Στόχοι του νέου Γερμανού πρέσβη στην Αθήνα

Στόχοι του νέου Γερμανού πρέσβη στην Αθήνα

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H ενίσχυση των διμερών σχέσεων μέσα από συστηματικές επισκέψεις σε κοινότητες, που έπεσαν θύματα της ναζιστικής κατοχής στη διάρκεια του β΄παγκοσμίου πολέμου, η υποστήριξη της γερμανικής βιομηχανίας, που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, οι πολιτιστικές ανταλλαγές, η ανάπτυξη στενών δεσμών με Ελληνες πολιτικούς και η παρακολούθηση των γεωπολιτικών εξελίξεων στην περιοχή Ελλάδας-Τουρκίας-Κύπρου αποτελούν τις βασικές προτεραιότητες του νέου Γερμανού πρέσβη, Dr Βόλφγκανγκ Σούλτχαϊς, ο οποίος ανέλαβε χθες τα καθήκοντά του. Αριστος γνώστης των Αρχαίων Ελληνικών, θα επιχειρήσει τώρα να μάθει και Νέα Ελληνικά, για να εκπληρώσει αποτελεσματικότερα τους προαναφερθέντες στόχους του. Επιπλέον η εκμάθηση της γερμανικής γλώσσας από όσο το δυνατόν περισσότερους Ελληνες είναι μία από τις μεγάλες φιλοδοξίες του.

«Με δεδομένο πρώτον ότι ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ήταν γερμανόφωνος με ποικίλους δεσμούς προς τη Γερμανία και δεύτερον ότι ήταν εξαιρετικά στενές οι σχέσεις των δύο υπουργών Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ και Γεωργίου Παπανδρέου, κατά πόσον επηρεάστηκαν οι διμερείς σχέσεις από την κυβερνητική αλλαγή στην Ελλάδα;», ήταν η απορία μας προς τον Dr Σούλτχαϊς, ο οποίος απάντησε κατηγορηματικά: «Υπάρχει ανάλογη χημεία στις σχέσεις Καραμανλή-Σρέντερ και Φίσερ-Μολυβιάτη».

Η ένταξη της Τουρκίας

Παρά τις επισημάνσεις των Ελλήνων δημοσιογράφων ότι ο Σρέντερ και η Μέρκελ έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις στο ζήτημα της ένταξης της Τουρκίας στην E.E., με τη δεύτερη να μιλά για «ειδική σχέση» της Ευρώπης με την Αγκυρα και να απορρίπτει την πλήρη ενσωμάτωσή της στις ευρωπαϊκές δομές, ο νέος Γερμανός πρέσβης υποστήριξε ότι η εξωτερική πολιτική του Βερολίνου χαρακτηρίζεται από συνέχεια και δεν πρόκειται να αλλάξει δραματικά σε περίπτωση που εκλεγεί η χριστιανοδημοκράτης πολιτικός. Πάντως ο νέος Γερμανός πρέσβης, ο οποίος έχει ήδη ψηφίσει με το σύστημα της επιστολικής ψήφου για την αναμέτρηση της 18ης Σεπτεμβρίου, απέφυγε τις προβλέψεις, αμφισβητώντας όμως την ορθότητα της τελευταίας δημοσκόπησης, που εμφανίζει χριστιανοδημοκράτες και Ελεύθερους Δημοκράτες να χάνουν την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Απέκλεισε εξάλλου το ενδεχόμενο συμμαχικής κυβέρνησης σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων και Αριστερού Κόμματος.

Ο Dr Βόλφγκανγκ Σούλτχαϊς γεννήθηκε στις 10 Μαρτίου 1945 στη Βαυαρία, είναι παντρεμένος και έχει δύο γιους. Εχει υπηρετήσει στη γερμανική πρεσβεία στην Αλγερία, στη Δομινικανή Δημοκρατία, και στη Δανία, ενώ υπήρξε διευθυντής της διεύθυνσης Εξωτερικών Υποθέσεων της ομοσπονδιακής προεδρίας επί Γιοχάνες Ράου και του σημερινού προέδρου, Χορστ Κέλερ. Ερωτηθείς από την «K» κατά πόσον έχει ενοχλήσει το Σρέντερ ο τρόπος άσκησης της προεδρίας από τον Κέλερ, ο οποίος δεν διστάζει να διαφοροποιηθεί από την επίσημη γραμμή και να εκφράσει τις προσωπικές του θέσεις, ο Dr Σουλτχάις απέδωσε τα σχετικά δημοσιεύματα σε δημοσιογραφικά κουτσομπολιά και επέμεινε ότι οι δύο άνδρες συνεργάζονται άψογα. Παράλληλα έπλεξε το εγκώμιο του Ράου, υπενθυμίζοντας ότι ο πρώην πρόεδρος έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στη γερμανική και μετέπειτα στη διεθνή σκηνή επί μισό αιώνα. Οσον αφορά στον Ελληνα πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κώστα Παπούλια, μας θύμισε ότι έχει ζήσει πολλά χρόνια στη Γερμανία και ότι κατά τη συνάντησή τους -για την υποβολή των διαπιστευτηρίων- τού επέδωσε πρόσκληση για επίσημη επίσκεψη στην πατρίδα του.

Πέθανε υποψήφια

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Τουλάχιστον κατά μία εβδομάδα ενδέχεται να καθυστερήσει η ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων στη Γερμανία και ο διορισμός νέου καγκελάριου μετά το θάνατο ακροδεξιάς υποψήφιας στη Δρέσδη. Με δεδομένο ότι το αποτέλεσμα πιστεύεται ότι θα είναι οριακό, οι 219.000 ψήφοι από την περιφέρεια 160 της Δρέσδης είναι πιθανό να αποδειχθούν εξαιρετικά κρίσιμες. Ακόμη δεν έχει οριστεί πότε θα προσέλθουν στις κάλπες οι πολίτες στη συγκεκριμένη περιοχή, καθώς η πιθανότερη ημερομηνία θεωρείται η τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου και στη χειρότερη περίπτωση η πρώτη του Οκτωβρίου. H 43χρονη Κέρστιν Λόρενς, υποψήφια του NDP, πέθανε ξαφνικά από εγκεφαλικό. Συνταγματολόγοι αμφισβητούν ήδη τη συνταγματικότητα των επαναληπτικών εκλογών, ειδικά αφότου ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής διαβεβαίωσε την κοινή γνώμη ότι το βράδυ των εκλογών θα ανακοινωθούν κανονικά τα ανεπίσημα αποτελέσματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή