Οι άνδρες δεν θα… εξαφανιστούν

Οι άνδρες δεν θα… εξαφανιστούν

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν κινδυνεύει να αφανισθεί το ανδρικό γένος, όπως προέβλεψαν πριν από μερικά χρόνια οι ερευνητές, υποστηρίζοντας ότι το φυλοκαθοριστικό χρωμόσωμα Y έχει στο πέρασμα του χρόνου χάσει τόσα γονίδια, που τίποτα δεν αποκλείει ότι θα αφανιστεί εντός 10 εκατομμυρίων ετών. O δρ Ντέιβιντ Πέιτζ, του Ινστιτούτου Βιοϊατρικής Ερευνας Γουάιτχεντ, ανατρέπει την απαισιόδοξη πρόβλεψη, επισημαίνοντας ότι τα τελευταία έξι εκατομμύρια χρόνια το χρωμόσωμα Y δεν απώλεσε κανένα από τα γονίδιά του και κατά συνέπειαν, τίποτε δεν υποδεικνύει ότι θα πάψει να υπάρχει.

Ο δρ Πέιτζ υποστήριξε ότι μια συγκεκριμένη περιοχή του χρωμοσώματος έχει την ικανότητα αποκατάστασης των βλαβών κι έτσι δεν πρόκειται να αφανισθεί. Για να καταλήξει στο συμπέρασμά του ο δρ Πέιτζ και οι συνεργάτες του συνέκριναν ειδική περιοχή του χρωμοσώματος Y σε ανθρώπους και χιμπατζήδες.

Το χρωμόσωμα Υ

Τα δύο είδη άρχισαν να ακολουθούν διαφορετική εξελικτική πορεία πριν από έξι εκατομμύρια χρόνια. Κατά συνέπειαν, η συγκριτική μελέτη των χρωμοσωμάτων αποκαλύπτει ποια γονίδια έχουν αδρανοποιηθεί είτε στο ένα είδος είτε στο άλλο τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Στο φυλοκαθοριστικό χρωμόσωμα του μακρινού μας προγόνου είχαν αδρανοποιηθεί πέντε γονίδια, ενώ στο ανθρώπινο κανένα. H ανακάλυψη αυτή υποδεικνύει ότι δεν έχει εμφανίσει πρόβλημα το ανδρικό χρωμόσωμα και άρα οι άνδρες θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν.

Βέβαια, ακόμα και ερευνητές, που χαρακτηρίζουν «εξαιρετική» την εργασία του δόκτορος Πέιτζ, εμμένουν στην άποψη ότι το φυλοκαθοριστικό χρωμόσωμα θα εξαφανιστεί.

«Και σε άλλα είδη», εξηγεί η γενετίστρια Τζένιφερ Μάρσαλ Γκρέιβς του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας, «το αρσενικό χρωμόσωμα εξαφανίστηκε. Το ερώτημα δεν είναι αν θα πάψει να υπάρχει, αλλά πότε θα συμβεί αυτό. Κάποιοι λένε σε δέκα εκατομμύρια χρόνια. Ισως συμβεί νωρίτερα, ίσως αργότερα. Αυτό, όμως, δεν συνεπάγεται και τον αφανισμό των ανδρών, αφού προφανώς θα υποκατασταθούν από κάτι άλλο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή