Ρουγκόβα: Πάσχω από καρκίνο του πνεύμονα

Ρουγκόβα: Πάσχω από καρκίνο του πνεύμονα

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. O πρόεδρος του Κοσόβου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα πάσχει από καρκίνο του πνεύμονα, όπως ανέφερε ο ίδιος σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του. «Οι γιατροί λένε ότι πάσχω από καρκίνο του πνεύμονα. Με τη βοήθεια του Θεού θα ξεπεράσω αυτή τη μάχη και θα συνεχίζω να εργάζομαι με στόχο τη διεθνή αναγνώριση της χώρας μας, του Κοσόβου», είπε ο 60χρονος ιστορικός ηγέτης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, που απέφυγε να μιλήσει για παραίτησή του.

Σε αμερικανικό στρατιωτικό νοσοκομείο

Ο Ρουγκόβα, ο οποίος νοσηλεύεται εδώ και μία εβδομάδα σε αμερικανικό στρατιωτικό νοσοκομείο του Λαντστούλ της Γερμανίας, ανέφερε στο μήνυμά του ότι η ιατρική του ομάδα εκφράζει αισιοδοξία για την πορεία της υγείας του. O Ρουγκόβα εξελέγη τέσσερις φορές στην προεδρία του Κοσόβου, ενώ αποτελλεί ισχυρό πολιτικό σύμβολο για τα 2 εκατομμύρια Αλβανών της επαρχίας.

Ο ασθενής πρόεδρος επρόκειτο να παίξει καθοριστικό ρόλο στις επερχόμενες συνομιλίες με αντικείμενο την ανεξαρτησία της περιοχής, που θα ξεκινούσαν τον Οκτώβριο, υπό την αιγίδα του OHE. H ασθένειά του απειλεί με οξεία πολιτική κρίση το κόμμα του, τη Δημοκρατική Λίγκα του Κοσόβου, καθώς δεν διαφαίνεται αξιόλογος πολιτικός του διάδοχος. O Ρουγκόβα εξασφάλισε τη φήμη του μετριοπαθούς ηγέτη, ενώ αν και η μετριοπαθής και ειρηνόφιλη πολιτική του προσέγγιση στα προβλήματα του Κοσόβου του εξασφάλισε έντονες επικρίσεις από τα ακραία αλβανικά στοιχεία, παρέμεινε ιδιαίτερα αγαπητός στους συμπατριώτες του.

Η πολιτική του θα συνεχιστεί

«Η ειρηνευτική διαδικασία και ο αγώνας του Ρουγκόβα για ανεξαρτησία θα συνεχισθούν, ακόμη και εάν έχει δέκα καρκίνους», έλεγε χθες ο Αλί Βίτια, Αλβανός συνταξιούχος στην Πρίστινα. H ασθένεια του Ρουγκόβα αποτελεί το δεύτερο ισχυρό πλήγμα, που δέχεται η αλβανική κοινότητα, μετά την παράδοση τον περασμένο Μάρτιο στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης του πρωθυπουργού και πρώην ηγέτη των ανταρτών, Ραμούς Χαραντινάτζ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή