Με νέες επιθέσεις απειλεί την Ευρώπη ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι

Με νέες επιθέσεις απειλεί την Ευρώπη ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΤΟΥΜΠΑΪ. H αναμετάδοση μαγνητοσκοπημένου μηνύματος ενός εκ των βομβιστών αυτοκτονίας της βρετανικής πρωτεύουσας από το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα αναβίωσε πρόωρα τις εφιαλτικές εικόνες από την αιματοχυσία της 7ης Ιουλίου. Στην ίδια βιντεοταινία, που παρέλαβαν οι υπεύθυνοι του αραβικού δικτύου, εμφανίζεται και ο φερόμενος ως υπαρχηγός της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, ο οποίος αναλαμβάνει εμμέσως πλην σαφώς για λογαριασμό της οργάνωσης την ευθύνη για τα γεγονότα του Λονδίνου και προειδοποιεί ότι έπονται νέες επιθέσεις εις βάρος της Δύσης. Παρά ταύτα, Αμερικανοί ειδικοί επί θεμάτων τρομοκρατίας υπογράμμιζαν χθες ότι η εμφάνιση των δύο ανδρών στην ίδια βιντεοταινία δεν αποδεικνύει ότι η οργάνωση του Οσάμα μπιν Λάντεν οργάνωσε τις επιθέσεις στο Λονδίνο. Οι ίδιοι υποστήριζαν ότι η Αλ Κάιντα θα έκανε ούτως η άλλως λόγο για «θρίαμβο» των μουτζαχεντίν, είτε τα στελέχη της είχαν αναμειχθεί στην επίθεση είτε όχι. Στο μεταξύ, ο υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρόου, δήλωσε ότι η μεγαλύτερη ευθύνη για τα προβλήματα του μουσουλμανικού κόσμου ανήκει σ’ εκείνους που καταφεύγουν στην τρομοκρατία στο όνομα του Ισλάμ.

«Οι δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις της Δύσης εγκληματούν συστηματικά εις βάρος των ανά των κόσμο μουσουλμάνων και η υποστήριξη που παρέχεται προς αυτές σάς καθιστά συνυπεύθυνους για τις ενέργειές τους», εμφανίζεται να δηλώνει στην αγγλική γλώσσα ο Μοχάμεντ Σιντίκ Χαν. «Μέχρι να αισθανθούμε ασφαλείς, μέχρι να τερματίσετε τους βομβαρδισμούς, τις φυλακίσεις και τα βασανιστήρια, θα αποτελείται στόχο μας», τονίζει στο μήνυμά του ο βομβιστής αυτοκτονίας από το Ντιούσμπουρι της Βρετανίας. «Είμαστε σε πόλεμο και εγώ είμαι ένας στρατιώτης», καταλήγει ο νεαρός μουσουλμάνος. Υπενθυμίζεται ότι ο Χαν πραγματοποίησε την επίθεση αυτοκτονίας στον υπόγειο σταθμό του μετρό, Εντγκουερ Ρόουντ, όπου έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από πενήντα τραυματίστηκαν στις 7 Ιουλίου.

Θα δώσουμε απάντηση

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι εμφανίζεται να απειλεί τη Δύση με σωρεία τρομοκρατικών επιθέσεων. «Θα αναφερθώ στη μάχη του Λονδίνου, η οποία αποτέλεσε χαστούκι στο πρόσωπο του σταυροφόρου πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ», τονίζει το ανώτατο στέλεχος της Αλ Κάιντα. «Οσοι ενεπλάκησαν στις επιθέσεις εις βάρος της Παλαιστίνης, του Αφγανιστάν και του Ιράκ θα λάβουν την απάντηση που τους αρμόζει», υπογράμμισε ο κ. Αλ Ζαουάχρι. «Οσοι ευθύνονται για τα ποτάμια αίματος στον μουσουλμανικό κόσμο να γνωρίζουν ότι εμείς θα προκαλέσουμε εκρήξεις ηφαιστείων στις χώρες τους», πρόσθεσε ο ίδιος. «Είναι, πλέον, ξεκάθαρο ότι ο πόλεμος έχει μεταφερθεί στο έδαφος του εχθρού», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο αιγυπτιακής καταγωγής συνεργάτης του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Σχολιάζοντας το «αποχαιρετιστήριο» μήνυμα του νεαρού βομβιστή αυτοκτονίας, ο πρόεδρος του μουσουλμανικού συμβουλίου της Βρετανίας, Ιναγιάτ Μπουνγκλαουάλα, χαρακτήρισε «παράλογο» το σκεπτικό του νεαρού από το Ντιούσμπουρι. «Δεδομένου ότι η πλειοψηφία των Βρετανών αντέδρασε στην εισβολή του Ιράκ, ο Χαν έσφαλε και επέτρεψε στο μίσος του για τη Δύση να παραμορφώσει την ηθική του», δήλωσε ο κ. Μπουνγκλαουάλα. Από την πλευρά του, τέλος, ο μουσουλμάνος βουλευτής των Εργατικών, Σαντίκ Χαν, υποστήριξε ότι στόχος της αναμετάδοσης του μηνύματος είναι η διάσπαση της ενότητας των Βρετανών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή