«Αθώος» ο Ανάν για το σκάνδαλο

«Αθώος» ο Ανάν για το σκάνδαλο

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

NEA YOPKH. Σε νέα κρίση βύθισε τα Ηνωμένα Εθνη το πόρισμα της επιτροπής Βόλτερ για την οικονομική κακοδιαχείριση του προγράμματος «πετρέλαιο έναντι τροφίμων» για το Ιράκ. H ανεξάρτητη επιτροπή υποστηρίζει ότι τα θεσμικά όργανα του OHE αγνόησαν τις σαφέστατες ενδείξεις περί διαφθοράς και ατασθαλιών, οι οποίες στιγμάτισαν το πρόγραμμα για την ενίσχυση του ιρακινού λαού και οι οποίες απέφεραν κέρδη ύψους 10,2 δισ. δολαρίων στο καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν. Μολονότι, παρά τη φημολογία των προηγούμενων ημερών, δεν προέκυψαν ενοχοποιητικά στοιχεία ειε βάρος του Κόφι Ανάν, ο γενικός γραμματέας του OHE έσπευσε χθες να αναλάβει τη διοικητική ευθύνη για τις οικονομικές ατασθαλίες. Στο μεταξύ και ενώ η επιτροπή Βόλτερ προτείνει τέσσερις μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας του διεθνούς οργανισμού, η βρετανική εφημερίδα Financial Times ανέφερε χθες ότι ο γιος του Κόφι Ανάν αποκόμισε συνολικά 750.000 δολ. από εταιρείες διανομής πετρελαίου, οι οποίες φέρονται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο.

Αναφορικά με το μέλλον του OHE και με αφορμή τα κρούσματα διαφθοράς στο εν λόγω πρόγραμμα, η επιτροπή Βόλτερ προτείνει την άμεση προώθηση τεσσάρων μεταρρυθμίσεων. Αναλυτικότερα, η επιτροπή θεωρεί επιβεβλημένη την καθιέρωση αξιώματος του εκτελεστικού επικεφαλής των προγραμμάτων, ο οποίος θα εγγυάται ότι τα συμβόλαια χορηγούνται με γνώμονα την ικανότητα και όχι βάσει πολιτικών σκοπιμοτήτων, τη δημιουργία ανεξάρτητης επιτροπής για την αναθεώρηση όλων των συμβάσεων που έχει συνάψει ο OHE, τη βελτίωση του συντονισμού μεταξύ των υπηρεσιών του Οργανισμού, καθώς και την προώθηση μηχανισμών που θα υποχρεώνουν το Συμβούλιο Ασφαλείας να είναι ξεκάθαρο σχετικά με τον σκοπό των επιχειρήσεων που εγκρίνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή