«Πρασινη» Γραμμη

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ TOY ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ

Πιο καταστροφικές οι καταιγίδες

Με αφορμή την καταστροφική πορεία του κυκλώνα «Κατρίνα», πολλοί επιστήμονες δήλωσαν ότι η συχνότερη εμφάνιση καταιγίδων οφείλεται στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, αποτέλεσμα της ρύπανσης του περιβάλλοντος. Το 2005 προβλέπεται ότι θα είναι μία από τις χρονιές με τις περισσότερες και πιο βίαιες καταιγίδες. O μετεωρολόγος Κέρι Εμάνουελ, σε μελέτη που δημοσιεύθηκε πριν από ένα μήνα στο περιοδικό «Nature», τονίζει ότι η καταστροφική δύναμη των καταιγίδων έχει αυξηθεί κατά 50% τα τελευταία 50 χρόνια, γεγονός που οφείλεται και στις αυξημένες θερμοκρασίες. Υπάρχουν βέβαια και επιστήμονες που θεωρούν ανάλογα συμπεράσματα βεβιασμένα. Πάντως, ο υπουργός Περιβάλλοντος της Γερμανίας Γιούργκεν Τρίτιν δήλωσε ότι «η αυξανόμενη συχνότητα αυτών των φυσικών γεγονότων μπορεί να εξηγηθεί μόνο από την υπερθέρμανση του πλανήτη που προκαλείται από τους ανθρώπους» και κατέστησε υπεύθυνες τις ΗΠΑ, γιατί δεν έχουν μειώσει καθόλου τις εκπομπές καυσαερίων, έναντι μείωσης 18,5% στη Γερμανία από το 1990.

ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ

Καταργούνται λόγω… τουρισμού

Ο οίστρος των κυβερνώντων να προωθήσουν την τουριστική ανάπτυξη φαίνεται ότι δεν σταματάει πουθενά… Ούτε στις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, οι οποίες -με Κοινή Υπουργική Απόφαση- καταργούνται ως προϋπόθεση για να πάρουν άδεια «μικρά ξενοδοχεία» έως 50 κλινών, εάν βρίσκονται «εντός σχεδίου πόλεως ή οικισμών». Αλλά και για τα «μεσαία ξενοδοχεία» (100-300 κλίνες) οι διαδικασίες για την εκπόνηση ΜΠΕ απλουστεύονται. Πολλοί επιχειρηματίες θεωρούν την προστασία του περιβάλλοντος εμπόδιο στις τουριστικές επενδύσεις και τις ΜΠΕ απλώς ένα γραφειοκρατικό φρένο. Πραγματικά κοντόφθαλμη και καταστροφική λογική, που δείχνει να επιβραβεύεται από την εν λόγω ΚΥΑ.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

Πανελλαδική Γιορτή Οικολογίας

Για 12η χρονιά διοργανώνεται, από την Πανελλαδική Κίνηση κατά των Γενετικώς Τροποποιημένων Οργανισμών και την ομάδα περιοδικού «Νέα Σελήνη», η Πανελλαδική Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας. H γιορτή θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Πάρκο της Κατερίνης από 23-25 Σεπτεμβρίου. Το ενδιαφέρον πρόγραμμα περιλαμβάνει συζητήσεις για τα μεταλλαγμένα, τη βιολογική γεωργία και τη διαχείριση από τις τοπικές κοινωνίες σπόρων, νερού και τροφίμων. Θα υπάρξουν επίσης εκθέσεις προϊόντων οικολογικής γεωργίας και χειροτεχνίας, όπου ο καταναλωτής θα μπορεί να έρθει σε επαφή με τους καλλιεργητές και να αγοράσει προϊόντα. Την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου θα δοθεί συναυλία με τη συμμετοχή του Θανάση Παπακωνσταντίνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή