Επικίνδυνα τα νερά στη N. Ορλεάνη

Επικίνδυνα τα νερά στη N. Ορλεάνη

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λιγότερα αλλά διαρκώς πιο επικίνδυνα είναι τα νερά στη Νέα Ορλεάνη, με αποτέλεσμα ο δήμαρχος Ρέι Νέιγκιν να απειλήσει τους εναπομείναντες κατοίκους με υποχρεωτική απομάκρυνση. Το 60% της επιφάνειας της πόλης παραμένει κάτω από το νερό (το ποσοστό αρχικά ήταν 80%) ενώ χθες, οκτώ ολόκληρες ημέρες μετά την καταστροφή, οι αρχές θεωρούν ότι πέτυχαν τελικά τη μεταφορά, έξω από τη Νέα Ορλεάνη, ηλικιωμένων, τραυματιών και ασθενών.

Αρνούνται να φύγουν

Ενα από τα πιο λεπτά προβλήματα τώρα αφορά εκείνους που είναι νέοι, υγιείς και ζουν σε σπίτια που δεν έχουν πλημμυρίσει και τα οποία αρνούνται να εγκαταλείψουν. Από τους 500.000 κατοίκους της Νέας Ορλεάνης, το 80% υπάκουσε στις εντολές υποχρεωτικής εκκένωσης και έφυγε πριν από τον τυφώνα, μερικές χιλιάδες έφυγαν αμέσως μετά την έλευσή του, πριν προλάβει να ανέβει η στάθμη των υδάτων. Στη συνέχεια οι παγιδευμένοι άρχισαν να μεταφέρονται με δραματικά αργούς ρυθμούς έξω από την πόλη, ενώ χθες απέμεναν στα όρια της Νέας Ορλεάνης περίπου 10.000 άτομα. Κάποιοι περιμένουν εναγωνίως την Εθνοφρουρά με τις βαλίτσες τους έτοιμες στην είσοδο του σπιτιού τους. Αλλοι αρνούνται να φύγουν γιατί τα ελικόπτερα που εκκενώνουν την πόλη δεν έχουν χώρο για τα κατοικίδιά τους, φοβούνται ότι η περιουσία τους θα κινδυνεύσει από διαρρήκτες ή προτιμούν να μείνουν στο σπίτι τους χωρίς ηλεκτρικό, νερό και αποχέτευση από το να μεταβούν σε κάποιο υπερπλήρες κέντρο υποδοχής.

Αργά το βράδυ της Τρίτης, ο δήμαρχος Νέιγκιν έδωσε την άδεια στην αστυνομία και την Εθνοφρουρά να απομακρύνουν κατοίκους έστω και χωρίς τη θέλησή τους, τονίζοντας, ωστόσο, ότι το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί μόνο ως «ύστατη λύση». Χημικές αναλύσεις έδειξαν ότι στα ύδατα της πόλης, στα οποία επιπλέουν σκουπίδια, νεκροί άνθρωποι, ψόφια ζώα και ψάρια, έχουν αναπτυχθεί επικίνδυνα βακτήρια e coli. Επιπλέον, τα νερά καλύπτονται από λεπτό στρώμα πετρελαίου και περιέχουν «κοκτέιλ» επικίνδυνων χημικών. Παράλληλα, μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου συνεχίζουν να διαρρέουν στην ατμόσφαιρα από σπασμένους αγωγούς, αυξάνοντας, καθώς τα νερά υποχωρούν, τον κίνδυνο πυρκαγιών και εκρήξεων. Μόλις 5 από τις 148 αντλίες αποστράγγισης της πόλης λειτουργούν, παροχετεύοντας τα νερά, με ό,τι περιέχουν, στη λίμνη της πόλης.

Από την άλλη πλευρά, ένα μέτρο της βελτίωσης της κατάστασης στη Νέα Ορλεάνη δίνει το γεγονός ότι η πυροσβεστική μπόρεσε χθες να μεταβεί στον τόπο κάποιων πυρκαγιών. Τις προηγούμενες ημέρες, τα κτίρια που έπιαναν φωτιά, ακόμη κι αν περιείχαν χημικά, αφήνονταν στο έλεος των στοιχείων. Επιπλέον, σύμφωνα με τις αρχές, τα επίπεδα αναρχίας και ανεξέλεγκτης βίας στους δρόμους έχουν υποχωρήσει. Αυτό δεν περιλαμβάνει τις λεηλασίες καταστημάτων, οι οποίες συνεχίζονται, καθώς σε μεγάλα τμήματα της πόλης δεν υπάρχει άλλος τρόπος προμήθειας ειδών πρώτης ανάγκης.

Λίστα αγνοουμένων

Καθώς οι περισσότεροι ζωντανοί έχουν απομακρυνθεί, οι αρχές μπορούν πλέον να ασχοληθούν με τους νεκρούς, των οποίων η αναγνώριση σε πολλές περιπτώσεις είναι αδύνατη, αφού κάποιοι έχουν παραμείνει ώς και μία εβδομάδα στα νερά ή στους δρόμους σε θερμοκρασίες 32 βαθμών Κελσίου. Στην ιστοσελίδα των αναζητήσεων του Ερυθρού Σταυρού για τα θύματα του «Κατρίνα», υπάρχουν 117.000 ονόματα αγνοουμένων, ενώ κάθε μέρα, εκατοντάδες ονόματα ανθρώπων που εντοπίστηκαν αφαιρούνται από τη λίστα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή