Σκληρή νομοθεσία κατά τρομοκρατίας στις χώρες της Ε.Ε.

Σκληρή νομοθεσία κατά τρομοκρατίας στις χώρες της Ε.Ε.

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τελική ευθεία για τη λήψη αυστηρών, πρωτοφανών μέτρων, προκειμένου να θωρακιστεί απέναντι στην τρομοκρατία, εισέρχεται η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Χθες, ο υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, προεδρεύουσας χώρας της E.E. για το τρέχον εξάμηνο, Τσαρλς Κλαρκ έθεσε ενώπιον των Ευρωβουλευτών το νέο αντιτρομοκρατικό σχέδιο στο οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται: καταγραφή των στοιχείων των χρηστών του Διαδικτύου αλλά και του περιεχομένου των συνδιαλέξεων μεταξύ κινητών τηλεφώνων, με σκοπό τον εντοπισμό τρομοκρατών.

Σήμερα, στο Νιούκαστλ, οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της E.E. αναμένεται να εξειδικεύσουν τη δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. «Σύμμαχός» τους, η ετήσια έκθεση της EUROPOL για το οργανωμένο έγκλημα, στην οποία για πρώτη φορά γίνεται άμεση αναφορά στην Αλ Κάιντα και στην απειλή της ισλαμικής τρομοκρατίας, ενώ επισημαίνεται ότι μια νέα γενιά τρομοκρατών γεννιέται, με στρατολόγηση μελών εντός της Ε.Ε.

Την ίδια στιγμή στη Γαλλία ενισχύεται η αντιτρομοκρατική νομοθεσία με ρυθμίσεις που, μεταξύ άλλων, προβλέπουν την παρακολούθηση πολιτών που επισκέπτονται χώρες οι οποίες θεωρούνται φυτώρια τρομοκρατίας και την επέκταση της παρακολούθησης δημόσιων χώρων.

Η Βρετανία αναμένεται ότι θα συνεχίσει να ασκεί έντονες πιέσεις για σκλήρυνση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας. Χθες, ο κ. Κλαρκ υποστήριξε ότι εάν η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν υιοθετήσει τα προτεινόμενα μέτρα, θα είναι σαν να πολεμά τους φανατικούς ισλαμιστές «με τα χέρια δεμένα στον αυχένα». Απέναντι δε στις αναμενόμενες αντιδράσεις περί θιγομένων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προέταξε το επιχείρημα του συλλογικού δικαιώματος των πολιτών για ασφάλεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή