας για ιστορικό μοναστήρι

Ασπίδα προστασίας για ιστορικό μοναστήρι

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα από τα πράγματα που στενοχωρεί πολλούς Ελληνες στις διακοπές τους είναι η καταστροφή του υπέροχου φυσικού τοπίου, η άθλια δόμηση και η μαζική προσέλευση τουριστών σε περιοχές που χρειάζονται ιδιαίτερη προστασία. Τα ίδια φαινόμενα -όχι ίσως στην ίδια ένταση και έκταση- ταλαιπωρούν ακόμα και χώρες που έχουν διακριθεί στο θέμα της διαφύλαξης της πολιτιστικής τους κληρονομιάς, όπως η Γαλλία. Ενα από τα ωραιότερα αξιοθέατά της, το Mont St Michel που βρίσκεται στη Νορμανδία, κινδυνεύει από τη μόλυνση των υδάτων και τη φθορά που προκαλούν οι χιλιάδες επισκέπτες του. Πρόκειται για μια μοναδική τοποθεσία με το φημισμένο μοναστήρι 11ου αιώνα όπου παλαιότερα το εντυπωσιακό φαινόμενο της άμπωτης και της παλίρροιας μετέτρεπε τη μικρή χερσόνησο σε νησί (δύο φορές την ημέρα). Αργότερα έγιναν κάποια έργα για να διευκολυνθεί η πρόσβαση και το νερό δεν μπορούσε πια να περικυκλώσει το Mont St Μichel.

Πριν από πέντε χρόνια, η γαλλική κυβέρνηση συνέλαβε το σχέδιο να αλλάξει το προφίλ των τουριστών που επισκέπτονταν την περιοχή. Οι περισσότεροι δεν ανήκαν στην κατηγορία των εύπορων επισκεπτών και τα μόνα χρήματα που άφηναν πίσω τους ήταν το αντίτιμο για τα μικρά πλαστικά αντίγραφα της διάσημης μονής και τις αναμνηστικές κάρτες. «Γιατί να μην έχουμε λιγότερους αλλά πλουσιότερους τουρίστες;», σκέφτηκαν οι Γάλλοι γραφειοκράτες που δεν έβλεπαν με καλό μάτι όλα τα μαγαζάκια που πουλούσαν κιτς σουβενίρ και τους πελάτες τους. H κατάσταση όμως δεν ήταν τόσο εύκολο να αλλάξει. O πρώτος που τους πήγε κόντρα ήταν ο τότε δήμαρχος, για τον οποίον πολλοί έλεγαν ότι δεν ήθελε να τα σπάσει με τους εμπόρους.

Σήμερα, τα πράγματα φαίνεται να είναι σοβαρότερα και οι κίνδυνοι δεν προέρχονται μόνο από τον μαζικό τουρισμό. Σύμφωνα με δημοσίευμα βρετανικής εφημερίδας, η Γαλλία είναι έτοιμη να υλοποιήσει ένα φιλόδοξο εγχείρημα περιβαλλοντικού χαρακτήρα για να διασώσει το φυσικό περιβάλλον και να αποκαταστήσει τη ροή του νερού. Χάρις στην χρηματοδότηση της E.E. αλλά και της κυβέρνησης, τα κονδύλια έχουν εξασφαλιστεί. Ειδικά μηχανήματα ανασκάπτουν τον βυθό, στην γειτονική περιοχή, για να βγάλουν τα ιζήματα που έχουν συσσωρευθεί με τα χρόνια. Επίσης, προετοιμάζεται ένα νέο φράγμα που θα επιτρέπει την εισροή των υδάτων. Παράλληλα, το σχέδιο προβλέπει να φύγει το πάρκινγκ αλλά και το δρομάκι που συνέδεε εδώ και 120 χρόνια την ξηρά με το Mont St Μichel.

Στο μέλλον οι επισκέπτες θα πρέπει να αφήνουν τα οχήματά τους περίπου 2 χιλιόμετρα μακριά και θα φτάνουν στο νησάκι από ένα καλοσχεδιασμένο στενό δρόμο που θα εντάσσεται καλύτερα στο φυσικό περιβάλλον. Είτε θα πηγαίνουν πεζή είτε θα μπορούν να πάρουν ειδικά λεωφορεία. Αλλωστε, ανάμεσα στους τουρίστες είναι και αρκετοί ηλικιωμένοι που δεν πηγαίνουν τόσο για τη φυσική ομορφιά όσο για να προσκυνήσουν στη διάσημη μονή. Πολλές φορές το Mont St Michel δέχεται 30.000 ανθρώπους κάθε ημέρα, ενώ οι μόνιμοι κάτοικοι είναι μόλις 30. Οπως και στη Βενετία, αν κάποιος θέλει να ζήσει την πραγματική του γοητεία πάντως, θα πρέπει να διανυκτερεύσει. Να δει το τοπίο όταν όλα τα τουριστικά μαγαζιά έχουν κατεβάσει ρολά και οι επισκέπτες έχουν πάρει το δρόμο της επιστροφής…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή