Πλήγμα εναντίον Αμπάς ο φόνος του M. Αραφάτ

Πλήγμα εναντίον Αμπάς ο φόνος του M. Αραφάτ

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα πλέον δυσοίωνα σενάρια για ένα ανεξέλεγκτο κύμα εμφυλίων, ενδοπαλαιστινιακών συγκρούσεων μετά την αναμενόμενη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας ενίσχυσε η χθεσινή δολοφονία, από Παλαιστινίους ενόπλους, του υποστράτηγου Μούσα Αραφάτ, εξαδέλφου του εκλιπόντος Γιασέρ Αραφάτ και ηγετικού στελέχους της Φατάχ.

Εκατό μασκοφόροι

Πλήθος μασκοφόρων -σύμφωνα με τα σχετικά τηλεγραφήματα, ο αριθμός τους κυμαινόταν μεταξύ 80 και 100- περικύκλωσε, χθες τα χαράματα, την οικία του Μούσα Αραφάτ, στην πόλη της Γάζας και εξουδετέρωσε τους φρουρούς του μετά από μάχη που κράτησε περίπου 40 λεπτά, στη διάρκεια της οποίας χρησιμοποιήθηκαν εκρηκτικά μεγάλης ισχύος και αντιαρματικές ρουκέτες. Οι εισβολείς έσυραν τον Μούσα Αραφάτ έξω από το σπίτι του, όπου και τον εκτέλεσαν με ριπή αυτόματου όπλου, ενώ απήγαγαν τον γιο του, Μαχάλ.

Την ευθύνη για τη δολοφονία ανέλαβαν οι «Επιτροπές Λαϊκής Αντίστασης» χαρακτηρίζοντας τον Μούσα Αραφάτ «διεφθαρμένο» και υποστηρίζοντας ότι η εκτέλεσή του ήταν «εφαρμογή του νόμου του Θεού». Οι «Επιτροπές Λαϊκής Αντίστασης» εμφανίστηκαν μετά την έναρξη της δεύτερης Ιντιφάντα, το φθινόπωρο του 2000, ως οργάνωση – ομπρέλα όπου συστεγάζονταν μαχητικά στοιχεία της Φατάχ και των ισλαμιστών. Στην πορεία, αρκετές ενέργειές τους προκάλεσαν έντονες υποψίες, με αποκορύφωμα τη βομβιστική επίθεση εναντίον αμερικανικής αυτοκινητοπομπής, τον Οκτώβριο του 2003, που είχε θεωρηθεί πολιτική ηλιθιότητα στα όρια της προβοκάτσιας.

Ικανός και σκληροτράχηλος στρατιωτικός, ο 65χρονος Μούσα Αραφάτ είχε δημιουργήσει πολλές αντιπάθειες αφενός μεν λόγω της διαφθοράς του, αφετέρου δε γιατί είχε πρωτοστατήσει, στη δεκαετία του ’90 σε διώξεις εναντίον ισλαμιστών της Χαμάς και της Τζιχάντ, που αμφισβητούσαν έμπρακτα τις ειρηνευτικές συμφωνίες του Οσλο, με ένοπλες επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών. O διορισμός του, από τον Γιασέρ Αραφάτ, ως υπεύθυνου ασφαλείας στη Λωρίδα της Γάζας είχε προκαλέσει θύελλα λαϊκών διαμαρτυριών. O Μαχμούντ Αμπάς του αφαίρεσε την ευθύνη των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών, αλλά τον διόρισε σύμβουλό του για στρατιωτικά θέματα με βαθμό υπουργού.

Αναπάντητα ερωτήματα

Η δολοφονία ενός υψηλόβαθμου στελέχους της Παλαιστινιακής Αρχής και της Φατάχ (ο Μούσα Αραφάτ ήταν ιδρυτικό στέλεχος της Φατάχ και μέλος του Επαναστατικού Συμβουλίου της, το οποίο επρόκειτο να συνεδριάσει χθες στη Γάζα) αποτελεί ισχυρό πλήγμα εναντίον του ίδιου του Μαχμούντ Αμπάς.

Το αυτονόητο ερώτημα που θέτουν όλοι στα παλαιστινιακά εδάφη είναι πώς γίνεται να μαίνεται επί 40 λεπτά πραγματική μάχη ενόπλων συμμοριών στο κέντρο της Γάζας, δίπλα από το αρχηγείο του Αμπάς, και οι παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας να μην παρεμβαίνουν;

Εκφράζοντας τα συναισθήματα πολλών στελεχών της Φατάχ, ο υπεύθυνος ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής στη Νάμπλους της Δυτικής Οχθης ζήτησε, με δηλώσεις του στο «Αλ Τζαζίρα», την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών, Νάσερ Γιούσεφ. Επιπλέον υποστήριξε ότι είναι αδύνατο οι «Επιτροπές Λαϊκής Αντίστασης» να οργάνωσαν τέτοιας κλίμακας επιχείρηση χωρίς «κάποιου είδους βοήθεια από τρίτους», τους οποίους αρνήθηκε να κατονομάσει.

Συναινετικές προσπάθειες

Σε κάθε περίπτωση, η χθεσινή εξέλιξη δυσκολεύει κατά πολύ την ούτως ή άλλως δύσκολη προσπάθεια του Μαχμούντ Αμπάς να επιβάλει κάποιον στοιχειώδη έλεγχο στη δράση των διαφόρων ενόπλων παλαιστινιακών οργανώσεων και να διασφαλίσει το νόμο και την τάξη στη Γάζα μετά την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων, η οποία προβλέπεται να πραγματοποιηθεί στις 15 Σεπτεμβρίου. O Αμπάς προσπαθεί να εξασφαλίσει μια συναινετική αντιμετώπιση του προβλήματος, ενσωματώνοντας μαχητές των ενόπλων τμημάτων της Φατάχ, της Χαμάς και άλλων οργανώσεων στις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας, απορρίπτοντας τις πιέσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Ισραήλ για μια μετωπική σύγκρουση μαζί τους, κάτι που θα κινδύνευε να οδηγήσει σε εμφύλιο πόλεμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή