Αποχρωσεις

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ωραίος φόβος

«Γιατί μας αρέσει να μπλέκουμε σε καταστάσεις που μας τρομάζουν;», αναρωτιέται η γερμανική εφημερίδα Zeit στο τελευταίο της φύλλο. Το σχετικό άρθρο με τίτλο «Τρομακτικά ωραίο» εξηγεί ότι ο φόβος κεντρίζει μία αταβιστική λειτουργία στον εγκέφαλο, η οποία καταλήγει στην έκκριση μιας ορμόνης ικανοποίησης, όταν απομακρυνθεί ο κίνδυνος. «O φόβος έχει πλάκα. Ολοι νιώθουμε απελευθερωμένοι, δυνατοί και ευτυχείς όταν υπερνικήσουμε τον πανικό. Είτε πρόκειται για θρίλερ, για μία πτώση bungee-jumping, ο τρόμος έχει πολλά πρόσωπα και σωματοποιείται στον χτύπο της καρδιάς, στην αρτηριακή πίεση και στο σφίξιμο στο στομάχι. Ειδικά τα παιδιά λατρεύουν να φοβούνται, γι’ αυτό άλλωστε πολλοί παιδοψυχολόγοι έχουν ερευνήσει τις επιπτώσεις του τρόμου στα παιδικά παραμύθια. Ούτως ή άλλως, κατά τον παιδοψυχολόγο Μπρούνο Μπέτελχαϊμ (1903-1990) ο φόβος είναι η πρώτη συνάντηση των παιδιών με τον θάνατο, η οποία τα βοηθάει να ολοκληρωθούν ως προσωπικότητες. Εξ ου λοιπόν και η μανία με τον Χάρι Πότερ, που αναμφισβήτητα είναι συχνά πολύ τρομακτικότερος από το πιο μακάβριο μυθιστόρημα της Αγκάθα Κρίστι.

Γεννηθήτω πάντα

Αμερικανικής καταγωγής πάντα, ονόματι Χούα Μέι, γέννησε δύο μικρά, ένα θηλυκό κι ένα αγνώστου φύλου στη Νοτιοδυτική Κίνα. H εξάχρονη Χούα Μέι ήταν το πρώτο πάντα που γεννήθηκε στην άλλη όχθη του Ατλαντικού και μεταφέρθηκε στην Κίνα τον Φεβρουάριο του 2004. Τον περασμένο Μάιο υπεβλήθη σε τεχνητή γονιμοποίηση αφ’ ότου απέτυχε δις να μείνει έγκυος με φυσικό ζευγάρωμα. Παραδοσιακά τα θηλυκά πάντα ωριμάζουν σεξουαλικά μεταξύ 4 και 5 ετών. Μπορούν να εγκυμονήσουν μία φορά το χρόνο και ο πολλαπλασιασμός τους θεωρείται κρίσιμος για τη διάσωση του είδους, που κινδυνεύει με εξαφάνιση. Μόλις 1.600 πάντα ζουν στα ορεινά δάση της Κεντρικής Κίνας, ενώ άλλα 120 φιλοξενούνται σε ζωολογικούς κήπους ή εξειδικευμένα εκτροφεία. Είναι αυτό που λέμε «γεννάτε γιατί χανόμαστε».

Αθλητικός σοβινισμός

Δύσκολες ώρες περνούν όσοι μη Ιάπωνες φιλοδοξούν να μυηθούν στην τέχνη του σούμο. Κι αυτό διότι υπάρχει τεράστια λίστα αναμονής για τους επίδοξους ξένους πυγμάχους, καθώς υπάρχει κανονισμός που επιτρέπει μόνο έναν ξένο αθλητή σε κάθε σχολή. Από τις 54 σχολές σούμο, που υπάρχουν σε εθνικό επίπεδο, οι 50 διαθέτουν ήδη έναν ξένο πυγμάχο, ενώ οι υπόλοιπες τέσσερις σχολές έχουν διαμηνύσει πως δεν σκοπεύουν να δεχθούν αλλοδαπούς αθλητές. Παραδοσιακά εθνικιστές οι Ιάπωνες, δεν είναι παράδοξο που αποδεικνύονται σοβινιστές και σε αυτόν τον τομέα. H εκδίκηση όμως ήλθε από τον Μογγόλο πρωταθλητή, ο οποίος δεν έχει αφήσει Ιάπωνα πυγμάχο να σταυρώσει τουρνουά τα τελευταία τρία χρόνια.

Μολυσμένοι αγώνες

Η μεγαλύτερη ποσότητα διοξειδίου του αζώτου στην ατμόσφαιρα πλανάται πάνω από το Πεκίνο και τη Βορειοανατολική Κίνα, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία. Τα επίπεδα της μόλυνσης έχουν αυξηθεί δραματικά, πάνω από 50% την τελευταία δεκαετία, ως συνέπεια της θεαματικής οικονομικής ανάπτυξης, ενώ στις ΗΠΑ και στην Ανατολική Ευρώπη οι εκπομπές του συγκεκριμένου δηλητηριώδους αερίου έχουν παραμείνει σταθερές. H έκθεση στο διοξείδιο του αζώτου σε μεγάλες ποσότητες είναι γνωστό ότι προκαλεί αναπνευστικές δυσκολίες και δυσλειτουργίες στον πνεύμονα. Τώρα πώς θα γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες το 2008 στο Πεκίνο χωρίς να πέσουν ξεροί οι αθλητές, είναι απορίας άξιον. Ισως καταφέρουν με μία οδηγία να εκκενώσουν πλήρως την πόλη κανένα εξάμηνο πριν, ώστε να σβήσουν το μαύρο συννεφάκι πάνω από το Πεκίνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή