Στο πλευρό του Σρέντερ ο Βλ. Πούτιν

Στο πλευρό του Σρέντερ ο Βλ. Πούτιν

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Νέα ώθηση στις ισχνές ομολογουμένως πιθανότητες επανεκλογής του Γκέρχαρντ Σρέντερ θα δώσει η σημερινή υπογραφή -από τον ίδιο και τον Βλαντιμίρ Πούτιν-της συμφωνίας ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού στη Βαλτική, που θα παράσχει ρωσικό φυσικό αέριο στους Γερμανούς καταναλωτές. H εσπευσμένη επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στο Βερολίνο δέκα μέρες πριν από τις κρίσιμες εκλογές στη Γερμανία και ενώ οι τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν το κυβερνών κόμμα να μειώνει τη διαφορά από τους χριστιανοδημοκράτες, απηχεί τη σημασία, που αποδίδει η Μόσχα στη διατήρηση του Σρέντερ, του στενότερου δυτικού συμμάχου του Πούτιν, στην εξουσία. Οργισμένα αντέδρασε η Πολωνία -διά στόματος του προέδρου, Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι-που διαμαρτυρήθηκε ότι η ενεργειακή αυτή συμφωνία, η οποία είναι μία αμιγώς διμερής υπόθεση- συντελείται κάτω από τη μύτη της E.E. O Πολωνός πρόεδρος ήλπιζε ότι σε περίπτωση εκλογής της Μέρκελ το σχέδιο θα ναυαγούσε εξαιτίας του υψηλού του κόστους και ότι θα προκρινόταν η κατασκευή ενός άλλου αγωγού μέσα από πολωνικά εδάφη.

Ελάχιστα χάνει

Αντίθετα ο Σρέντερ εμφανίστηκε χθες κατά την τελευταία του ομιλία στο Μπούντεσταγκ αποφασισμένος να θέσει σε εφαρμογή το έργο. Ηταν η τελευταία φορά που οι δύο μονομάχοι διασταύρωσαν τα ξίφη τους στο κοινοβούλιο και πιθανότατα η ύστατη εμφάνιση του Σρέντερ στην αίθουσα με την ιδιότητα του καγκελάριου. Ετσι ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός ήξερε πως ελάχιστα είχε να χάσει. Εκτός από τις επιθέσεις του για την αντιλαϊκή εξαγγελία της Μέρκελ περί αύξησης του ΦΠΑ, ο Σρέντερ καταφέρθηκε εναντίον της πετρελαιοβιομηχανίας και χαρακτήρισε επείγουσα ανάγκη την απαγκίστρωση της χώρας από το μαύρο χρυσό.

«Είναι εξόχως πολιτική επίσκεψη και επιτρέπει στο Σρέντερ να εμφανισθεί στο προσκήνιο στο πλευρό ενός διεθνούς ηγέτη με ένα τεράστιο συμβόλαιο για τη Γερμανία ανά χείρας», σχολίασε ο Ράινερ Λίντνερ, επικεφαλής του Ιδρύματος Πολιτικών Επιστημών με έδρα τη γερμανική πρωτεύουσα.

31 συναντήσεις

Κατά το οικονομικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, η σπουδή του Πούτιν να εξασφαλίσει τη συμφωνία σχεδόν ένα μήνα νωρίτερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί, συνδέεται αναμφισβήτητα με την προσωπική σχέση, την οποία έχει δημιουργήσει με τον σημερινό καγκελάριο. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι δύο άνδρες έχουν συναντηθεί 31 φορές, ενώ ο Ρώσος ηγέτης ήταν ο μοναδικός ξένος επισκέπτης στα 60ά γενέθλια του Σρέντερ στο πάρτι του στο Ανόβερο, πέρσι τον Απρίλιο. Αλλωστε ο καγκελάριος έχει επανειλημμένα αποφύγει να αναφερθεί στο ακανθώδες ζήτημα της Τσετσενίας, επιμένοντας να αποκαλεί τον Πούτιν «δημοκράτη».

Η ανταπόδωση συμπίπτει χρονικά με την πρώτη ευνοϊκή δημοσκόπηση για τους σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι φέρονται να συγκεντρώνουν 34% (3% παραπάνω από την προηγούμενη δημοσκόπηση). Αντίθετα χριστιανοδημοκράτες (42%) και Ελεύθεροι δημοκράτες (6%) δε συγκεντρώνουν το πολυπόθητο 50%, επαναφέροντας το σενάριο του μεγάλου συνασπισμού σοσιαλδημοκρατών και χριστιανοδημοκρατών. Σε αυτήν την περίπτωση οι αναλυτές προβλέπουν πως η Αγκελα Μέρκελ θα γίνει καγκελάριος, ο σοσιαλδημοκράτης, πρώην κοινοτικός επίτροπος, Γκίντερ Φερχόιγκεν, υπουργός Εξωτερικών, ο Πάουλ Κίρχοφ, εκλεκτός της Μέρκελ, υπουργός Οικονομικών, ενώ δεν αποκλείεται να παραμείνουν στις θέσεις τους οι σημερινοί σοσιαλδημοκράτες υπουργοί Αμυνας και Εσωτερικών, Πέτερ Στρουκ και Οτο Σίλι. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κυβερνητικοί εταίροι των σοσιαλδημοκρατών, οι Πράσινοι, συγκεντρώνουν 7% στην τελευταία δημοσκόπηση, ενώ 8% αποσπά το Αριστερό Κόμμα, του οποίου η επιρροή φθίνει σταθερά όσο πλησιάζει η ημερομηνία διεξαγωγής της αναμέτρησης.

Ενόχλησε η παρέμβαση

Στο μεταξύ σάλο έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις της τέταρτης συζύγου του Σρέντερ, Ντόρις Κοπφ, εναντίον της Μέρκελ, αφού οι πρώτες κυρίες στη Γερμανία σπάνια επιδίδονται σε ευθείες παρεμβάσεις στην πολιτική ζωή. H συνέντευξη της Ντόρις Κοπφ στην εφημερίδα Handelsblatt, στην οποία ανέφερε ότι η Μέρκελ δε γνωρίζει τα προβλήματα μίας εργαζόμενης μάνας, επειδή είναι άτεκνη, προκάλεσε την οργή μερίδας του Τύπου, αλλά και στελεχών της αντιπολίτευσης. Σε μία άλλη αιφνιδιαστική εξέλιξη, ιδιαίτερη αίσθηση έχει δημιουργήσει το φλερτ Μέρκελ με τον επικεφαλής των συνδικαλιστών, Μίχαελ Ζόμερ, ο οποίος ευχαρίστησε δύο φορές «θερμά» την υποψήφια καγκελάριο, ενώ επισήμανε πως η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή