Με Ρέιγκαν αλλά και με Τσε!

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Υποπτα μελετημένο ήταν το ρητορικό ύφος της συντηρητικής υποψήφιας, Αγκελα Μέρκελ, στο κλείσιμο του ντιμπέιτ της περασμένης Κυριακής· όπως αποδείχθηκε χρησιμοποίησε ακριβώς τα ίδια λόγια με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρέιγκαν, κατά την τηλεοπτική του αναμέτρηση με τον Τζίμι Κάρτερ προ 25ετίας. Την πηγή έμπνευσής της επιβεβαίωσαν χθες οι ίδιοι οι χριστιανοδημοκράτες, αν και επέμειναν ότι οι συγκεκριμένες θέσεις απηχούν πλήρως τις απόψεις του κόμματος.

Τα ερωτήματα

«Αγαπητοί ψηφοφόροι, σε δύο εβδομάδες θα καθορίσετε την ψήφο σας. Θα σας βοηθήσει να απαντήσετε σε ορισμένα ερωτήματα: Είμαστε καλύτερα σήμερα, εφτά χρόνια μετά την άνοδο της κοκκινοπράσινης κυβέρνησης στην εξουσία; Είναι χαμηλότερη η ανεργία; Εχουμε υψηλότερη ανάπτυξη; Εχουμε μικρότερη γραφειοκρατία; Αν απαντήσετε θετικά, είναι σαφές τι θα ψηφίσετε», ήταν η έκκληση της Μέρκελ προς τους ψηφοφόρους. Το 1980 ο Ρόναλντ Ρέιγκαν είχε θέσει ανάλογα διλήμματα στο αμερικανικό εκλογικό σώμα: «Την επόμενη Τρίτη θα πάτε όλοι να ψηφίσετε. Καλό θα ήταν να αναρωτηθείτε: Είστε καλύτερα σήμερα απ’ ό,τι πριν από τέσσερα χρόνια; Υπάρχει μικρότερη ανεργία; Είναι ευκολότερο να πάτε στα καταστήματα και να ψωνίσετε σήμερα;». Πάντως, το γεγονός ότι η Μέρκελ μιμείται τον Ρέιγκαν μάλλον θα πρέπει να προβληματίσει τους ψηφοφόρους, καθώς οι δύο θητείες του από το 1981 ώς το 1989 σημαδεύτηκαν από τεράστια αύξηση των αμυντικών δαπανών, φορολογικές μειώσεις και δραστικές περικοπές στις κοινωνικές παροχές.

Εξομολόγηση Σρέντερ

Οσο ενόχλησε η υιοθέτηση των θεατρινισμών του Ρέιγκαν, άλλο τόσο εξόργισε ορισμένους η ερωτική εξομολόγηση του Σρέντερ προς τη σύζυγό του στο ντιμπέιτ της Κυριακής. Κατά τον Σρέντερ, η ίδια η γυναίκα του δεν ήθελε να τη συμπεριλάβει στο ντιμπέιτ, αλλά «αυτό έπρεπε να γίνει». «Κακόγουστο προεκλογικό τέχνασμα», χαρακτήρισε η εφημερίδα Bild το εγκώμιο του καγκελάριου στην πολιτικά δραστήρια γυναίκα του, Ντόρις, η οποία φαίνεται αποφασισμένη να αναμιχθεί ενεργά στον προεκλογικό αγώνα. «Την εποχή που ήταν υπουργός Ισότητας η Μέρκελ, εγώ περνούσα δύσκολες ώρες, προσπαθώντας να μεγαλώσω μόνη μου τα παιδιά μου», δήλωσε σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Handelsblatt η Ντόρις Κοπφ. Εσπευσε πάντως να διευκρινίσει ότι δεν επικρίνει τη Μέρκελ για την απόφασή της να μην κάνει παιδιά. Αντίθετα, «θαρραλέα και συγκινητική» χαρακτήρισε την αναφορά στη γυναίκα του η σύζυγος του υπουργού Αμυνας, Πέτερ Στρουκ. Πάντως, η Μέρκελ προσπάθησε να καλύψει το γεγονός ότι είναι άτεκνη, αν και διετέλεσε υπουργός Ισότητας, με επανειλημμένες αναφορές «στις τέσσερις κόρες» του εν αναμονή υπουργού Οικονομικών της, Πάουλ Κίρχοφ. Οπως αποκαλύφθηκε χθες, ο Κίρχοφ έχει τελικά δύο κόρες και δύο γιους.

Και… μπλουζάκια

Σε χθεσινή ανάλυση της εφημερίδας Zeit, με βάση παρατηρήσεις ειδικού στη γλώσσα του σώματος, η Μέρκελ κέρδισε τις εντυπώσεις όποτε ακολούθησε τις συμβουλές των συνεργατών της να χαμογελά συχνά και αβίαστα. Αντίθετα ο Σρέντερ ξέρει να χειρίζεται άψογα την εικόνα του, είναι άνετος, βγάζει πάθος και σιγουριά. Ωστόσο, οι χριστιανοδημοκράτες κατόρθωσαν να «πουλήσουν» στο εκλογικό σώμα το μέχρι πρότινος μειονέκτημα ότι η υποψήφιά τους είναι γυναίκα. Κυκλοφορώντας μπλουζάκια με τη φωτογραφία της Μέρκελ αλά Τσε Γκεβάρα εμφανίζονται ως το κατ’ εξοχήν επαναστατικό κόμμα της χώρας!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή