Πολύνεκρες επιθέσεις αυτοκτονίας και χθες στο Ιράκ

Πολύνεκρες επιθέσεις αυτοκτονίας και χθες στο Ιράκ

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΓΔΑΤΗ. Τουλάχιστον 14 Ιρακινοί και δύο Βρετανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν χθες στο Ιράκ, ενώ η αμερικανική αεροπορία βομβάρδισε θέσεις ανταρτών στην πόλη Ταλ Αφάρ. Παράλληλα, οι δικηγόροι του Σαντάμ Χουσεΐν, ο οποίος θα δικαστεί στις 19 Οκτωβρίου για τη σφαγή σιιτών χωρικών το 1982, υποστήριξαν ότι η δίκη διεξάγεται για πολιτικούς λόγους.

Επιθέσεις αυτοκτονίας

Η πλέον πολύνεκρη επίθεση της ημέρας σημειώθηκε στην πόλη Χιτ, στα δυτικά του Ιράκ, όταν βομβιστής αυτοκτονίας επιτέθηκε κατά συμμαχικής βάσης σκοτώνοντας 11 ανθρώπους και τραυματίζοντας 16. Στη Βαγδάτη, δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια πρωινής επίθεσης έξω από το υπουργείο Εσωτερικών. Οι αντάρτες επέβαιναν σε τέσσερα αυτοκίνητα και γάζωσαν το φυλάκιο που είναι εγκατεστημένο έξω από το υπουργείο Εσωτερικών. Σε άλλο σημείο της ιρακινής πρωτεύουσας, τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες και τρεις πολίτες τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια επίθεσης αυτοκτονίας, ενώ τρεις αντάρτες σκοτώθηκαν κατά την ανταλλαγή πυρών.

Στα βόρεια του Ιράκ, ιρακινά και αμερικανικά στρατεύματα, με την υποστήριξη ελικοπτέρων και αεροσκαφών, συνέχισαν να μάχονται αντάρτες στην πόλη Ταλ Αφάρ, όπου την Κυριακή, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού, σκοτώθηκαν 13 αντάρτες. Πολεμικά ελικόπτερα έβαλλαν κατά ανταρτών που είχαν οχυρωθεί σε τζαμί, ενώ αμερικανικό αεροσκάφος σκότωσε τέσσερις αντάρτες που ετοιμάζονταν να βάλουν με βλήματα όλμων κατά αμερικανικής βάσης 75 χιλιόμετρα βορείως της Βαγδάτης.

Εν τω μεταξύ, από το Αμμάν της Ιορδανίας οι δικηγόροι του έκπτωτου Ιρακινού δικτάτορα Σαντάμ Χουσεΐν υποστήριξαν ότι ο ορισμός της ημερομηνίας της δίκης τέσσερις ημέρες μετά το δημοψήφισμα για την υιοθέτηση του νέου Συντάγματος υποκρύπτει πολιτικές σκοπιμότητες. «Ολα γίνονται για πολιτικούς λόγους και δεν έχουν καμία σχέση με το νόμο», δήλωσε ο Ιορδανός δικηγόρος Ισάμ Γκαζαουί, εκπρόσωπος Τύπου της δικηγορικής ομάδας που έχει αναλάβει την υπεράσπιση του Σαντάμ. «H ανακοίνωση της ημερομηνίας διεξαγωγής της δίκης είναι παράνομη επειδή έγινε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Τύπου και όχι από το αρμόδιο δικαστήριο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Γκαζαουί. O Ιρακινός κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε την περασμένη Κυριακή ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν και επτά στενοί συνεργάτες του θα δικαστούν στις 19 Οκτωβρίου για τη σφαγή 140 σιιτών χωρικών. Αφησε να εννοηθεί ότι, εφόσον κριθούν ένοχοι και καταδικαστούν σε θάνατο, η εκτέλεση της ποινής μπορεί να ακολουθήσει άμεσα. Δυτικός αξιωματούχος δήλωσε ανώνυμα ότι θα ακολουθήσει εντός των προσεχών ημερών δήλωση εκπροσώπων του ιρακινού Ειδικού Δικαστηρίου προκειμένου να αποσαφηνιστεί το ζήτημα.

Ωστόσο η ημερομηνία διεξαγωγής της δίκης για την υπόθεση των χωρικών που σφαγιάσθηκαν από το καθεστώς Σαντάμ μετά από αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας που σημειώθηκε εις βάρος του κοντά στο χωριό τους, το 1982, «συμπίπτει» χρονικά με το κρίσιμο δημοψήφισμα που έχει διχάσει τον ιρακινό λαό. Οι σουνίτες υποστηρίζουν ότι εάν εγκριθεί όπως έχει το Σύνταγμα, το Ιράκ θα χωριστεί στα τρία και προσπαθούν να οργανώσουν μέτωπο για την καταψήφισή του.

Να το καταψηφίσουν

Χθες, μάλιστα, ο Ισλαμικός Στρατός του Ιράκ, σουνιτική εξτρεμιστική οργάνωση γνωστή για την απαγωγή και θανάτωση ξένων υπηκόων, εξέδωσε ανακοίνωση στο Διαδίκτυο με την οποία καλεί τους Ιρακινούς να καταψηφίσουν το Σύνταγμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή