H «Κατρίνα» απειλεί τώρα την παγκόσμια οικονομία

H «Κατρίνα» απειλεί τώρα την παγκόσμια οικονομία

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αυτό είναι το δικό μας τσουνάμι», δήλωσε πριν από δύο 24ωρα, ο δήμαρχος μιας μικρής πόλης του Μισισιπί, ολοκληρώνοντας την κατ’ αρχήν αξιολόγηση των ζημιών στην περιοχή του. Την ίδια ώρα, οι τιμές του πετρελαίου, ακόμη δε σημαντικότερο για τους Αμερικανούς, οι τιμές της βενζίνης, εκτοξεύονταν σε ύψη-ρεκόρ, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις το συνολικό κόστος των φυσικών καταστροφών ενδέχεται να ανέλθει σε 25 δισ. δολάρια, γεγονός που θα καταστήσει την «Κατρίνα» τον πλέον δαπανηρό τυφώνα στην αμερικανική ιστορία. Ωστόσο, δεν είναι μόνον το μέγεθος της ζημιάς, αλλά και η χρονική στιγμή που σημειώθηκε καθώς και η ιδιαιτερότητα των περιοχών που χτύπησε. Δηλαδή στην καρδιά της αμερικανικής πετρελαιοπαραγωγής.

Η «Κατρίνα» ήρθε σε μια περίοδο κατά την οποία οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ χαρακτηρίζονται ήδη από επιβράδυνση, κατά την οποία η χώρα έχει αναλάβει μεγάλες οικονομικές υποχρεώσεις στο εξωτερικό, όταν αντιμετώπιζε, επίσης, όπως ολόκληρη η υφήλιος, την εκτίναξη των τιμών των πρώτων υλών, και όταν, σύμφωνα με τα νέα στατιστικά στοιχεία, η φτώχεια αυξάνεται με ρυθμούς, οι οποίοι δεν είναι αποδεκτοί από τους ψηφοφόρους. H «Κατρίνα» ήρθε επίσης να χτυπήσει σε μια περίοδο, κατά την οποία το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ αγγίζει επίπεδα ρεκόρ, που συνδυασμό με το τεράστιο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχόντων λογαριασμών, χαρακτηρίζονται άκρως επικίνδυνα. Χαρακτηριστική της κρισιμότητας της κατάστασης είναι η χθεσινοβραδινή συνάντηση του προέδρου Μπους με το οικονομικό επιτελειο του, αλλά και με τον πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας, Αλαν Γκρίνσπαν.

Δύο είναι προς το παρόν οι βασικές εκτιμήσεις των ειδικών, ως προς τις επιπτώσεις της «Κατρίνα» στην οικονομία: η πρώτη αφορά τη μείωση κατά τουλάχιστον μια ποσοστιαία μονάδα των ρυθμών ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας το τέταρτο τρίμηνο φέτος, πιθανόν κάτω από το 2% – και η δεύτερη στην πιθανότητα να πυροδοτηθεί μια μεγάλης διάρκειας πετρελαϊκή κρίση. Δυστυχώς, και οι δύο αυτοί κίνδυνοι δεν περιορίζονται εντός των αμερικανικών συνόρων, αφού μία μείωση της κατανάλωσης θα επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία, ενώ, ως γνωστόν, οι πετρελαϊκές κρίσεις είναι από τη φύση τους… παγκόσμιες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή