Τι συμφώνησε στην Κίνα ο Μπλερ

Τι συμφώνησε στην Κίνα ο Μπλερ

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΚΙΝΟ. Αποχώρησε χθες από το Πεκίνο για το Νέο Δελχί, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ. Στην Κίνα όπου πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη, μετείχε σε συνάντηση κορυφής και υπέγραψε σειρά διμερών εμπορικών και επενδυτικών συμφωνιών. Μαζί με τον κ. Μπλερ ταξιδεύουν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο επικεφαλής της Εξωτερικής πολιτικής της E.E. Χαβιέ Σολάνα και περίπου 40 ανώτατα στελέχη βρετανικών και ευρωπαϊκών εταιρειών. Σε ό,τι αφορά τις εμπορικές συμφωνίες, η κινεζική αεροπορική εταιρεία Southern Airlines υπέγραψε με την ευρωπαϊκή κοινοπραξία Airbus για την αγορά 10 αεροσκαφών Airbus A330, συνολικής αξίας 1,5 δισ. δολ.

Συνεργασία στον πολιτισμό

Αστέρες του αθλητισμού και των τεχνών συνόδεψαν χθες τον Βρετανό πρωθυπουργό, ο οποίος συνυπέγραψε με τον Κινέζο ομόλογό του, Γουέν Γιαμπάο, πενταετή συμφωνία πολιτιστικών ανταλλαγών, η οποία σύμφωνα με Βρετανούς αξιωματούχους «αποτελεί το πρώτο βήμα μιας μεγάλης κλίμακας πολιτιστικής συνεργασίας». H συμφωνία στοχεύει στη συνεργασία μεταξύ Πεκίνου και Λονδίνου κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008 και του 2012 αντίστοιχα. Προκειμένου να θέσουν αμέσως σε εφαρμογή τη συμφωνία, ορισμένοι από τους πιο φημισμένους αθλητές, ηθοποιούς και χορευτές της Βρετανίας παρέδωσαν μαθήματα σε νεαρούς Κινέζους, σε διάφορα σημεία της πόλης. O κ. Μπλερ υπογράμμισε τη σημασία της προσέγγισης Βρετανών με τους Κινέζους φοιτητές, από τους οποίους η Βρετανία αποκομίζει σημαντικά οφέλη. «Οι Κινέζοι φοιτητές που έχουν εκφράσει την επιθυμία να σπουδάσουν στη Βρετανία υπολογίζονται σε 50.000 – 60.000. Πέρα όμως από τα οικονομικά κέρδη σημαντική είναι και η συμβολή τους στη σύσφιγξη των σχέσεων των δύο λαών», τόνισε ο κ. Μπλερ.

Δημοκρατικό έλλειμμα

Ο Βρετανός πρωθυπουργός υπογράμμισε όμως ότι πολλοί επίδοξοι επενδυτές ανησυχούν για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα και την αυταρχικότητα της κυβέρνησης του Πεκίνου. Εμφανίσθηκε όμως αισιόδοξος ότι η Κίνα θα κατορθώσει να συνδυάσει την ταχύτατη οικονομική της ανάπτυξη με μεγαλύτερο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή