H κυβέρνηση Μπους, «θύμα» του τυφώνα

H κυβέρνηση Μπους, «θύμα» του τυφώνα

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

NEA ΟΡΛΕΑΝΗ. Το πρώτο μικρό βήμα προς την απομάκρυνση των υδάτων που έχουν καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της Νέας Ορλεάνης έγινε χθες με την αποκατάσταση των ζημιών σε δύο από τα φράγματα που κατέρρευσαν μετά το πέρασμα του φονικού τυφώνα «Κατρίνα». Στην Ουάσιγκτον, ωστόσο, οι τριγμοί που προκάλεσε η καθυστερημένη κινητοποίηση της κρατικής μηχανής για την αντιμετώπιση της χειρότερης φυσικής καταστροφής που έχει πλήξει τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι πλέον πολύ ισχυροί, και παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση Μπους, προκειμένου να αμβλύνει τις εντυπώσεις, είναι βέβαιο ότι το πέρασμα του τυφώνα θα αφήσει ανεξίτηλα σημάδια στη δεύτερη τετραετία του Αμερικανού προέδρου.

Ο Τζορτζ Μπους πραγματοποίησε αργά προχθές δεύτερη επίσκεψη στις πληγείσες περιοχές, αποφεύγοντας, ωστόσο, να πλησιάσει το Σούπερντοουμ της Νέας Ορλεάνης, το οποίο αποτέλεσε την τελευταία εβδομάδα την πιο μελανή σελίδα της επιχείρησης διάσωσης των κατοίκων της πόλης από την καταστροφική μανία του τυφώνα.

Χιλιάδες θύματα

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε από την πρωτεύουσα της Λουιζιάνα, Μπατόν Ρουζ, ότι οι αρχές «κάνουν ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κατάσταση», υπογραμμίζοντας ότι «θα διορθώσουμε ό,τι δεν είναι σωστό». Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος της Νέας Ορλεάνης επαναλάμβανε μια ακόμη φορά ότι ο απολογισμός των θυμάτων της καταστροφής θα είναι τραγικός, τονίζοντας ότι δεν θα εκπλαγεί αν οι νεκροί φθάσουν τις 10.000.

Παρά τη συντονισμένη προσπάθεια που καταβάλλει ο Λευκός Οίκος να μεταφέρει τις ευθύνες για την πρωτοφανή ολιγωρία που επέδειξε ο μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων στις τοπικές αρχές, οι εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί παγκοσμίως για τον τρόπο αντίδρασης της αμερικανικής κυβέρνησης στην καταστροφή θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να αλλάξουν. Κατά την επίσκεψή του στο Μπατόν Ρουζ, ο πρόεδρος Μπους φωτογραφήθηκε με την κυβερνήτη της Λουιζιάνα Καθλίν Μπαμπίνο Μπλάνκο, το γραφείο Τύπου της κυβερνήτου ανακοίνωσε όμως ότι η κ. Μπλάνκο ενημερώθηκε για την επίσκεψη Μπους από τα δελτία ειδήσεων, μία ακόμη απόδειξη του ρήγματος που έχει επέλθει στις σχέσεις μεταξύ κυβέρνησης και τοπικών αρχών. Ολοι, πάντως, αναμένουν με τρόμο όσα θα αποκαλυφθούν στην πόλη της Νέας Ορλεάνης όταν θα αρχίσουν να τραβιούνται τα νερά, αν και κάτι τέτοιο θα πάρει εβδομάδες αν όχι μήνες. Κάποιοι κάτοικοι άρχισαν δειλά δειλά χθες να επιστρέφουν στα σπίτια τους στις δυτικές συνοικίες της πόλης, όχι για να μείνουν, αλλά για να επιθεωρήσουν τις ζημιές και να διασώσουν ό,τι μπορούν από το βιος τους.

Αρνούνται να φύγουν

Ελάχιστοι είναι εκείνοι που έχουν απομείνει στην πόλη, αρνούμενοι να την εγκαταλείψουν, παρά τις εκκλήσεις των ομάδων διάσωσης. «Ενημερώνουμε τους κατοίκους ότι αυτή η πόλη είναι εντελώς κατεστραμμένη. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος γι’ αυτούς να μείνουν εδώ. Δεν υπάρχουν τρόφιμα, δεν υπάρχει νερό, δεν υπάρχουν δουλειές, δεν υπάρχει τίποτε», δήλωσε χθες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υπαρχηγός της αστυνομίας της Νέας Ορλεάνης, Ουόρεν Ράιλι.

Εν τω μεταξύ, στο Τέξας, το οποίο έχει απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος των πληγέντων, αναβλήθηκαν τα σχέδια μεταφοράς των προσφύγων από το κλειστό γήπεδο ποδοσφαίρου Αστροντοουμ σε τρία κρουαζιερόπλοια, τα οποία έχουν επιστρατευθεί για τον λόγο αυτό και βρίσκονται στον Κόλπο του Μεξικού, όταν η πλειοψηφία των προσφύγων αρνήθηκε να μεταφερθεί εκ νέου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή