Οι Βρετανοί ανακαλύπτουν νέες γεύσεις

Οι Βρετανοί ανακαλύπτουν νέες γεύσεις

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οποιος έχει ζήσει στην Αγγλία γνωρίζει καλά ότι μέχρι πριν από μερικά χρόνια το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσε να φάει σε μια κλασική παμπ ήταν συνήθως τα πατατάκια. Οι Βρετανοί, όμως, έχουν πλέον αφυπνισθεί γαστρονομικά και δεν αρκούνται πια σε ανέμπνευστα πιάτα. Ηδη εχει ξεφυτρώσει μια νέα κατηγορία, που ονομάζεται εν συντομία gastropubs, και προσφέρει στους πελάτες της πολύ πιο εκλεπτυσμένες γεύσεις για να συνοδεύουν τη χλιαρή τους μπίρα. Δεν πρόκειται για νέα μαγαζιά, αλλά για υπάρχοντα που αποφάσισαν να κάνουν στροφή και να βελτιώσουν την κουζίνα τους. Ετσι, όχι μόνο κράτησαν την παλιά τους πελατεία, αλλά προσέλκυσαν και άλλο κόσμο, που ενδιαφερόταν να φάει καλά αλλά να μην πληρώσει υψηλό λογαριασμό.

Αντί λοιπόν οι Λονδρέζοι να τηλεφωνούν τρεις εβδομάδες πριν για να εξασφαλίσουν τραπέζι σε ένα γνωστό ρεστοράν, το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να κοιτάξουν στη γειτονιά τους. H άνθηση των gastropubs οφείλεται και σε έναν άλλον παράγοντα: πολλοί νέοι σεφ που δεν μπορούσαν να βρουν εύκολα δουλειά σε μεγάλα εστιατόρια, κατέφυγαν στις ταπεινές παμπ και τους έδωσαν νέα πνοή. Ετσι, αντί για ψιλοκομμένα καρότα και πίτα συκωτιού, τώρα βρίσκει κανείς στον κατάλογο καλής ποιότητας ψάρια, κινεζικά πιάτα, ακόμα και μια σειρά από ωραία επιδόρπια. Αλλωστε ακόμα και ο Τζέιμι Ολιβερ είχε ξεκινήσει την καριέρα του από την παμπ των γονέων του.

Σε αντίθεση, πάντως, με τους Αθηναίους, που συχνά δεν τολμούν να διαμαρτυρηθούν όταν δεν τους αρέσει κάτι σε ένα καλό εστιατόριο, οι Λονδρέζοι γυρίζουν την πλάτη στα υπερεκτιμημένα μέρη. Το «Ivy» στο Κόβεν Γκάρντεν, το αγαπημένο ρεστοράν των αστέρων, έχασε τα πρωτεία στις προτιμήσεις του κοινού. Εκεί πήγαιναν πολύ συχνά για φαγητό, η Μαντόνα, ο Κλάιβ Οουεν, η Λιζ Χάρλεϊ κ.ά. H ανακατάταξη αυτή προήλθε από τον Harden’s London Restaurant Guide, ένα γαστρονομικό οδηγό, ο οποίος διαμορφώνεται με βάση τις κριτικές που στέλνουν 8.000 μέλη και όχι ειδικοί γευσιγνώστες. Από αυτήν την άποψη είναι ένας πολύ πιο «δημοκρατικός» και προσγειωμένος οδηγός σε σχέση με άλλους, που λαμβάνουν υπ’ όψιν μόνο τις εισηγήσεις των ειδικών.

Μετά 9 χρόνια απόλυτης κυριαρχίας, το Harden’s κατέβασε το «Ivy» στη δεύτερη θέση διότι οι πελάτες του το έβρισκαν πολύ ακριβό. Στην πρώτη θέση βρέθηκε το «Chez Bruce», που δεν έχει μεν διασημότητες στο διπλανό τραπέζι αλλά διαθέτει εξαιρετικό φαγητό. Ετσι, αντί να κάτσουν δίπλα στη Μισέλ Φάιφερ, οι Λονδρέζοι προτιμούν να απολαύσουν καταπληκτικά πιάτα. Ανάμεσα στα εστιατόρια που υποβαθμίστηκαν είναι και εκείνο που βρίσκεται στο Oxo Tower, το οποίο συγκέντρωσε πολύ δυσμενή σχόλια.

Το «Ivy» ιδρύθηκε το 1917 και ήταν πάντα το αγαπημένο μέρος του θεατρικού κόσμου με θαμώνες όπως ο Λόρενς Ολίβιε και ο Νόελ Κάουαρντ. Βρίσκεται άλλωστε στο Κόβεν Γκάρντεν. Παρά τη δεύτερη θέση, θεωρείται ακόμα ένα από τα πιο ρομαντικά μέρη, με πολύ καλό σέρβις. O λογαριασμός μαζί με το κρασί φτάνει συνήθως τα 70 – 80 ευρώ το άτομο. Στην Αθήνα πληρώνεις τα ίδια και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να δεις τη Μαντόνα να τρώει δίπλα σου…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή