Συγκρούσεις Κούρδων και Τούρκων εθνικιστών

Συγκρούσεις Κούρδων και Τούρκων εθνικιστών

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκατοντάδες τραυματίες άφησαν πίσω τους οι συγκρούσεις μεταξύ Κούρδων και Τούρκων εθνικιστών το τελευταίο διήμερο, σε νέα ένδειξη επιστροφής του κουρδικού προβλήματος στο κέντρο της τουρκικής πολιτικής ζωής. Τα σοβαρότερα επεισόδια σημειώθηκαν προχθές στην πόλη Μποζουγιούκ της Νοτιοδυτικής Τουρκίας. Περίπου 150 άτομα τραυματίστηκαν στη διάρκεια των συγκρούσεων, οι οποίες πυροδοτήθηκαν από διαδήλωση Κούρδων ακτιβιστών, οπαδών του παράνομου ΡΚΚ.

Οι Κούρδοι διαδηλωτές, οι οποίοι διέσχιζαν με πούλμαν το Μποζουγιούκ ύστερα από την απαγόρευση της προγραμματισμένης διαδήλωσής τους στη γειτονική πόλη Τσεμλίκ, ανέμιζαν την κουρδική σημαία, σχημάτιζαν το σήμα της νίκης και πρόβαλλαν αφίσες του ηγέτη του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης για τρομοκρατική δράση. H συμπεριφορά των Κούρδων ακτιβιστών προκάλεσε τους Τούρκους εθνικιστές, που τους επιτέθηκαν με πέτρες, ρόπαλα και λοστούς, προκαλώντας επέμβαση των δυνάμεων καταστολής. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, 17 αστυνομικοί και επτά στρατιώτες τραυματίστηκαν.

Η διαδήλωση, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στο Τσεμλίκ, είχε οργανωθεί από μη κυβερνητικές οργανώσεις για τα δικαιώματα των πολιτικών κρατουμένων της Τουρκίας. Οι περίπου 2.000 διαδηλωτές, που είχαν μεταφερθεί μέσω πούλμαν από περιοχές της Νοτιοανατολικής Τουρκίας, απαιτούσαν, μεταξύ άλλων, τον τερματισμό της απομόνωσης του Οτσαλάν και τη μεταφορά του από τη νήσο Ιμραλί, σε κανονικές φυλακές.

Η απαγόρευση της διαδήλωσης πυροδότησε ταραχές στην Κωνσταντινούπολη, την Κυριακή. H αστυνομία της πόλης χρησιμοποίησε γκλομπς και δακρυγόνα εναντίον των ακτιβιστών και πραγματοποίησε 88 συλλήψεις. Εξ άλλου, ο διοικητής της αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης, Τσελαλετίν Τσερά, ανακοίνωσε χθες ότι τρεις Κούρδοι συνελήφθησαν ως ύποπτοι για την προετοιμασία βομβιστικών ενεργειών. Το τελευταίο δίμηνο, σειρά βομβιστικών επιθέσεων έπληξε τουριστικά θέρετρα της Τουρκίας, στις ακτές του Αιγαίου, προκαλώντας σημαντικό αριθμό θυμάτων.

Φόβοι νέων επιθέσεων

Στην Αγκυρα εκφράζονται φόβοι για εντατικοποίηση των ενόπλων επιθέσεων Κούρδων εξτρεμιστών καθώς στις 20 Σεπτεμβρίου λήγει το μονομερές μορατόριουμ που είχε κηρύξει το PKK.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή