Κλείνει η ψαλίδα μεταξύ SPD και CDU

Κλείνει η ψαλίδα μεταξύ SPD και CDU

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Κλείνουν την ψαλίδα οι σοσιαλδημοκράτες στη Γερμανία, καθώς χθεσινή δημοσκόπηση τούς εμφανίζει να συγκεντρώνουν 32% στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, σχεδόν δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές. Πάντως η ίδια έρευνα, το Πολιτικό Βαρόμετρο του δεύτερου καναλιού της κρατικής τηλεόρασης, επιμένει ότι παρά τη συσπείρωση του κυβερνητικού κόμματος την ύστατη στιγμή, ο κεντροδεξιός συνασπισμός θα εξασφάλιζε -έστω και οριακά- απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο σε περίπτωση που γίνονταν σήμερα εκλογές.

Τα νέα προγνωστικά

Η παράταξη Χριστιανοδημοκρατών-Χριστιανοκοινωνιστών αποσπά το 42%, δηλαδή 2% λιγότερο από την προηγούμενη σφυγμομέτρηση, ενώ το Αριστερό Κόμμα εξασφαλίζει ένα ικανοποιητικό 8%, οι Πράσινοι χάνουν ένα σημαντικό 2% και κατρακυλούν στο 6% και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες παραμένουν στο 7%. O Σρέντερ διατηρεί τον τίτλο του καταλληλότερου για την καγκελαρία με 49% (2% παραπάνω σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση), ενώ η Μέρκελ συγκεντρώνει με 41%. O υπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής των Πρασίνων, Γιόσκα Φίσερ, εξακολουθεί να θεωρείται από τους δημοφιλέστερους πολιτικούς της χώρας, μετά τον χριστιανοδημοκράτη πρωθυπουργό της Κάτω Σαξονίας, Κρίστιαν Βουλφ. Εκμεταλλευόμενος τη θετική δημόσια εικόνα του, ο Φίσερ δήλωσε πρόσφατα ότι η κοκκινοπράσινη κυβέρνηση αποτελεί μια συνέχιση της φοιτητικής εξέγερσης του ’68 με άλλα μέσα, μία πορεία, η οποία θα ανατραπεί σε περίπτωση που αναλάβει την καγκελαρία η Μέρκελ. Ωστόσο, σε χθεσινή του συνέντευξη στην ιστοσελίδα του περιοδικού Der Spiegel, ο πολιτικός αναλυτής, Βόλφγκανγκ Κράουσχααρ, ισχυρίσθηκε ακριβώς το αντίθετο: ότι η Μέρκελ θα ηταν αδύνατο να είναι υποψήφια καγκελάριος σήμερα, αν δεν είχε προηγηθεί η γενιά του ’68 στην εξουσία. H άποψη του Φίσερ είναι μια αμφισβητήσιμη υπεραπλούστευση, αφού η σημερινή κοκκινοπράσινη κυβέρνηση ελάχιστη ιδεολογική συγγένεια έχει με τους εξεγερμένους φοιτητές της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς του ’68.

Αύριο η μονομαχία Σρέντερ -Μέρκελ

Στο μεταξύ αύριο θα μεταδοθεί το ντιμπέιτ των Σρέντερ και Μέρκελ από το πρώτο και το δεύτερο κανάλι της κρατικής τηλεόρασης. H συζήτηση θα μεταδοθεί με υπότιτλους για να μπορέσουν να την παρακολουθήσουν και κωφάλαλοι. Πρόκειται για τη μοναδική μονομαχία των δύο βασικών διεκδικητών της καγκελαρίας, αφού στις 12 Σεπτεμβρίου θα ξανασυναντηθούν μεν σε τηλεοπτικό πάνελ, αλλά σε αυτό θα συμμετάσχουν και οι επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών, Εντμουντ Στόιμπερ, των Πρασίνων, Γιόσκα Φίσερ, των Ελεύθερων Δημοκρατών, Γκίντο Βέστερβελε και του Αριστερού Κόμματος, Γκρέγκορ Γκίζι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή