ΚΟΣΜΟΣ

Βοήθεια από τους πιο σκληρούς αντιπάλους

ΚΑΡΑΚΑΣ. H ειρωνεία της τύχης φρόντισε ώστε οι μεγαλύτεροι αντίπαλοι της Ουάσιγκτον στο δυτικό ημισφαίριο, ο ηγέτης της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες και ο ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στις πληγείσες από τον τυφώνα περιοχές του αμερικανικού νότου. O Λευκός Οίκος αρνήθηκε τη βοήθεια της Κούβας, ενώ δεν απάντησε στην προσφορά της Βενεζουέλας για ιατρικό προσωπικό.

Αντίθετα, η Ουάσιγκτον επέτρεψε στη Βενεζουέλα να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια μέσω της εταιρείας πετρελαιοειδών CITGO, που ανήκει στο δημόσιο της Βενεζουέλας, διαθέτει εγκαταστάσεις διύλισης και δίκτυο πρατηρίων βενζίνης στις ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανακοίνωσε χθες ότι οι εθελοντές στα διυλιστήρια της CITGO στη Λουιζιάνα και στο Τέξας προσέφεραν ιατρική βοήθεια, φαγητό και νερό σε 5.000 πληγέντες, ενώ στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Χιούστον του Τέξας έλαβαν βοήθεια 40.000 πληγέντες. Παράλληλα, το Καράκας ετοιμάζεται να αποστείλει 1 εκατομμύριο βαρέλια βενζίνης, που θα μοιραστεί μέσω των ίδιων πρατηρίων στους Αμερικανούς πληγέντες.

Πίσω από τη γενναιοδωρία του Καράκας βρίσκεται η συστηματική προσπάθεια του προέδρου της χώρας Ούγκο Τσάβες να ανεβάσει το προφίλ του στο εσωτερικό των ΗΠΑ. O αριστερών αποκλίσεων Τσάβες, ηγέτης μιας χώρας με μεγάλο πετρελαϊκό πλούτο, έχει δηλώσει δημοσίως ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν τη δολοφονία του, όπως συνέβη στο παρελθόν και με άλλους ηγέτες της Λατινικής Αμερικής και ευελπιστεί ότι τέτοιες κινήσεις θα τον προστατεύσουν.