«Επίθεση φιλίας» από Ισραήλ προς μουσουλμάνους

«Επίθεση φιλίας» από Ισραήλ προς μουσουλμάνους

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Δέκα ημέρες μετά την ιστορική αποχώρηση των Ισραηλινών εποίκων από τη Λωρίδα της Γάζας, έντονη διπλωματική δραστηριότητα παρατηρείται μεταξύ του Ισραήλ και μουσουλμανικών χωρών.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Σιλβάν Σαλόμ, συναντήθηκε στην Κωνσταντινούπολη με τον Πακιστανό ομόλογό του Κουρσίντ Καζουρί, η πρώτη δημόσια συνάντηση σε τέτοιο επίπεδο, προκαλώντας αρνητικά σχόλια από την παλαιστινιακή πλευρά, παρόλο που ο πρόεδρος του Πακιστάν επανέλαβε ότι η χώρα του δεν θα αναγνωρίσει το Ισραήλ μέχρι τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους. «Εχω δηλώσει σε εκπροσώπους αρκετών αραβικών και μουσουλμανικών κρατών ότι μετά την αποχώρηση μας από τη Γάζα θα είναι η κατάλληλη χρονικά στιγμή για τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων», δήλωσε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου ο κ. Σαλόμ. O Πακιστανός υπουργός Εξωτερικών προσέθεσε ότι «το Πακιστάν αποδίδει μεγάλη σημασία στις εξελίξεις στη Γάζα και γι’ αυτό αποφασίσαμε τη συνάντηση». Πάντως η εξέλιξη δεν χαροποίησε τους Παλαιστινίους· ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ναμπίλ Σαάθ δήλωσε ότι ο κατάλληλος χρόνος για τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ είναι μετά την αποχώρηση του απ’ όλα τα παλαιστινιακά εδάφη.

Ο ρόλος της Τουρκίας

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές τους τελευταίους μήνες είχαν προηγηθεί συναντήσεις Ισραηλινών και Πακιστανών διπλωματών, ενώ σημαντικό ρόλο, κατά Ισραηλινούς διπλωμάτες, έπαιξε και η Τουρκία οι οποία διατηρεί καλές διπλωματικές σχέσεις και με τα δύο κράτη. Οπως εκτιμάται, με αυτήν την κίνηση το Πακιστάν προσπαθεί να αντισταθμίσει τη στρατιωτική συνεργασία που έχει αναπτύξει με το Ισραήλ η Ινδία. Και οι δύο διατηρούν διπλωματικές σχέσεις από το 1992.

Ενα ακόμη δείγμα της βελτίωσης των σχέσεων του Ισραήλ με αραβικές χώρες, μετά την αποχώρηση από τη Γάζα, αποτελεί η αναμενόμενη για την ερχόμενη εβδομάδα επίσκεψη στο Ισραήλ του βασιλιά της Ιορδανίας, δήλωσε ανώτερος Ισραηλινός διπλωμάτης. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες Αιγύπτιοι και Ισραηλινοί αξιωματούχοι υπέγραψαν, χθες, το πρωτόκολλο για την ανάπτυξη αιγυπτιακών στρατευμάτων στα νότια σύνορα της Λωρίδας της Γάζας, δήλωσε Αιγύπτιος αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Τέλος, σύμφωνα με ισραηλινή στρατιωτική πηγή τα ισραηλινά στρατεύματα θα αποχωρήσουν πλήρως από τη Λωρίδα της Γάζας μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου. AFP, Reuters.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή