Οι γυναίκες του Καίσαρα να πλύνουν κάνα πιάτο

Οι γυναίκες του Καίσαρα να πλύνουν κάνα πιάτο

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H γυναίκα του Καίσαρα τι πρέπει να είναι και να φαίνεται, τέλος πάντων; Τίμια; Ή απλώς να μη φαίνεται, να κάθεται στα αυγά της, ώστε να μην εκθέτει και τον Καίσαρα; H συζήτηση για τον θεσμικό ρόλο της Πρώτης Κυρίας επανήλθε στη Γερμανία, με αφορμή την ερωτική εξομολόγηση στην οποία προέβη ο Γκέρχαρντ Σρέντερ προς τη σύζυγό του Ντόρις, σε ένα μάλλον ακατάλληλο χώρο και χρόνο: το τηλεοπτικό στούντιο, στη διάρκεια του ντιμπέιτ του με την Αγγελα Μέρκελ. Είχε προηγηθεί μία κάπως άκομψη συνέντευξη της Ντόρις Κοπφ, πρώην δημοσιογράφου στην εφημερίδα Handelsblatt, στην οποία η σύζυγος του Γερμανού καγκελαρίου προέβη σε ευθεία επίθεση εναντίον της Μέρκελ, αμφισβητώντας τις επιδόσεις της όσο ήταν υπουργός Ισότητας.

Οπως επισημαίνει σε εξόχως καυστικό άρθρο της η έγκυρη εφημερίδα Frankfurter Allgemeine, «είναι ιδιωτική υπόθεση του καγκελαρίου και της αγαπημένης του αν του σιδερώνει τα κοστούμια Brioni του, αν βράζουν το χαβιάρι τους, αν του τρίβει την πλάτη στη διάρκεια του αφρόλουτρου ή αν του γυρίζει τις νότες όσο τραγουδάει λαϊκά τραγούδια μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ. Προσωπικό θέμα της Ντόρις είναι επίσης η γνώμη της για την πολιτική της αντιπάλου του Σρέντερ και γι’ αυτό δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να δημοσιοποιούνται».

Οπως η Τσέρι Μπλερ στη Βρετανία, η οποία ωστόσο συνηθίζει να επιτίθεται στις επιλογές του συζύγου της, η Ντόρις Κοπφ υπήρξε από την πρώτη στιγμή του γάμου της με τον Σρέντερ κόκκινο πανί για το γερμανικό Τύπο. Δημοσιογράφος, δραστήρια μητέρα και ιδιαίτερα πολιτικοποιημένη η σύζυγος του καγκελαρίου αποτέλεσε το αρνητικό της προκατόχου της, Χανελόρε Κολ, η οποία αυτοκτόνησε πριν από τέσσερα χρόνια, εξίσου αθόρυβα με τον τρόπο που στάθηκε στο πλευρό του πρώην καγκελαρίου της Γερμανίας, Χέλμουτ Κολ, καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του. Στον αντίποδα στις ΗΠΑ η πολυπράγμων και υπερφιλόδοξη Χίλαρι αντικαταστάθηκε από τη Λόρα, της οποίας η μοναδική συνδρομή στην αμερικανική ζωή θα μπορούσε να αφορά σε καμία συνταγή σάλτσας.

Στην Ελλάδα η αντίφαση αυτή θα μπορούσε να περιγραφεί μέσα από το δίδυμο Δήμητρα Λιάνη – Δάφνη Σημίτη, αφού από μία περίπτωση κραυγαλέας ανάμειξης στην άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής με επίσημες μάλιστα αρμοδιότητες, μεταπηδήσαμε σε μία ήσυχη, διακριτική παρουσία, αισθητή μεν πλην ουδέποτε ενοχλητική. Είχε προηγηθεί η εξίσου παρεμβατική Μαρίκα Μητσοτάκη, αλλά και η Μαργαρίτα Παπανδρέου, που φημολογείται ότι απέπεμπαν υπουργούς και έκοβαν εκπομπές στον αέρα. Σήμερα, στο πρόσωπο της Νατάσας Καραμανλή επιστρέφουμε στον ανώδυνο τύπο πρώτης κυρίας «γλάστρας», που κοσμεί με την κομψότητα της τις δεξιώσεις, αλλά προτιμά να εκφράζει γνώμη μόνο σε ιατρικά συνέδρια και όχι να ασκεί κριτική στην αντιπολιτευτική πολιτική του Γιώργου Παπανδρέου. Οι γυναίκες του Καίσαρα, λοιπόν, ας κάτσουν σπίτι τους, οι πολίτες τις θέλουν σιωπηλές, desperate housewives (απελπισμένες νοικοκυρές), κατά προτίμηση εντελώς φιμωμένες, για να μη διαπομπεύουν το στεφάνι τους. Καλός ο εκσυγχρονισμός των δυτικών κοινωνιών, αλλά όταν πρόκειται για τις συζύγους των τοπικών αρχόντων ανακαλύπτουμε αίφνης τη γοητεία του Ισλάμ!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή