Στο έλεος τώρα των συμμοριών η Νέα Ορλεάνη

Στο έλεος τώρα των συμμοριών η Νέα Ορλεάνη

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

NEA ΟΡΛΕΑΝΗ. Βυθισμένη στο χάος και την αναρχία παρέμεινε και την Παρασκευή, για δεύτερη ημέρα, η ιστορική πόλη της Νέας Ορλεάνης, καθώς τους δρόμους της λυμαίνονταν συμμορίες ενόπλων και λαφυραγωγών. H κυβερνήτης της Λουιζιάνα Καθλίν Μπλάνκο ζήτησε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση την κατεπείγουσα αποστολή 40 χιλιάδων ανδρών της Εθνοφρουράς, ενώ διέταξε τις στρατιωτικές δυνάμεις που ήδη βρίσκονται στην περιοχή να ανοίγουν πυρ κατά των ενόπλων συμμοριών. Οι αρχές εκτιμούν ότι οι νεκροί από την καταστροφή θα ανέλθουν σε χιλιάδες. H αμερικανική Γερουσία ενέκρινε αργά τη νύχτα της Πέμπτης τη διάθεση 10,5 δισ. δολαρίων που ζήτησε για την επιχείρηση αρωγής ο πρόεδρος Μπους, ο οποίος βάλλεται από σύσσωμο τον αμερικανικό Τύπο για την καθυστερημένη και ανεπαρκή κινητοποίηση της κυβέρνησης. Χθες, για πρώτη φορά ο κ. Μπους παραδέχθηκε ότι τα αποτελέσματα από την προσπάθεια αρωγής «δεν είναι αποδεκτά».

Πεθαίνουν αβοήθητοι

Στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Ορλεάνης παραμένουν αποκλεισμένοι περίπου 300 χιλιάδες κάτοικοι, οι οποίοι προσπαθούν να επιβιώσουν υπό άθλιες συνθήκες, χωρίς κατάλυμα, νερό, φαγητό και ιατρική περίθαλψη. Τα ξημερώματα της Παρασκευής ξύπνησαν από σειρά τρομακτικών εκρήξεων που σημειώθηκαν από άγνωστη αιτία στην παραλιακή ζώνη της Νέας Ορλεάνης. Στα νοσοκομεία της πόλης οι ασθενείς πεθαίνουν αβοήθητοι, καθώς δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ τελειώνουν και τα αποθέματα φαρμάκων. H επιχείρηση εκκένωσής τους παρεμποδίζεται από ενόπλους που πυροβολούν κατά των ελικοπτέρων, ενώ ο αστυνομικός διευθυντής της Νέας Ορλεάνης, Εντι Κόμπας, δήλωσε ότι πολίτες βιάζονται και ξυλοκοπούνται στους πλημμυρισμένους δρόμους της πόλης. H ίδια μοίρα περιμένει και τους τουρίστες που έχουν αποκλειστεί στην πόλη. Μία τεράστια περιοχή 234 χιλιάδων τετρ. χλμ. παραμένει πλημμυρισμένη αν και η στάθμη των υδάτων έχει σταθεροποιηθεί. Πλέον οι αρχές προσπαθούν να επισκευάσουν τα αναχώματα που υποχώρησαν από τη μανία του τυφώνα.

Πυροβολούν την Εθνοφρουρά

«Πρόκειται περί εθνικού όνειδους», δήλωσε εξοργισμένος ο επικεφαλής των συνεργείων διάσωσης της Νέας Ορλεάνης, οι άνδρες του οποίου ενώ προσπαθούν να βοηθήσουν εγκλωβισμένους δέχονται πυρά από ενόπλους. Απεγνωσμένος ο Ρέι Νάγκιν, δήμαρχος της πόλης, ζητούσε περισσότερα λεωφορεία για τη μεταφορά των κατοίκων καθώς και είδη πρώτης ανάγκης. «Μη μου λέτε ότι 40 χιλιάδες στρατιώτες καταφθάνουν. Δεν είναι εδώ· άνθρωποι πεθαίνουν εδώ πέρα», δήλωσε εξοργισμένος σε ραδιοφωνική εκπομπή. H κυβερνήτης της Λουιζιάνα, Καθλίν Μπλάνκο, ανακοινώνοντας την ανάπτυξη μονάδων της Εθνοφρουράς, που λίγο καιρό πριν πολεμούσαν στο Ιράκ, προειδοποίησε τους παράνομους: «Αυτά τα στρατεύματα γνωρίζουν να πυροβολούν και να σκοτώνουν, είναι πρόθυμα να το κάνουν αν χρειαστεί και περιμένω ότι θα το κάνουν».

Μέσα στη Νέα Ορλεάνη οι κάτοικοι που δεν πρόλαβαν ή ακριβέστερα λόγω φτώχειας δεν μπόρεσαν να απομακρυνθούν πριν χτυπήσει ο «Κατρίνα» είναι συγκεντρωμένοι σε στάδια και συνεδριακά κέντρα, όπου περιμένουν τα λεωφορεία να τους μεταφέρουν εκτός της πόλης. «Είναι τρέλα. Δεν έχουμε φαγητό, ούτε νερό… όλα τα φορτηγά και τα λεωφορεία απλώς μας προσπερνούν», δηλώνει η Ντέμπι Ντούρσο, η οποία καταγγέλλει ότι όταν ζήτησε βοήθεια από αστυνομικό αυτός της απάντησε: «Αει στο διάολο· ο καθένας για τον εαυτό του». Εξω από το συνεδριακό κέντρο, όπου σχηματίζονται ουρές κατοίκων προκειμένου να μεταφερθούν στο Χιούστον, η Ρέιτσελ Κάρεϊ αναρωτιέται: «Γιατί δεν μας βοηθούν; Είμαστε ξεχασμένοι. Οι αλήτες και οι εγκληματίες είναι οι ήρωες. Αυτοί είναι οι μοναδικοί που ήρθαν να μας σώσουν. H αστυνομία δεν υπήρχε πουθενά».

Πολλοί φτωχοί… για να ξεφύγουν από τον κίνδυνο

Οι Αμερικανοί μετεωρολόγοι και άλλοι επιστήμονες είχαν προειδοποιήσει εδώ και χρόνια για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει από τυφώνες η πόλη της Νέας Ορλεάνης λόγω της ιδιαίτερης τοπογραφίας της. Συναίσθηση του κινδύνου είχαν βεβαίως και οι κάτοικοι, αρκετοί από τους οποίους απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους πριν χτυπήσει η «Κατρίνα».

Γιατί όμως δεν έφυγαν οι περισσότεροι, καθώς μέχρι χθες περίπου τριακόσιες χιλιάδες κάτοικοι της Νέας Ορλεάνης, σε σύνολο μισού εκατομμυρίου, παρέμεναν εγκλωβισμένοι στην πόλη; H απάντηση είναι απλή. Δεν είχαν τα χρήματα για να φύγουν. «Οι άνθρωποι που δεν μπορούσαν ή δεν ήθελαν να αφήσουν την πόλη είναι πάμπτωχοι και έγχρωμοι. Το ίδιο είναι και οι λαφυραγωγοί», τονίζεται σε άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας USA Today. Πολλοί από τους φτωχούς κατοίκους της πόλης δεν είχαν ούτε αυτοκίνητα ούτε χρήματα για να μπορέσουν να ξεφύγουν. Βεβαίως δεν είχαν και πού αλλού να πάνε. Ενδεχομένως κάποιοι να μη διέθεταν και την παιδεία ώστε να αντιληφθούν το μέγεθος της απειλής. Κάποιων άλλων η κατάσταση της υγείας ήταν ήδη κακή. Ολοι αυτοί χωρίς τη βοήθεια της κρατικής πρόνοιας δεν είχαν άλλη επιλογή από το να μείνουν. Και να πεθάνουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή