ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

TI ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ

Από ανθρώπινα οστά η νόσος «τρελών αγελάδων»;

ΛΟΝΔΙΝΟ. Φρικιαστική είναι η θεωρία Βρετανού ερευνητή για την προέλευση της νόσου των «τρελών αγελάδων». O καθηγητής Αλαν Κόλτσεστερ αναφέρει στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet ότι το νόσημα εμφανίστηκε όταν τα βρετανικά βοοειδή ετράφησαν με ζωοτροφές που είχαν εισαχθεί από την Ινδία. Μόνο που αυτές διέθεταν προσμίξεις με ανθρώπινα οστά -τα οποία κατά το ινδουιστικό τελετουργικό- είχαν ριφθεί στον ιερό ποταμό Γάγγη. H συλλογή και η πώληση οστών και πτωμάτων αποτελεί εμπορική δραστηριότητα -ιδιαίτερα, μάλιστα, το 1960-1970- για τους Ινδούς χωρικούς, που ασφαλώς δεν έδειξαν ιδιαίτερη σημασία στην προέλευση του εμπορεύματός τους. Είναι, βέβαιο, ότι αρκετά ανθρώπινα οστά κατέληξαν στα εργοστάσια παρασκευής ζωοτροφών. Δεν αποκλείεται πολλά από αυτά να ανήκαν σε πάσχοντες από Κρόιτσφελντ Γιάκομπ, με αποτέλεσμα οι ζωοτροφές να μολυνθούν. Οσα ζώα τις κατανάλωσαν εμφάνισαν σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια και στη συνέχεια ο παθογόνος παράγοντας επέστρεψε στον άνθρωπο, προκαλώντας την ποικίλη μορφή της Κρόιτσφελντ Γιάκομπ.

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΦΙΛΟΣΥΡΙΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ

Κατηγορούνται για τον φόνο Χαρίρι

ΛΙΒΑΝΟΣ. Κατηγορίες για συμμετοχή στη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού, Ραφίκ Χαρίρι, απήγγειλε χθες Λιβανέζος εισαγγελέας, κατά τεσσάρων φιλοσύριων στρατηγών, οι οποίοι συνελήφθησαν στις αρχές της εβδομάδας. O κ. Ντέτλεφ Μεχλίς, επικεφαλής της διεθνούς επιτροπής, η οποία ερευνά τα αίτια της δολοφονίας, είχε διατάξει τη σύλληψη των τεσσάρων στρατηγών, βασιζόμενος στα στοιχεία που προέκυψαν από τις ανακρίσεις και το αποδεικτικό υλικό που περισυνελέγη. O κ. Μαχλί τόνισε ότι οι τέσσερις στρατηγοί αποτελούν ένα μόνο κομμάτι της συνολικής εικόνας της κατάστασης και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο απαιτείται η διενέργεια περαιτέρω έρευνας.

ΑΠΟ ΜΕΓΑΛΟ ΑΡΙΘΜΟ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

Απεργία πείνας στο Γκουαντάναμο

ΝΑΥΤΙΚΗ ΒΑΣΗ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ. Απεργία πείνας ξεκίνησε μεγάλος αριθμός κρατουμένων στις φυλακές της αμερικανικής βάσης Γκουαντάναμο στην Κούβα, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις δικηγόρων ανθρωπιστικών οργανώσεων. Οι κρατούμενοι, πολλοί από τους οποίους κρατούνται για διάστημα μεγαλύτερο των τριών χρόνων χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες, εικάζεται ότι ζητούν είτε την άμεση παραπομπή σε δίκη είτε την άμεση απελευθέρωσή τους. Οι δικηγόροι τους υποστηρίζουν ότι ο αριθμός των απεργών πείνας ξεπερνάει τους 200, ενώ από την πλευρά τους οι Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται μόνο για 76 άτομα. Προηγούμενη απεργία πείνας τον Ιούλιο, έληξε όταν το Πεντάγωνο συνομίλησε με τους κρατουμένους.

ΑΠΟ ΕΠΙΣΦΑΛΗ KTIPIA ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

Απομάκρυναν 140 αστέγους

ΠΑΡΙΣΙ. Εκατόν σαράντα ανθρώπους απομάκρυνε χθες η αστυνομία του Παρισιού από κτίρια, στα οποία υπάρχει κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς, ύστερα από τη διαταγή του υπουργείου Εσωτερικών για την εκκένωση όλων των κτιρίων, τα οποία έχουν παρανόμως καταληφθεί από αστέγους. Τα κτίρια αυτά ήταν τα πρώτα από τα 60, τα οποία χαρακτηρίστηκαν επισφαλή, και εκκενώθηκαν μετά τη φωτιά που εκδηλώθηκε την περασμένη Δευτέρα σε κτίριο στο κέντρο του Παρισιού, προκαλώντας τον θάνατο επτά Αφρικανών. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η αστυνομία του Παρισιού, υποστήριξε ότι τα δύο παρανόμως κατοικημένα κτίρια που εκκενώθηκαν ήταν γνωστά για τις ελλείψεις που παρουσίαζαν στον τομέα της ασφάλειας. Οι κάτοικοι μεταφέρθηκαν σε άλλα «αξιοπρεπή καταλύματα». O σοσιαλιστής Ροζέ Μαντγέκ, δήμαρχος βορείου διαμερίσματος, χαρακτήρισε την εκκένωση «θλιβερή επιχείρηση», ενώ τόνισε ότι τα δύο κτίρια ήταν απολύτως ασφαλή.

ΥΠΟ THN ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Αρχίζει ο αφοπλισμός του ΙRΑ

ΜΠΕΛΦΑΣΤ. O αφοπλισμός του Ιρλανδικού Απελευθερωτικού Στρατού αναμένεται να αρχίσει σε λίγες ημέρες, ενώ η συνολική επιχείρηση πρόκειται να ολοκληρωθεί «σε διάστημα μερικών εβδομάδων», ανέφεραν χθες βρετανικές και ιρλανδικές πηγές. Διεθνής επιτροπή θα επιβλέψει τη διαδικασία αφοπλισμού της ρωμαιοκαθολικής παραστρατιωτικής οργάνωσης, προκειμένου να διασφαλίσει τη γρήγορη ολοκλήρωση της διαδικασίας. Στο μεταξύ, δικαστής από το Μπέλφαστ διέταξε την παραπομπή σε δίκη του 36χρονου μέλους του IRA, Σιν Χόι, με την κατηγορία της δολοφονίας 29 ανθρώπων στο Ομαγκ, το 1998.

ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΣΕ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

Απεργία μηχανικών της Βoeing

ΣΙΑΤΛ. Σε απεργία, η οποία επρόκειτο να ξεκινήσει χθες το μεσημέρι, προχωρούν οι μηχανικοί της εταιρείας Boeing. Τα μέλη των σωματείων είχαν προηγουμένως ομόφωνα απορρίψει την πρόταση της εταιρείας για την υπογραφή τριετούς συμβολαίου, το οποίο οι επικεφαλής των συνδικαλιστών χαρακτήρισαν «προσβλητικό». Τα μέλη του σωματείου των μηχανικών της Boeing υπερψήφισαν, με 86%, την περασμένη Πέμπτη, την πρόταση για την απεργία.

ΣΤΟ ΝΤΑΓΚΕΣΤΑΝ

Νεκροί από έκρηξη φορτηγού

ΜΑΚΑΧΚΑΛΑ. Δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν και τρεις τραυματίστηκαν όταν εξερράγη στρατιωτικό φορτηγό στην πρωτεύουσα της νότιας ρωσικής επαρχίας του Νταγκεστάν, Μακαλχάλα, κατ’ εξοχήν μουσουλμανική περιοχή στην μεθόριο με την Τσετσενία. H έκρηξη σημειώθηκε κοντά σε στάση λεωφορείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή