Ομαλές οι εκλογές στην Αίγυπτο με σκιές παρατυπιών

Ομαλές οι εκλογές στην Αίγυπτο με σκιές παρατυπιών

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΪΡΟ. Χωρίς ιδιαίτερη αγωνία ούτε αυταπάτες, οι ψηφοφόροι της Αιγύπτου προσήλθαν χθες στις κάλπες προκειμένου να εκλέξουν τον πρόεδρό τους για τα επόμενα έξι χρόνια μεταξύ δέκα υποψηφίων. Καταγγελίες για εκλογικές παρατυπίες υπήρξαν αρκετές, ωστόσο και οι Αιγύπτιοι και η διεθνής κοινότητα φαίνονται μάλλον ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι διενεργήθηκαν εκλογές και όχι δημοψήφισμα, όπως τα προηγούμενα χρόνια, και ότι υπήρξαν περισσότεροι του ενός υποψήφιοι. Αλλωστε, οι πιέσεις της Ουάσιγκτον και οι βλέψεις της περί «εκδημοκρατισμού» της Μέσης Ανατολής ανάγκασαν τον κ. Μουμπάρακ να αποδεχθεί την υποψηφιότητα και άλλων για την προεδρία. H επικράτηση του επί 24 χρόνια προέδρου της Αιγύπτου θεωρείται απ’ όλους βέβαιη και τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν το Σάββατο.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις οκτώ το πρωί τοπική ώρα και λίγο αργότερα ακολούθησαν και οι πρώτες καταγγελίες για παρατυπίες κατά την εκλογική διαδικασία. Στο Λούξορ καταγγέλθηκε ότι τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών προέτρεπαν τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν τον κ. Μουμπάρακ και μερικά, μάλιστα, συμπλήρωναν και το αντίστοιχο ψηφοδέλτιο, ενώ στην Αλεξάνδρεια αντιπρόσωποι του κυβερνώντος κόμματος προσπαθούσαν να αποσπάσουν ψήφους υποσχόμενοι στους ψηφοφόρους δελτία για την αγορά τροφίμων. Σε πολλές πόλεις οι ψηφοφόροι μεταφέρονταν με κυβερνητικά αυτοκίνητα στα εκλογικά τμήματα και συμπλήρωναν δημοσίως τα ψηφοδέλτια. O Αϊμάν Νουρ, κυριότερος υποψήφιος της αντιπολίτευσης (βεβαίως το ισχυρότερο κίνημα της αντιπολίτευσης είναι οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, αλλά ο κ. Μουμπάρακ ποτέ δεν τους επέτρεψε να σχηματίσουν κόμμα) κατήγγειλε ότι το μελάνι με το οποίο σημαδεύονται τα δάχτυλα όσων έχουν ψηφίσει ξεβάφεται πολύ εύκολα και για απόδειξη έδειξε το δικό του στο οποίο μόλις διακρινόταν το μελάνι, μία ώρα αφότου ψήφισε.

Διχογνωμίες για τη συμμετοχή

Η Εκλογική Επιτροπή της Αιγύπτου ανακοίνωσε πέντε ώρες μετά την έναρξη της ψηφοφορίας ότι η προσέλευση των ψηφοφόρων είναι μεγάλη, ωστόσο ανταποκριτές ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων και μέλη ανεξάρτητων αιγυπτιακών οργανώσεων μεταδίδουν ότι η συμμετοχή είναι μικρή στις πόλεις και λίγο μεγαλύτερη στις αγροτικές περιοχές. Πολλοί Αιγύπτιοι δεν έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους και θεωρούν τις εκλογές ένα σόου για κατανάλωση στο εξωτερικό. Πολλοί θεωρούν ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει τίποτε γι’ αυτούς ούτως ή άλλως και θεωρούν ότι το αποτέλεσμα είναι προκαθορισμένο. Υπάρχουν βεβαίως και αρκετοί που υποστηρίζουν τον κ. Μουμπάρακ διότι δεν ενέπλεξε την Αίγυπτο σε πόλεμο και άλλοι που απλώς φοβούνται την αλλαγή. «Νομίζω ότι θα ψηφίσω τον Μουμπάρακ. Είναι ηλικιωμένος και δεν έχει πλέον τίποτε να χάσει. Ισως αποφασίσει να αφήσει δημοκρατική κληρονομιά. Οι άλλοι (υποψήφιοι) παραείναι διψασμένοι για εξουσία και χρήματα», δήλωσε ο 27χρονος οδηγός φορτηγού Αμρ Εζ Αράμπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή