Παρανάλωμα του πυρός έγιναν 32 θεατές και ηθοποιοί

Παρανάλωμα του πυρός έγιναν 32 θεατές και ηθοποιοί

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΪΡΟ. Τουλάχιστον 32 άτομα έχασαν προχθές το βράδυ τη ζωή τους από πυρκαγιά, που ξέσπασε σε αιγυπτιακό θέατρο προφανώς από κεριά, τα οποία κοσμούσαν τη σκηνή, καθώς και το φονικό ποδοπάτημα, που ακολούθησε όταν θεατές επιχείρησαν απεγνωσμένα να διαφύγουν. Οι φλόγες εξαπλώθηκαν ταχύτατα στη διάρκεια της παράστασης στην πόλη Μπενί Σουέφ στις όχθες του Νείλου, νότια του Καΐρου, στην πλέον πολύνεκρη φωτιά, τα τελευταία χρόνια.

Εικόνες, που μεταδόθηκαν από τη δημόσια τηλεόραση, δείχνουν έναν άνδρα με το πρόσωπο αλλοιωμένο από τον πόνο και τις σάρκες στα χέρια του ξεφλουδισμένες από τη φωτιά να πέφτει στο πάτωμα, προσπαθώντας να σκίσει τα φλεγόμενα ρούχα του. Γνωστοί ηθοποιοί και δημοσιογράφοι ήταν μεταξύ των θυμάτων της τραγωδίας, που προκάλεσε σοκ στην καλλιτεχνική κοινότητα της χώρας. Κάποιες σοροί είναι δύσκολο να αναγνωριστούν εξαιτίας των εγκαυμάτων και δέκα οκτώ από τους 37 τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση με εγκαύματα στο 60% του σώματός τους. Αρκετοί μάλιστα εκ των τραυματιών διακομίσθηκαν στο Κάιρο για να λάβουν την απαραίτητη θεραπεία.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν στα αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης ότι οι πυροσβέστες χρειάστηκαν πάνω από δύο ώρες για να σβήσουν τη φωτιά, που ξέσπασε μισή ώρα πριν από τα μεσάνυχτα. Το κτίριο, στο οποίο στεγάζεται το θέατρο, κάηκε ολοσχερώς, ενώ η φωτιά επεκτάθηκε και στους παρακείμενους φοίνικες. H πυρκαγιά ξέσπασε όταν τα κεριά, που χρησιμοποιούνταν από τους ηθοποιούς για τις ανάγκες της παράστασης έκαψαν τις κουρτίνες της αυλαίας. Γρήγορα οι φλόγες επεκτάθηκαν, καθώς στο σκηνικό υπήρχαν πολλά εύφλεκτα υλικά, όπως χαρτί και ξύλο. Επικράτησε πανικός μεταξύ των θεατών, που προσπάθησαν να βγουν από το κτίριο. Αρκετοί θάνατοι προήλθαν από ασφυξία, καθώς ακολούθησε ποδοπάτημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κανόνες ασφαλείας σπάνια τηρούνται στην Αίγυπτο και η τηλεόραση έδειξε έναν άνδρα να χρησιμοποιεί μικροσκοπικό πυροσβεστήρα για να σβήσει τη φωτιά.

Η παράσταση του έργου Zoo ανέβηκε στο πλαίσιο ενός πειραματικού φεστιβάλ θεάτρου, που προσείλκυσε εκατοντάδες ηθοποιούς απ’ όλη την Αίγυπτο… «Το αιγυπτιακό θέατρο θα χρειαστεί πολύ χρόνο για να συνέλθει από αυτήν την τραγωδία», σχολίασε ο θεατρικός συγγραφέας Νάσερ Αμπντέλ Μονάιμ. O πρόεδρος, Χόσνι Μουμπάρακ διέταξε τη διανομή άμεσης βοήθειας στις οικογένειες των θυμάτων, καθώς και τη διεξαγωγή ανακρίσεων για τα αίτια της τραγωδίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή