Ενισχύεται η θέση του Ντε Βιλπέν στην πολιτική σκηνή

Ενισχύεται η θέση του Ντε Βιλπέν στην πολιτική σκηνή

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Τη θέση του Γάλλου προέδρου Ζακ Σιράκ στην εβδομαδιαία σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου έλαβε εκτάκτως χθες ο Γάλλος πρωθυπουργός Ντομινίκ Ντε Βιλπέν, εξαιτίας της ασθένειας που κρατεί τον κ. Σιράκ μακριά από τα καθήκοντά του, στα οποία ωστόσο αναμένεται να επιστρέψει στα τέλη της εβδομάδας. Το γεγονός καταγράφεται ως ενίσχυση της θέσης του κ. Βιλπέν δεδομένου ότι είναι η πρώτη φορά στη δεκαετή προεδρική του θητεία, που ο κ. Σιράκ παραχωρεί τη θέση του σε υφιστάμενό του. Το γεγονός προσλαμβάνει ιδιαίτερη σημασία δεδομένου ότι το ελαφρύ ισχαιμικό επεισόδιο που υπέστη ο κ. Σιράκ και εξαιτίας του οποίου εξακολουθεί να νοσηλεύεται, πυροδότησε τη μάχη της διαδοχής στο κυβερνών γκωλικό κόμμα. Οπως σημείωναν αναλυτές, με τη χθεσινή εμφάνισή του, ο κ. Βιλπέν κέρδισε αρκετούς πόντους στον ακήρυχτο πόλεμο με τον πολιτικό του αντίπαλο, το Νικολά Σαρκοζί υπουργό Εσωτερικών και υπ’ αριθμόν δύο της γαλλικής κυβέρνησης.

Ο κ. Βιλπέν που θεωρείται πιστός στο πνεύμα και την πολιτική σκέψη του προέδρου Σιράκ έχει βελτιώσει σημαντικά την εικόνα του στη γαλλική κοινή γνώμη.

Αυξάνεται το ποσοστό

Λίγο πριν συμπληρώσει 100 ημέρες στην πρωθυπουργία, ο κ. Βιλπέν που ανέλαβε τα ηνία της Γαλλίας μετά τον πολιτικό σεισμό που προκάλεσε το γαλλικό «όχι» στο δημοψήφισμα για το Ευρωσύνταγμα, βλέπει το ποσοστό της δημοτικότητάς του να αυξάνεται από 38% στις αρχές του θέρους σε 42%. Σύμφωνα με την έρευνα του ινστιτούτου Ifop για λογαριασμό του περιοδικού Paris Match, ο Νικολά Σαρκοζί παραμένει ο πιο δημοφιλής πολιτικός στη Γαλλία με ποσοστό 51% όμως θα πρέπει να ανησυχεί καθώς ο κ. Βιλπέν μειώνει συνεχώς την απόσταση που τους χωρίζει. Το 55% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι στηρίζουν τις πρωτοβουλίες του.

Πόλεμος στην ανεργία

Ο κ. Βιλπέν κατέστησε τον περιορισμό της ανεργίας στη Γαλλία βασική προτεραιότητα της πολιτικής του ενώ την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε δέσμη μέτρων για μεταρρύθμιση στο φορολογικό σύστημα και ανάκαμψη της οικονομίας.

Σε αντίθεση με το Γάλλο πρωθυπουργό που εστιάζει τις προσπάθειές του για την αύξηση του κοινωνικού πλούτου μέσω της τόνωσης της απασχόλησης, ο κ. Σαρκοζί επιτίθεται συχνά στο σύστημα κράτους πρόνοιας της Γαλλίας το οποίο κατηγορεί για την εκτόξευση της ανεργίας στο 10% και την αύξηση της εγκληματικότητας.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Monde ο κ. Σαρκοζί τόνισε ότι η Γαλλία έχει ανάγκη από μεγάλες αλλαγές στον τρόπο που αντιλαμβάνεται την πολιτική. Οσο για τον κ. Βιλπέν, ο οποίος αναδεικνύεται σε ισχυρό αντίπαλο εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2007, ο κ. Σαρκοζί τόνισε ότι δεν βλέπει πού υπάρχει πρόβλημα. «Δεν μπορώ να ισχυριστώ ότι η άμιλλα είναι κακή για μένα και καλή για τους Γάλλους. Δεν ηγούμαι μιας αίρεσης αλλά μιας διαφορετικής πολιτικής οικογένειας που έχει στόχο της να μεγαλώσει». «Αυτή την περίοδο», πρόσθεσε, «το παιχνίδι παίζεται μεταξύ του κ. Βιλπέν και εμού, κι ο δρόμος προς τις εκλογές είναι μακρύς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή